Acupunctuur en Chinese Geneeskunde
vragen en uitleg over acupunctuur

Acupunctuur Haarlem Acupunctuurpraktijk

Acupunctuur is een oude geneeswijze die al meer dan 3.000 jaar bestaat en afkomstig is uit China. Het is een veilig en effectief medisch systeem dat is gebaseerd op het concept van energiebanen die door het lichaam lopen, genaamd meridianen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn deze energiebanen verantwoordelijk voor het reguleren van onze fysieke en emotionele gezondheid.

Het idee achter acupunctuur is dat door het stimuleren van bepaalde punten langs deze meridianen, de energie- of Qi-stroom kan worden verbeterd of hersteld. Dit helpt bij het verbeteren van de gezondheid en het oplossen van gezondheidsproblemen.

De oorsprong van acupunctuur gaat terug tot de oudste Chinese teksten die meer dan 3.000 jaar geleden werden geschreven. Hierin wordt de filosofie en de praktijk van acupunctuur beschreven.

Met de verspreiding van acupunctuur buiten China, is het inmiddels een populaire vorm van alternatieve geneeskunde geworden en wordt het erkend door verschillende gezondheidsorganisaties over de hele wereld. Er zijn talloze onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van acupunctuur die erg positief zijn.

Traditionele acupunctuur

Bij de traditionele vorm van acupunctuur worden hele dunne naalden geprikt op het lichaam, deze naalden beïnvloeden de doorstroming van de vitale lichaamsenergie (ook wel bekend als Qi). Als iemand ziek is of klachten heeft, is de doorstroming van de vitale energie verstoord en is er sprake van een blokkade / stagnatie. Met behulp van acupunctuur worden deze blokkades / stagnaties aangepakt waardoor iemand zich weer beter gaat voelen en klachten verminderen en/of verdwijnen. Acupunctuurbehandelingen bevorderen het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Laseracupunctuur

Laseracupunctuur is een moderne variant van acupunctuur waarbij geen naalden worden gebruikt. Het is een moderne en comfortabele vorm van acupunctuur die steeds populairder wordt. Het gebruikt niet-invasieve, lage-niveau lasers in plaats van traditionele naalden. Het is een veilige en pijnloze manier om de gezondheidsvoordelen van acupunctuur te ervaren. Veel mensen rapporteren verbeteringen in pijnverlichting, stress- en angstvermindering en algehele gezondheid na behandelingen met laseracupunctuur. Het is een goede optie voor mensen die angst hebben voor naalden of een gevoelige huid hebben. Hoewel verder onderzoek nodig is, is laseracupunctuur een veelbelovende en innovatieve aanvulling op de traditionele acupunctuur.

Acupunctuur en wetenschappelijk onderzoek

Wereldwijd is er de afgelopen 20 jaar veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar acupunctuur. Uit deze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat acupunctuur de volgende processen en delen van het menselijk lichaam beïnvloedt: biochemische processen (onder meer opioide en non-opioide neuropeptiden en neurotransmitters), de cellulaire signaalafgifte, het centraal zenuwstelsel en de sensorische zenuwen. Door deze verschillende werkingsmechanismen hebben acupunctuurbehandelingen invloed op verschillende gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld verschillende soorten pijnklachten, hormonale problemen, spijsverteringsproblemen en stress.

Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese geneeskunde. Chinese Geneeskunde is een verzamelnaam voor een aantal Chinese behandelingstechnieken, waaronder acupunctuur, kruiden en voedingsleer.

Chinese Geneeskunde is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest onafscheidelijk zijn en dat de mens en omgeving elkaar beïnvloeden. Indien er sprake is van een disbalans in het lichaam, ontstaan er lichamelijke/emotionele klachten. Disbalans kan worden veroorzaakt door zowel externe omgevingsfactoren, maar kan ook van binnenuit komen.

Voorbeeld waarbij disbalans van buitenaf komt:
Persoon X heeft een auto-ongeluk gehad waaraan hij de volgende klachten heeft overgehouden: nekpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Voorbeeld waarbij de disbalans vooral van binnenuit komt:
Persoon Y heeft van jongs af aan nooit geleerd om emoties, bijvoorbeeld irritaties, te uiten. Emoties worden daarentegen onderdrukt of genegeerd. Op een gegeven moment krijgt deze persoon last van diverse lichamelijke en emotionele klachten zoals: druk op de borst / thorax, woedeaanvallen, rugpijn, oogproblemen.

Vaak is er sprake is van een combinatie van zowel interne als externe factoren die leiden tot klachten.
Reeds 3000 jaar geleden werd de Chinese Geneeskunde al in China toegepast bij allerlei ziektes en aandoeningen. Tegenwoordig maken steeds meer mensen in het Westen ook gebruik van deze behandelmethode.

Nederlanders en acupunctuur

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat in de periode tussen 2010 – 2012 bijna 1 miljoen Nederlanders onder behandeling waren bij een alternatief genezer. Een kwart daarvan was onder behandeling bij een acupuncturist. Daarmee is de acupuncturist de meest populaire alternatieve genezer.
Bronvermelding CBS

Een recenter onderzoek van het CBS uit 2019 heeft doen blijken dat maar liefst 11% van de bevolking (dat komt neer op: 1,87 miljoen Nederlanders) een alternatief genezer heeft bezocht in 2018. De meerderheid van de bevolking heeft daarbij aangegeven dat zij vinden dat alternatieve geneeswijzen in het basispakket van de zorgverzekering moet worden opgenomen.
Lees verder hierover >

FAQ Acupunctuur en Chinese geneeskunde

Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Chinese geneeskunde waarmee klachten en ziektes kunnen worden behandeld. Acupunctuur is 3.000 jaar geleden in China ontstaan en is een veilig en effectief medisch systeem.

Moet ik in acupunctuur geloven?

Nee, u hoeft er niet in te geloven om ervoor te zorgen dat acupunctuur werkt. U hoeft zich enkel ervoor open te stellen en dat doet u al door een afspraak te maken en de behandelingen te ondergaan.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten