Acupunctuur en hielspoor

Acupunctuur en hielspoor pijnklachten

Jaarlijks hebben 400.000 Nederlanders last van hielspoor. Wat is dat en wat is de rol van acupunctuur en hielspoor?

Wat is hielspoor?

Wat is dat nu, een hielspoor? Een hielspoor of wel peesplaatontsteking is een aanhangsel aan het bot van de hiel. Dat aanhangsel ontstaat door kalkafzetting. Die kalkafzetting komt op zijn beurt weer door kleine scheurtjes in de pezen. Het lichaam zal deze scheurtjes zelf trachten te herstellen. Het lichaam probeert de aanhechting van de pees aan het bot te verstevigen door daar kalk af te gaan zetten.

Als dit proces lang duurt, kan er een opeenhopinkje van kalk ontstaan: een kalkspoor, dat we hielspoor noemen. De hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn. Er zijn talloze mensen die onwetend met een hielspoor rondlopen, zonder dat het pijn of irritatie oplevert. We krijgen pas last van hielspoor als het weefsel en botvlies er omheen geïrriteerd of ontstoken raakt.

Overbelastingsblessure

Hielspoor is eigenlijk een overbelastingsblessure. Dat wil zeggen dat intensieve belasting van de voet tot die irritatie of ontsteking kan leiden. Bijvoorbeeld door hardlopen, wandelen of tennissen, maar ook door het uitoefenen van een staand beroep. Meestal hebben mensen dan schoenen gedragen die aan de onderkant onvoldoende steun hebben geboden. Of de stand van hun voet is verkeerd.

Oorzaken hielspoor

De oorzaken van hielspoor kunnen verschillend zijn. De klacht komt veel voor bij sporters en bij 50-plussers. Bij sporters is het een overbelastingblessure die vooral bij hardlopers vaak voorkomt. De eerste symptomen zijn merkbaar op het moment dat iemand opstaat na een lange rustperiode, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed of na een lange zit.

Ontstoken pees

Hielspoor verdwijnt niet uit zichzelf. Sterker nog: de klachten zullen doorgaans verergeren, waardoor de aanhechting van de peesplaat aan de hiel ontstoken raakt. Wanneer deze blessure lang bestaat is er op een röntgenfoto een verkalking op de peesaanhechting te zien. Er is weinig bloedcirculatie en dus worden afvalstoffen niet genoeg af- en bouwstoffen niet genoeg aangevoerd. Hierdoor verloopt het genezingproces moeizaam.

Acupunctuur en hielspoor

Acupunctuur en hielspoor gaan goed samen: acupunctuur kan hierbij goed helpen. Door middel van het plaatsen van naaldjes rondom de pijnlijke plek en op de onderbenen wordt lokaal de bloedcirculatie gestimuleerd. Dat komt doordat acupunctuur vaak effectief is bij pijnen en ontstekingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat acupunctuur ons lichaam stimuleert om pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen aan te maken.

Ervaringen met acupunctuur en hielspoor

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem. Een aantal ervaringen van acupunctuur en hielspoor vindt u hier terug.

Contact opnemen over acupunctuur en hielspoor

Last van hielspoor en acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email.