• 23 APR 15
  • 0
  Zonnesteek

  Zonnesteek

  Je hebt vast wel eens gehoord van een zonnesteek. Er is sprake van een zonnesteek als je lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is als gevolg langdurige blootstelling aan warmte en zonlicht.

  Bij een zonnesteek loopt de temperatuur in je lichaam enorm op, mogelijk tot wel 42 graden en raakt je lichaamswarmte ernstig ontregeld. Dit soort hoge temperaturen kunnen levensgevaarlijk zijn.

  Zonnestraling

  Als je teveel of te lang rechtstreekse zonnestraling op je hoofd krijgt, kunnen de hersenen – die de temperatuur van het lichaam regelt – van slag raken. Als je tijdens een dagje strand en zonnebaden plotseling last krijgt van misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, heb je grote kans dat je een milde zonnesteek (eigenlijk heet dit: hitte-uitputting) hebt opgelopen. In de meeste gevallen is het voldoende als je uit de zon gaat en de schaduw opzoekt, rustig aan doet en veel drinkt. Let echter op bij kinderen en ouderen aangezien een milde zonnesteek bij hen gevaarlijk kan zijn. Schakel daarom in die gevallen altijd een arts in.

  Signalen zonnesteek

  Signalen van een heftige zonnesteek zijn behalve de misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid: sufheid, koorts, hoge en snelle ademhaling en hartslag. In dit geval is het inroepen van medische hulp heel belangrijk. Degene met een zonnesteek moet verder zo snel mogelijk worden afgekoeld om schade aan de hersenen en het lichaam te voorkomen. Dit afkoelen kan met behulp van natte handdoeken, water en ventilatoren.

  Behalve door zonnebaden kun je ook een zonnesteek krijgen door bijvoorbeeld buitensporten tijdens hoge temperaturen en vastzitten in een geparkeerde auto (denk aan al die huisdieren en baby’s die elk jaar worden achtergelaten terwijl de eigenaar of ouders even snel boodschappen zijn gaan doen).

  Grote kans dat je je niet bij je acupuncturist bevindt op moment dat je een zonnesteek oploopt. Maar hier toch een tip om je te helpen voor het geval je een zonnesteek oploopt:
  De top van je middelvinger is tevens een acupunctuurpunt. Dat punt kun je masseren om snel(ler) van een zonnesteek af te komen. Door het masseren ontlaadt je lichaam direct de warmte en zal je lichaamstemperatuur ook dalen. Overigens is dit punt ook heel handig bij bewusteloosheid. Het masseren ervan kan iemand weer bij bewustzijn brengen.

  Leave a reply →

Laatste nieuws