Burn-out

Burnout en acupunctuur Burn-out

Mensen die een burn-out hebben. Ik zie ze regelmatig in mijn acupunctuurpraktijk op de grens van Haarlem in Santpoort-Noord. Het is ongelofelijk hoeveel mensen er rondlopen met een burn-out.

Aan een burn-out gaat een lange periode van stress vooraf. Stress signalen worden genegeerd en men gaat door in plaats van rust te nemen en te ontspannen. Als iemand in een burn-out zit is diegene geestelijk en lichamelijk uitgeput. De symptomen van een burn-out kunnen zijn: extreme vermoeidheid, slaapproblemen, buikpijn en hoofdpijnklachten, opgejaagd gevoel, niet kunnen ontspannen, druk hoofd hebben en emotioneel zijn.

Bij mij kwam een wijkverpleegkundige van 56 met ernstige slaapproblemen. Ze sliep al tijden heel slecht en niks hielp. Uit ons gesprek blijkt dat deze mevrouw al jaren een drukke baan heeft met onregelmatige diensten, ze werkt weliswaar part-time maar draait veel extra uren. Deze extra uren worden voor haar ingepland omdat er een uitval is van collega’s, er sprake is van een personeelstekort en omdat het aantal cliënten dat wijkzorg nodig heeft groeiende is.

Ze vindt het lastig om nee te zeggen tegen deze extra uren. Ze wil haar cliënten en collega’s niet opzadelen met een probleem en daarnaast vind ze van zichzelf dat ze niet moet zeuren. Om te ontspannen wandelde ze meerdere keren per week in haar vrije tijd. Lekker op tempo flink wat kilometers lopen om haar hoofd leeg te maken. Normaal hielp dit heel goed tegen een stressvolle werkweek maar ook dit zorgde nu niet meer voor ontspanning of een betere slaap.

Onlangs kreeg ze nieuwe buren die meteen een grote verbouwing lieten uitvoeren aan hun woning. De bouwvakkers begonnen vroeg in de ochtend aan hun lawaaierige werkzaamheden. Op een gegeven moment lag deze wijkverpleegkundige urenlang wakker in bed. De slaappillen van haar huisarts had ze wel gebruikt maar die hielpen telkens maar voor enkele uurtjes en als ze opstond was ze gesloopt. Huilend ging ze terug naar de huisarts en die stelde vast dat ze in een burn-out zat. Ze kwam ziek thuis te zitten.

Deze mevrouw nam verplicht haar rust om weer op te laden. Wat volgde was een intensief en lang proces wat maanden duurde: Ze leerde dat ze niet zo streng voor zichzelf hoefde te zijn en accepteerde dat ze niet alles kon. Ze leerde luisteren naar de signalen die haar lichaam haar gaf en gaf er gehoor aan. Gedurende deze hele periode heb ik haar behandeld met acupunctuur om haar herstel te helpen bevorderen. Het was mooi om te zien hoe zij stap voor stap weer opkrabbelde.

Mevrouw heeft inmiddels duidelijke afspraken gemaakt over extra werk-uren, en de verbouwing van de buren is inmiddels klaar. Het wandelen heeft ze ook weer opgepakt, maar dan in een rustiger tempo. Ze voelt nu goed aan wanneer ze teveel hooi op haar vork neemt en trapt dan gelijk op de rem.

Na een vervelende burn-out periode heeft ze zichzelf weer gevonden en ze slaapt stukken beter. Na jaren van stress zit ze eindelijk weer lekker in haar vel.

Heb jij een onderwerp waar je graag iets over wil lezen in mijn blog, jouw ideeën zijn altijd welkom! Je kan me dan mailen.

Lees ook het bericht: Burnout en acupunctuur – herkennen en behandelen

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten