Acupunctuur bij slaapproblemen, depressies en schizofrenie

Acupunctuur bij slaapproblemen, depressies en schizofrenie

Na de Harvard Universiteit en Kyung Hee Universiteit Seoul, is nu ook in Nederland een klinisch acupunctuur-onderzoek voltooid op het gebied van acupunctuur bij slaapproblemen, depressies en schizofrenie. Onderzoeker mevrouw Bosch is in Nijmegen gepromoveerd op haar onderzoek: “Acupuncture in the treatment of Depression, Schizophrenia and Sleep Disorders”.

Dr. P. Bosch onderzocht de effecten van acupunctuur bij slaapstoornissen van mensen met depressie en schizofrenie. Alle proefpersonen waren al lange tijd onder behandeling van hun psychiater en kregen tijdens dit acupunctuur-onderzoek hun gebruikelijke en gangbare therapie. De vraag was of acupunctuur een meerwaarde heeft als aanvullende behandeling.

Acupunctuur bij slaapproblemen en slaapstoornis

Acupunctuur bleek goed te werken op de slaapstoornis. Met acupunctuur verbeterde de kwaliteit van leven bij mensen met een depressie. Hun stemming verbetert sterk. Zij voelen zich prettiger, kunnen weer goed inslapen en de kwaliteit van hun slaap verbetert. Door die verbeterde conditie komen zij niet snel in de volgende dip. Bij chronische schizofrenie-patiënten was de slaap-verbetering niet significant. Er is dan ook meer onderzoek vereist met grotere patiëntengroepen.

In het proefschrift bepreekt dr. Bosch als voorbeeld de situatie van één bepaalde patiënt: een 63-jarige vrouw. Zij lijdt aan voortdurende hallucinaties: van een kraai die als maar in haar rug pikt. Ze heeft zelfs last van fysieke pijn van dat gepik. De patiënte kreeg gedurende 12 weken een wekelijkse acupunctuurbehandeling als extra (naast de standaard Westerse) behandeling.

Positieve behandelresultaten

Uit de behandelresultaten bleek dat mevrouw ervaarde dat ze door de dag heen beter ging functioneren. Hoewel ze nog steeds hallucinaties had, voelde ze zich daar minder door belast. De pijn van het pikken verminderde ook aanzienlijk. Daarnaast werd een verbetering op de depressieschaal gevonden. Verder rapporteerde de patiënte een sterke vooruitgang in de kwaliteit van haar slaap.

In het proefschrift Integrale psychiatrie van Rogier Hoenders (Groningen 13 jan. 2014) beargumenteert hij dat integrale geneeskunde/psychiatrie mogelijk een oplossing kan bieden voor hedendaagse problemen binnen de gezondheidszorg. Hij constateert in de negen jaren werk aan zijn onderzoek, dat er vaak heftige emotionele reacties loskomen en dat er sterke vooroordelen bestaan, die veelal niet door wetenschappelijk onderzoek ondersteund worden. Zulks belemmert de vooruitgang in de wetenschap (pag. 192 Integrative Psychiatry).

ICMART, oftewel de Internationale Raad voor Medische Acupunctuur en Gerelateerde Technieken, is een organisatie die zich inzet voor de bevordering van wetenschappelijk onderbouwde toepassingsgebieden van acupunctuur. Hun doel is om de effectiviteit en acceptatie van acupunctuur in de reguliere geneeskunde te vergroten door onderzoek en educatie.

ICMART streeft ernaar om de kwaliteit van acupunctuurbehandelingen te verbeteren, de veiligheid van patiënten te waarborgen en het publieke bewustzijn over de voordelen van deze eeuwenoude geneeswijze te vergroten. De organisatie speelt een cruciale rol in de verdere ontwikkeling en integratie van acupunctuur in de moderne gezondheidszorg.

Bronnen www.icmart.org en gezondheid.blog.nl

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur bij slaapproblemen

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten