Multiple Sclerose en acupunctuur is aan te bevelen bij pijn en andere symptomen MS

Dekt jouw zorgverzekering acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen van acupunctuur door zorgverzekeraars

Wie zijn wij en wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees alle ervaringen van onze praktijk

Multiple Sclerose en acupunctuur

Multiple Sclerose en acupunctuur – Onderzoek toont aan dat acupunctuur aan te bevelen is voor patiënten met Multiple Sclerose, voor zowel pijnverlichting als het behandelen van andere symptomen.

Opzet onderzoek MS

Twintig patiënten die reeds onder behandeling waren bij een acupuncturist, namen deel aan het onderzoek. Zij vulden een vragenlijst in met onder andere vragen over pijnverlichting, slaappatroon, verbetering in stemming, energieniveau, problemen met mobiliteit. Patiënten werden gevraagd om deze aspecten te scoren. Het gebruik van pijnstillers en eventuele bijwerkingen van de acupunctuurbehandelingen werden tevens in kaart gebracht.

MS en acupunctuur resultaat onderzoek

Alle deelnemers beschreven een afname in pijn, waarvan 9 patiënten zelfs een zeer grote afname van pijn ervoeren (een pijnafname van 8 uit 10 of beter). 18 patiënten beschreven pijnverlichting voor 4 of meer weken. Patiënten indiceerden tevens verbetering in slaappatroon (meer dan de helft van de patiënten gaven dit aan) en verbetering in stemming, energieniveaus en mobiliteit, al waren deze verbeteringen niet zo opmerkelijk als de pijnafname. 9 patiënten hadden een tijdelijke toename in pijn. 55% van de patiënten kon dankzij de acupunctuurbehandelingen het gebruik van pijnstillers afbouwen en 3 patiënten waren compleet gestopt met het gebruik van pijnstillende medicatie.

Conclusie

Deze studie laat zien dat acupunctuur als behandeling voor pijn bij MS patiënten duidelijk voordeel oplevert. Het feit dat de meeste patiënten hun pijnstillers gedeeltelijk of volledig konden afbouwen toont aan dat dit voordeel langdurig is en niet alleen voortkomt uit de verwachtingen van de patiënt zelf. De waargenomen verbeteringen in stemming, mobiliteit, energieniveau en slaapniveau waren echter wel subjectief.

Ondanks een tijdelijke toename van pijn bij sommige, was het algehele behandelresultaat positief en gingen de meeste patiënten door met de behandeling.

Uit deze studie blijkt dat acupunctuur als aanvullende behandeling voor pijn en andere MS gerelateerde symptomen aan MS patiënten voorgesteld kan worden. Grotere studies naar het effect van acupunctuur zijn dan ook absoluut de moeite waard om de effectiviteit van acupunctuur verder in kaart te brengen.

Bron: NCBI, US National Library of Medicine National Institutes of Health

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over Multiple Sclerose en acupunctuur

Wilt u meer weten over MS en acupunctuur? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

5 sep 2014

Acupunctuur Haarlem en omstreken

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona crisis Acupunctuur na corona: ben jij uit balans door de Corona crisis? Wil jij ondersteuning hebben om je weer gezonder en vitaler te voelen? Heb je wel eens gedacht aan acupunctuur na Corona? Lees hier wat acupunctuur voor...

Lees meer
Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Afspraken maken bij Yuk Chi Acupunctuur weer mogelijk Zojuist heeft het kabinet aangegeven dat Acupunctuur weer mogelijk is vanaf aankomende maandag 11 mei 2020. Mocht je nog geen afspraak bij ons hebben ingepland, doe dat dan snel want de agenda...

Lees meer
Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur ter ondersteuning in Wuhan Corona patiënten en acupunctuur | Corona patienten in het Leishenshan Hospital in Wuhan (China) kregen acupunctuurbehandelingen voor klachten zoals slapeloosheid en migraine. Deze...

Lees meer
Mededeling ivm Coronavirus

Mededeling ivm Coronavirus

In verband met het Coronavirus hebben wij de volgende mededeling 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen tijdens deze bijzondere tijden met het Coronavirus zijn wij vooralsnog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan...

Lees meer