Hoe werkt acupunctuur?
Een blik op deze eeuwenoude geneeswijze

Hoe Werkt Acupunctuur wetenschappelijk bewijs

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. Maar hoe werkt acupunctuur precies en wat gebeurt er tijdens een behandeling? In dit artikel duiken we dieper in op de principes achter acupunctuur en de manier waarop het bijdraagt aan het bevorderen van gezondheid en welzijn.

Hoe werkt acupunctuur? De energiestroom en meridianen

“Hoe werkt acupunctuur?” is een vraag die vaak gesteld wordt. De basis ligt in de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij men gelooft in de constante stroom van levensenergie, bekend als ‘qi’, door het lichaam. Deze energie stroomt via specifieke paden, die ‘meridianen’ worden genoemd. Wanneer qi vrij en in evenwicht stroomt, wordt dit geassocieerd met een gezond en gebalanceerd lichaam.

Het werkingsmechanisme van acupunctuur is gericht op het behouden van deze balans. Als er verstoringen of blokkades in de stroom van qi optreden, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Acupunctuur, met het gebruik van fijne naalden op specifieke punten langs de meridianen, streeft ernaar deze blokkades op te heffen. Het doel is om de natuurlijke energiestroom te herstellen en op die manier bij te dragen aan het algehele welzijn van de persoon.

Acupunctuurpunten en naalden

Er zijn honderden acupunctuurpunten verspreid over het lichaam, elk verbonden aan specifieke meridianen en orgaansystemen. Acupuncturisten stimuleren deze punten met behulp van dunne, steriele naalden. De naalden worden op verschillende plekken ingebracht, afhankelijk van het te behandelen acupunctuurpunt en de specifieke klachten van de patiënt.

Het zenuwstelsel en hormonale systeem

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur invloed heeft op het zenuwstelsel, de bloedsomloop en het hormonale systeem. Door het stimuleren van acupunctuurpunten worden signalen naar de hersenen gestuurd, wat resulteert in de afgifte van neurotransmitters en hormonen. Deze stoffen spelen een cruciale rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, zoals pijnbeleving, stressreactie en immuunrespons. Zie hier de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur met verschillende acupunctuuronderzoeken.

Pijnverlichting en ontstekingsremming

Acupunctuur heeft aangetoond effectief te zijn bij het verlichten van pijn en het verminderen van ontstekingen. Dit gebeurt door het vrijkomen van natuurlijke pijnstillende stoffen, zoals endorfines, en het stimuleren van de bloedcirculatie naar het getroffen gebied. Dit helpt bij het verminderen van zwelling en het bevorderen van het genezingsproces.

Balans en welzijn

Een belangrijk aspect van acupunctuur is het herstellen van de balans in het lichaam. Door het opheffen van energieblokkades en het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam, kan acupunctuur bijdragen aan een verbeterd gevoel van welzijn en algemene gezondheid.

Hopelijk is je vraag “Hoe werkt acupunctuur?” hiermee beantwoord. Mocht je meer willen weten over acupunctuur, traditionele en moderne acupunctuur en over Chinese Geneeskunde, lees dan hier verder.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten