• 04 NOV 14
  • 0
  Slaapproblemen

  Slaapproblemen

  In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking af en toe last van slaapproblemen

  Tweederde van de bevolking met slaapproblemen bestaat uit vrouwen. De term ‘slapeloosheid’ (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een stelselmatig tekort is aan nachtelijke slaap. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend. Sommigen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten beslist acht uur slapen om zich uitgerust en fit te voelen.

  Slaapproblemen

  Als je slaapproblemen hebt, denk je misschien niet direct aan het prikken met naalden, maar er is genoeg onderzoek die de werking daarvan bevestigt. Acupunctuur heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en kan de onevenwichtigheden die slapeloosheid veroorzaken corrigeren. Er worden zeer fijne naalden aangebracht op bepaalde plekken van je lichaam. Als de punten waar de levensenergie stroomt worden geprikkeld, kan dat leiden mentale en fysieke veranderingen die een positief effect hebben op slaapproblemen.

  Melatonine en endorfinen

  Er is aangetoond dat acupunctuur angsten vermindert en de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine verhoogt. Het stimuleert de boodschappenstofjes in de hersenen waardoor er onder andere endorfinen in de hersenen worden aangemaakt. Dit zorgt voor een goed gevoel, waardoor je beter kunt ontspannen. Door het stimuleren van de acupunctuurpunten van het lichaam, wordt de diepe slaap verlengd, waardoor de kans op wakker worden midden in de nacht kleiner wordt.

  Oorzaken slapeloosheid

  Spanning thuis of op het werk, bezorgdheid (piekeren) of oververmoeidheid zijn belangrijke veroorzakers van slaapstoornissen. Maar ook pijnklachten, alcoholgebruik of een onrustige slaapomgeving kunnen de nachtrust nadelig beïnvloeden. Berucht zijn het werken in ploegendienst of de gevolgen van jetlag voor het natuurlijke bioritme. De gevolgen van deze nachtelijke verstoringen kunnen zijn: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en verlaging van de algehele weerstand. Slaapmiddelen lijken een oplossing te bieden, maar daar zijn veel nadelen aan verbonden: ze kunnen verslavend werken.

  Behandeling tegen slapeloosheid

  Bij een behandeling tegen slapeloosheid kiezen acupuncturisten vaak punten op de hart-meridianen, omdat die verantwoordelijk zijn voor geestelijke activiteit en bewustzijn. Ook wordt er gekeken naar de oorzaak van de slaapproblemen. Het kan zijn dat je last hebt van hoofdpijn, een andere vorm van pijn, stress of het rusteloze benensyndroom.

  Helpt acupunctuur bij slapeloosheid?

  Ja. Acupunctuur herstelt het verstoorde evenwicht, verbetert de kwaliteit van slaap en bevordert het herstel van een gezond slaapritme. In gevallen van langdurige hardnekkige slaapproblemen en/of in gevallen van bepaald tekort (bijvoorbeeld slapeloos tijdens zwangerschap of na de bevalling) worden ook Chinese kruiden voorgeschreven.

  Lees ook:
  – Acupunctuur biedt oplossing bij slaapproblemen, depressies en schizofrenie
  – Herfstdip, depressie en acupunctuur
  – Ruim miljoen Nederlanders is weleens depressief

  Ervaringen met acupunctuur

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over slaapproblemen en acupunctuur

  Last van slaapproblemen en acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws