Antwoorden op meest gestelde vragen over acupunctuur

Hieronder vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over acupunctuur, ofwel de FAQ. Mocht u alsnog andere vragen over acupunctuur hebben, neem gerust contact met Yuk Chi Acupunctuur Haarlem op via telefoon 023 – 888 21 00 of via email.

Hoe weet ik of ik bij een goede acupuncturist ben?

Het is belangrijk dat een acupunctuurpraktijk is aangesloten bij een beroepsvereniging die opleidingseisen en kwaliteitseisen stelt aan zijn leden. De Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong is daar één van en heeft onder andere als doelstelling: het bewaken en bevorderen van een goed en optimaal kwaliteitsniveau van haar leden. Het is een landelijke beroepsvereniging voor professioneel opgeleide (minimaal HBO-niveau) acupuncturisten. Yuk Chi Acupunctuur is lid van beroepsvereniging Zhong.

Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?

Nee, dat is niet nodig. U kunt rechtstreeks bellen of e-mailen voor een afspraak.

Wat kan ik verwachten als ik voor het eerst een afspraak heb?

De eerste afspraak duurt ongeveer anderhalf uur. Eerst vindt er een gesprek plaats waarbij diverse vragen over uw klachten en uw gezondheid worden gesteld. Vervolgens vindt er een lichaamsonderzoek plaats en tot slot de behandeling. U zal tijdens het gesprek uitleg krijgen over de Chinese geneeskundige visie op uw klacht en de voorgestelde behandeling voor uw persoonlijke gezondheidssituatie. Ook zal worden aangegeven wat u mag verwachten van de therapie, en zullen er eventuele adviezen worden geven over wat u zelf aan uw situatie kunt doen (bijvoorbeeld dieet, sport, emoties).
Indien nodig verwijzen wij u naar een dokter of naar een andere therapeut.
U hoeft geen handdoek mee te nemen of rekening te houden met het aantrekken van bepaalde kleding.

Wat kan ik verwachten bij een vervolgafspraak?

Vervolgafspraken duren ongeveer een uur. Bij vervolgafspraken wordt direct gestart met de behandeling. U kunt direct plaatsnemen op de behandeltafel en ter plekke zal u worden gevraagd hoe het met uw klachten is gegaan sinds de laatste behandeling. Ook hier geldt dat u geen handdoek hoeft mee te nemen of rekening hoeft te houden met het aantrekken van bepaalde kleding.

Zijn de naalden steriel?

Yuk Chi Acupunctuur maakt gebruik van steriele wegwerpnaalden. Dat wil zeggen dat naalden na 1 behandeling direct worden weggegooid in een naaldencontainer en niet opnieuw worden gebruikt bij een andere patiënt.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de duur, ernst en aard van uw klacht. Ook is relevant hoe uw lichaam reageert op de acupunctuurbehandelingen. Voor sommige eenvoudige klachten kunnen enkele behandelingen voldoende zijn. Een reeks van 5 tot 10 behandelingen kan vele klachten verlichten. Sommige degeneratieve en chronische aandoeningen vragen om meer behandelingen.

Doet acupunctuur pijn?

Wat betreft acupunctuur met behulp van traditionele naalden: daarover zijn de meningen verdeeld. De meeste patiënten vinden het reuze mee vallen, maar sommige mensen zijn gevoeliger dan andere. De naalden die worden gebruikt bij acupunctuur zijn overigens veel dunner dan naalden die worden gebruikt bij bloedprikken of vaccinaties. Ook worden er geen vloeistoffen in of uit het lichaam gebracht.
Wat betreft acupunctuur met laser: nee, dat doet geen pijn. U voelt daar helemaal niets van.

Wat kost een consult en worden de acupunctuurbehandelingen vergoed?

Alle behandeling bij Yuk Chi Acupunctuur kosten € 70,-. De meeste verzekeraars vergoeden acupunctuur indien u aanvullend verzekerd bent. Om zeker te zijn van vergoeding dient u uw polis te raadplegen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of kijk bij het vergoedingoverzicht acupunctuur.

Is acupunctuur veilig?

Acupunctuur is volkomen veilig mits uitgevoerd door een gediplomeerd acupuncturist die tevens erkend is door een beroepsvereniging. Yuk Chi Acupunctuur Haarlem is lid van beroepsvereniging Zhong.

Zijn er bijwerkingen?

Een klein deel van de patiënten (circa 15%) ervaart achteraf wat bijwerkingen na de eerste acupunctuurbehandeling. Dit kunnen bijwerkingen zijn zoals: vermoeidheid, spierpijn, stijfheid, emotioneel worden. Deze bijwerkingen kunnen tot twee dagen na de behandeling aanhouden, maar zijn niets om je zorgen over te maken. De ervaring van Yuk Chi Acupunctuur is dat deze bijwerkingen een reactie zijn van het lichaam op de behandeling en dat het lichaam even moet wennen aan de werking van acupunctuur. Meestal doen deze bijwerkingen zich niet meer voor bij de vervolgbehandelingen. Het overgrote deel van de patiënten ervaart echter helemaal geen bijwerkingen.

Is acupunctuur veilig tijdens zwangerschap/borstvoeding?

Jazeker, mits uitgevoerd door een deskundige acupuncturist. Er bestaan speciale behandelingen voor o.a.: dreigende miskraam, ochtendmisselijkheidangst, obstipatiestuitligging, geboortevoorbereiding, bevalling opwekken, borstvoedingsproblemen (stuwing/te weinig melk door stress), borstontstekingen, postnatale depressievermoeidheidslapeloosheid en pijn bij keizersnede.

Kan acupunctuur naast een Westerse behandeling werken?

Jazeker. Er zijn (huis)artsen die patiënten doorverwijzen naar een acupuncturist om bijvoorbeeld ondersteuning te bieden bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI/IVF/ICSI en misselijkheid als gevolg van chemotherapie. Ook kan acupunctuur helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van medicijnen. Acupunctuur en een Westerse behandeling hoeven elkaar niet in de weg te zitten, maar kunnen daarentegen in aanvulling op elkaar u helpen bij het verbeteren van uw gezondheid. Het beste van beide werelden.

Moet ik in acupunctuur geloven?

Nee, u hoeft er niet in te geloven om ervoor te zorgen dat acupunctuur werkt. U hoeft zich enkel ervoor open te stellen en dat doet u al door een afspraak te maken en de behandelingen te ondergaan.

heeft u nog andere vragen over acupunctuur? Bel ons op telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email met jouw vragen over acupunctuur.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van:

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten