Acupunctuur behandeling uitleg – stap voor stap

Acupunctuur behandeling

Wat gebeurt er tijdens een acupunctuur behandeling? Dat leggen wij hier stap voor stap uit.

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde. Hoewel het inmiddels een veelgebruikte behandeling is geworden voor uiteenlopende klachten, zijn veel mensen zich nog steeds niet bewust van wat er precies gebeurt tijdens een acupunctuur behandeling. In dit artikel nemen we je mee door de verschillende stappen van een acupunctuursessie, zodat je beter begrijpt wat je kunt verwachten.

Intakegesprek en diagnose

Als eerst vindt er een intakegesprek plaats, waarin de acupuncturist jouw gezondheid, symptomen en medische geschiedenis in kaart brengt. Dit gesprek is essentieel om een persoonlijk behandelplan op te stellen. Naast het intakegesprek zal de acupuncturist ook je pols voelen en naar je tong kijken om een diagnose te stellen volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde.

Behandelplan en acupunctuurpunten

Op basis van de diagnose bepaalt de acupuncturist vervolgens welke specifieke acupunctuurpunten relevant zijn voor jouw klachten, dit is onderdeel van het behandelplan. Er zijn vele honderden acupunctuurpunten, en de gekozen punten variëren afhankelijk van jouw symptomen en de onderliggende oorzaken. Daarnaast zullen er vaak ook adviezen worden gegeven over levensstijl.

De acupunctuur behandeling en uitleg

Tijdens de acupunctuur behandeling word je gevraagd om comfortabel te gaan liggen op een behandeltafel. Vaak lig je in je ondergoed (nooit naakt !) zodat de acupuncturist goed bij alle acupunctuurpunten kan komen.

Vervolgens worden dunne, steriele naalden op de gekozen acupunctuurpunten geprikt. De punten zitten op de voorkant of de achterkant van het lichaam. Ook het hoofd en de handen / voeten kunnen worden geprikt. De naalden zijn meestal gemaakt van roestvrij staal en zijn voor eenmalig keer gebruik. Het inbrengen van de naalden geeft een licht prikje, hoewel het prikje op sommige plekken wat gevoeliger kan zijn. De naalden blijven vervolgens 20 tot 30 minuten zitten terwijl je rustig blijft liggen. Om te voorkomen dat je teveel afkoelt tijdens deze periode krijg je vaak handdoeken of warme lampen over je heen.

Na de acupunctuur behandeling

Na 20 – 30 minuten worden de naalden verwijderd en direct weggegooid in een naaldencontainer. Je mag je weer aankleden.

Reacties op de acupunctuurbehandeling

Soms hebben mensen een reactie na de acupunctuur behandeling, denk aan: heel moe of ontspannen, emotioneel, dorst, beetje hoofdpijn, moeten plassen. Dit kan allemaal geen kwaad en is een normale reactie. Neem in ieder geval de tijd om je lichaam te laten herstellen en tot rust te komen. Het is belangrijk om te weten dat deze reacties normaal zijn en meestal van korte duur. In sommige gevallen kunnen klachten zelfs tijdelijk verergeren voordat ze verbeteren. Mocht je je zorgen maken of heb je extreem veel last van de reacties, neem dan contact op met je acupuncturist.

Zelfzorg na de acupunctuur behandeling

Drink na afloop voldoende water om je lichaam te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en om gehydrateerd te blijven. Als je voor het eerst een afspraak hebt staan bij de acupuncturist: zorg dan dat je die dag na de behandeling een beetje rustig aan kunt doen. Dit in verband met eventuele reacties op de behandeling.

Vervolg acupunctuur behandelingen

De acupuncturist zal met jou bespreken hoeveel behandelingen raadzaam is en met welke tussenpozen. Als je net begint met acupunctuur worden de acupunctuurbehandelingen meestal wekelijks gepland. Het is belangrijk om het plan te bespreken met je acupuncturist en regelmatige afspraken te plannen om de effectiviteit van de acupunctuur behandeling te maximaliseren.

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur behandelingen

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Hoe werkt een acupunctuur behandeling?

Als eerst vindt er een intakegesprek plaats, waarin de acupuncturist jouw gezondheid, symptomen en medische geschiedenis in kaart brengt. Daarna volgt het behandelplan en neem je plaats op de behandeltafel. De acupuncturist brengt dunne naaldjes in en na 20 – 30 minuten worden de naalden verwijderd. Je mag je weer aankleden en je bent klaar. De acupuncturist zal met jou bespreken hoeveel behandelingen raadzaam is

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten