• 15 JUN 15
  • 0
  Prikkelbare Darm syndroom (PDS)

  Prikkelbare Darm syndroom (PDS)

  Prikkelbare Darm syndroom (PDS) – functionele klachten

  Een op de tien Nederlanders heeft last van een prikkelbare darm ofwel een spastische darm. Het is een onschuldige maar zeer hinderlijke aandoening.

  Bij een prikkelbare darm maakt je darm onregelmatige, krampachtige en spastische bewegingen. Dit uit zich vooral in buikpijn en problemen met de ontlasting. Het is een chronische ziekte waarbij de klachten kunnen wisselen per persoon. Sommigen hebben er constant last van terwijl anderen er af en toe last van hebben.

  De meest voorkomende klachten zijn:
  – Buikpijn of buikkramp rond of onder de navel
  – Problemen met de stoelgang: verstopping of diarree
  – Opgeblazen gevoel, rommelende darmen, boeren, winderigheid

  Prikkelbare Darm Syndroom behoort tot de groep van functionele klachten. Functionele klachten zijn klachten waarvan uit de reguliere onderzoeken geen afwijkingen in het lichaam naar voren komen. Dit terwijl iemand wel last blijft houden van het probleem. Het is in wezen een soort van restcategorie waarin niet verklaarbare aandoeningen in worden geplaatst. Functionele klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. Dat betekent dat de lichamelijke klachten samenhangen met spanning in het lichaam. Over het algemeen spelen spanning en stress namelijk vaak een rol bij functionele klachten klachten. Dit geldt dus ook voor het Prikkelbare Darm Syndroom.

  Acupunctuur kan bij functionele klachten een goed alternatief bieden. Dit omdat de Chinese geneeskunde niet gebaseerd is op het vinden van bewijs voor een afwijking in het lichaam als oorzaak voor een klacht. De Chinese geneeskunde kijkt naar de klachten zelf en zal mede aan de hand van de door een patient gegeven informatie een diagnose kunnen vaststellen voor het probleem.

  Heb jij darmproblemen of een andere functionele klacht waarvoor geen oorzaak en oplossing is vanuit de reguliere geneeskunde? Probeer dan acupunctuur. Een totaal andere benadering van het menselijk lichaam, kan nieuwe inzichten geven en daarmee ook nieuwe behandelmogelijkheden.

  Leave a reply →

Laatste nieuws