Multiple Sclerose en acupunctuur is aan te bevelen bij pijn en andere symptomen MS

Multiple Sclerose en acupunctuur

Multiple Sclerose en acupunctuur

Multiple Sclerose en acupunctuur – Onderzoek toont aan dat acupunctuur aan te bevelen is voor patiënten met Multiple Sclerose, voor zowel pijnverlichting als het behandelen van andere symptomen.

Opzet onderzoek MS

Twintig patiënten die reeds onder behandeling waren bij een acupuncturist, namen deel aan het onderzoek. Zij vulden een vragenlijst in met onder andere vragen over pijnverlichting, slaappatroon, verbetering in stemming, energieniveau, problemen met mobiliteit. Patiënten werden gevraagd om deze aspecten te scoren. Het gebruik van pijnstillers en eventuele bijwerkingen van de acupunctuurbehandelingen werden tevens in kaart gebracht.

MS en acupunctuur resultaat onderzoek

Alle deelnemers beschreven een afname in pijn, waarvan 9 patiënten zelfs een zeer grote afname van pijn ervoeren (een pijnafname van 8 uit 10 of beter). 18 patiënten beschreven pijnverlichting voor 4 of meer weken. Patiënten indiceerden tevens verbetering in slaappatroon (meer dan de helft van de patiënten gaven dit aan) en verbetering in stemming, energieniveaus en mobiliteit, al waren deze verbeteringen niet zo opmerkelijk als de pijnafname. 9 patiënten hadden een tijdelijke toename in pijn. 55% van de patiënten kon dankzij de acupunctuurbehandelingen het gebruik van pijnstillers afbouwen en 3 patiënten waren compleet gestopt met het gebruik van pijnstillende medicatie.

Conclusie

Deze studie laat zien dat acupunctuur als behandeling voor pijn bij MS patiënten duidelijk voordeel oplevert. Het feit dat de meeste patiënten hun pijnstillers gedeeltelijk of volledig konden afbouwen toont aan dat dit voordeel langdurig is en niet alleen voortkomt uit de verwachtingen van de patiënt zelf. De waargenomen verbeteringen in stemming, mobiliteit, energieniveau en slaapniveau waren echter wel subjectief.

Ondanks een tijdelijke toename van pijn bij sommige, was het algehele behandelresultaat positief en gingen de meeste patiënten door met de behandeling.

Uit deze studie blijkt dat acupunctuur als aanvullende behandeling voor pijn en andere MS gerelateerde symptomen aan MS patiënten voorgesteld kan worden. Grotere studies naar het effect van acupunctuur zijn dan ook absoluut de moeite waard om de effectiviteit van acupunctuur verder in kaart te brengen.

Bron: NCBI, US National Library of Medicine National Institutes of Health

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over Multiple Sclerose en acupunctuur

Wilt u meer weten over MS en acupunctuur? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem beschikt over een AGB zorgverlenerscode en de behandelingen worden door vrijwel alle aanvullende zorgverzekeringen vergoed.

Yuk Chi de Jong – Kan is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA) en de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur

Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 17.30
dinsdag 08.30 – 17.30
woensdag 08.30 – 17.30
donderdag 08.30 – 13.30
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten