Slaapproblemen en acupunctuur

Dekt jouw zorgverzekering acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen van acupunctuur door zorgverzekeraars

Wie zijn wij en wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees alle ervaringen van onze praktijk

Slaapproblemen? In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking hier last van

Tweederde van de bevolking met slaapproblemen bestaat uit vrouwen. De term ‘slapeloosheid’ (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een stelselmatig tekort is aan nachtelijke slaap. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend. Sommigen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten beslist acht uur slapen om zich uitgerust en fit te voelen. Lees hier 10 redenen waarom slapen belangrijk is.

Slaapproblemen

Als je slaapproblemen hebt, denk je misschien niet direct aan het prikken met naalden, maar er is genoeg onderzoek die de werking daarvan bevestigt. Acupunctuur heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en kan de onevenwichtigheden die slapeloosheid veroorzaken corrigeren. Er worden zeer fijne naalden aangebracht op bepaalde plekken van je lichaam. Als de punten waar de levensenergie stroomt worden geprikkeld, kan dat leiden mentale en fysieke veranderingen die een positief effect hebben op slaapproblemen.

Melatonine en endorfinen

Er is aangetoond dat acupunctuur angsten vermindert en de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine verhoogt. Het stimuleert de boodschappenstofjes in de hersenen waardoor er onder andere endorfinen in de hersenen worden aangemaakt. Dit zorgt voor een goed gevoel, waardoor je beter kunt ontspannen. Door het stimuleren van de acupunctuurpunten van het lichaam, wordt de diepe slaap verlengd, waardoor de kans op wakker worden midden in de nacht kleiner wordt.

Oorzaken slapeloosheid

Spanning thuis of op het werk, bezorgdheid (piekeren) of oververmoeidheid zijn belangrijke veroorzakers van slaapstoornissen. Maar ook pijnklachten, alcoholgebruik of een onrustige slaapomgeving kunnen de nachtrust nadelig beïnvloeden. Berucht zijn het werken in ploegendienst of de gevolgen van jetlag voor het natuurlijke bioritme. De gevolgen van deze nachtelijke verstoringen kunnen zijn: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en verlaging van de algehele weerstand. Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar daar zijn veel nadelen aan verbonden: ze kunnen verslavend werken.

Behandeling tegen slapeloosheid

Bij een behandeling tegen slapeloosheid kiezen acupuncturisten vaak punten op de hart-meridianen, omdat die verantwoordelijk zijn voor geestelijke activiteit en bewustzijn. Ook wordt er gekeken naar de oorzaak van de slaapproblemen. Het kan zijn dat je last hebt van hoofdpijn, een andere vorm van pijn, stress of het rusteloze benensyndroom.

Helpt acupunctuur bij slapeloosheid?

Ja. Acupunctuur herstelt het verstoorde evenwicht, verbetert de kwaliteit van slaap en bevordert het herstel van een gezond slaapritme. In gevallen van langdurige hardnekkige slaapproblemen en/of in gevallen van bepaald tekort (bijvoorbeeld slapeloos tijdens zwangerschap of na de bevalling) worden ook Chinese kruiden voorgeschreven.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over slaapproblemen en acupunctuur

Wilt u meer weten over slaapproblemen en acupunctuur? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

4 nov 2014

Acupunctuur Haarlem en omstreken

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona crisis Acupunctuur na corona: ben jij uit balans door de Corona crisis? Wil jij ondersteuning hebben om je weer gezonder en vitaler te voelen? Heb je wel eens gedacht aan acupunctuur na Corona? Lees hier wat acupunctuur voor...

Lees meer
Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Afspraken maken bij Yuk Chi Acupunctuur weer mogelijk Zojuist heeft het kabinet aangegeven dat Acupunctuur weer mogelijk is vanaf aankomende maandag 11 mei 2020. Mocht je nog geen afspraak bij ons hebben ingepland, doe dat dan snel want de agenda...

Lees meer
Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur ter ondersteuning in Wuhan Corona patiënten en acupunctuur | Corona patienten in het Leishenshan Hospital in Wuhan (China) kregen acupunctuurbehandelingen voor klachten zoals slapeloosheid en migraine. Deze...

Lees meer
Mededeling ivm Coronavirus

Mededeling ivm Coronavirus

In verband met het Coronavirus hebben wij de volgende mededeling 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen tijdens deze bijzondere tijden met het Coronavirus zijn wij vooralsnog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan...

Lees meer