Ooracupunctuur uitleg en onderzoek

Ooracupunctuur Oor Acupunctuur oor drukpunten

Ooracupunctuur, een traditionele therapievorm, heeft in de loop der jaren veel aandacht gekregen als een veelbelovende benadering voor diverse gezondheidsproblemen. Deze vorm van acupunctuur richt zich specifiek op acupunctuurpunten in het oor, die een afspiegeling zijn van het gehele lichaam.

Geschiedenis van ooracupunctuur

Oor acupunctuur, ook wel auriculair genoemd, kent haar wortels in oude Chinese geneeskunst. Al duizenden jaren wordt deze methode toegepast om evenwicht te brengen in het lichaam en de geest. De oude Chinezen ontdekten dat het menselijk oor een microsysteem is, waarbij specifieke punten op het oor corresponderen met verschillende organen en lichaamsfuncties. Door deze acupunctuurpunten te stimuleren, kunnen diverse gezondheidsproblemen worden aangepakt.

Met de jaren evolueerde ooracupunctuur tot een gestructureerde en wetenschappelijk onderbouwde therapie. Doorheen de geschiedenis hebben beoefenaars van over de hele wereld, waaronder Europa en het Midden-Oosten, bijgedragen aan de ontwikkeling en verfijning van deze technieken.

Begrippen

De begripsverklaring helpt ons de kernprincipes en terminologie te begrijpen die centraal staan in de wereld van ooracupunctuur.

Oor Acupunctuur

De kern van ooracupunctuur ligt in het benaderen van het lichaam als een geheel. Deze vorm van acupunctuur gelooft dat elk punt op het oor een directe link heeft met een specifiek deel van het lichaam. Door deze drukpunten op het oor te stimuleren, kan men positieve effecten teweegbrengen in het corresponderende lichaamsdeel.

Auriculair

Dit is een andere term voor oor acupunctuur. Het woord ‘auriculair’ komt van het Latijnse ‘auricula’, wat oor betekent. Men gebruikt vaak beide termen door elkaar. Je spreekt het uit als ‘oriculair’. De termen verwijzen naar dezelfde praktijk van het behandelen van gezondheidsklachten door middel van stimulatie van specifieke punten in het oor.

Acupunctuurpunten oor & drukpunten oor

Elk punt op het oor staat in verbinding met een bepaald orgaan of een bepaalde functie in het lichaam. Door deze punten te stimuleren, kan men direct invloed uitoefenen op dat specifieke orgaan of die functie. Deze acupunctuurpunten zijn de fundering waarop de gehele praktijk van ooracupunctuur is gebaseerd.

Hoe werkt ooracupunctuur?

Als men denkt aan acupunctuur, beelden van dunne naalden die in verschillende delen van het lichaam worden geplaatst, komen vaak voor de geest. Oor acupunctuur, of auriculair, is echter een unieke specialisatie binnen dit veld. Maar hoe werkt ooracupunctuur eigenlijk?

In de kern van ooracupunctuur ligt het idee dat het menselijke oor een microkosmos is van het hele lichaam. Elk gebied en orgaan van het lichaam heeft een corresponderend acupunctuurpunt op het oor. Door deze specifieke punten te stimuleren, kan men invloed uitoefenen op het corresponderende deel van het lichaam.

De beoefenaars van oor acupunctuur gebruiken vaak fijne, steriele naalden om deze punten te stimuleren. Soms kunnen ze ook gebruik maken van laserlicht, elektrische stimulatie, of zelfs de handen om druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten van het oor.

Dit is meer dan alleen een externe behandeling. De stimulatie van deze punten kan het lichaam helpen om zijn natuurlijke evenwicht te herstellen. Het kan ook helpen bij het verminderen van pijn, stress, en vele andere gezondheidsklachten. In essentie wordt ooracupunctuur gebruikt als een manier om het lichaam te stimuleren om zijn eigen helende mechanismen te activeren.

Acupunctuur oor drukpunten

De acupunctuurpunten op het oor zijn talrijk en elk heeft zijn eigen specifieke functie. Deze drukpunten worden gezien als poorten waarmee men toegang krijgt tot verschillende delen van het lichaam. Door de juiste drukpunten te stimuleren, kan men gerichte gezondheidsvoordelen behalen.

Een van de bekendste drukpunten op het oor is het Shen Men-punt, ook wel bekend als het “Hemelpoort” punt. Dit punt staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gestimuleerd om stress en angst te verminderen.

Een ander belangrijk punt is het hartpunt, dat invloed heeft op de hartfunctie en kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Er zijn ook punten verbonden aan de spijsvertering, de luchtwegen, en zelfs het zenuwstelsel.

De sleutel tot effectieve ooracupunctuur is het kennen en correct stimuleren van deze punten. Een getrainde acupuncturist kent de locaties van de drukpunten goed. Deze specialist weet goed welke drukpunten effectief zijn om het welzijn van de patiënt te verbeteren.

Ooracupunctuur en stress

In onze hedendaagse maatschappij is stress een veelvoorkomend probleem dat velen van ons treft. Gelukkig biedt oor acupunctuur een effectieve oplossing om stress te bestrijden. Door specifieke drukpunten op het oor te stimuleren, kan ooracupunctuur helpen om het lichaam en de geest te ontspannen en een diep gevoel van kalmte te bevorderen.

De auriculair techniek richt zich op specifieke acupunctuurpunten in het oor die verband houden met het zenuwstelsel en de hersenfunctie. Door deze punten te stimuleren, kan men de productie van stresshormonen verminderen en het parasympathische zenuwstelsel activeren, dat verantwoordelijk is voor rust en ontspanning.

Het is niet verwonderlijk dat veel mensen die ooracupunctuur hebben geprobeerd, melden dat ze een onmiddellijke vermindering van stress en angst ervaren. Deze vorm van therapie kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap, het verminderen van hoofdpijn en het bevorderen van een algehele gevoel van welzijn.

Acupunctuur pleisters

Naast de traditionele naaldtechnieken biedt ooracupunctuur nu ook innovatieve methoden zoals acupunctuur pleisters. Deze pleisters zijn kleine, plakkerige pads die op specifieke acupunctuurpunten op het oor worden aangebracht. Ze bevatten vaak zaden of magneten die continu druk uitoefenen op het betreffende acupunctuurpunt.

Acupunctuur pleisters kunnen meerdere dagen op het oor blijven zitten en bieden continue stimulatie van het drukpunt. Dit maakt ze ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een langdurige therapie zonder herhaalde bezoeken aan een acupuncturist. Ze zijn vooral populair bij patiënten die oor acupunctuur gebruiken om verslavingen, zoals roken of overeten, te bestrijden.

Ooracupunctuur is zeer geschikt om angstgevoelens te verminderen, zo blijkt uit onderzoek

Een eerder gedaan onderzoek (bron: acupunctuurgids) toonde aan dat echte ooracupunctuur een specifiek en meetbaar effect had op het angstniveau van de proefpatiënten. Nep oor acupunctuur resulteerde echter niet in een significante afname van angstgevoelens of in een kalmerend effect. Dit laat zien dat ooracupunctuur daadwerkelijk meer effect heeft dan een placebo.

Het onderzoek vergeleek het effect van echte oor-acupunctuur met nep oor-acupunctuur. De nep oor acupunctuurnaalden zijn vrijwel identiek aan de ooracupunctuurnaalden, alleen de naald ontbreekt. Andere onderzoeken hebben het effect van oor-acupunctuur en acupunctuur in specifieke omstandigheden die angst veroorzaken onderzocht.

Angst IVF-behandelingen

Zo blijkt uit onderzoek dat vrouwen die IVF-behandelingen ondergaan dankzij acupunctuur minder angstgevoelens ervaren. Ook uit dit onderzoek bleek dat acupunctuur een significant groter effect heeft op angst dan nepacupunctuur. Eerder bleek al dat acupunctuur de kans op slagen van een IVF-behandeling verhoogt.

Acupunctuur kan dus niet alleen ingezet worden om de effectiviteit van IVF te verhogen, maar kan ook de mentale belasting en angstgevoelens gedurende het IVF-traject verminderen.

Tandartsangst

In het onderzoek keek men ook naar het effect van acupunctuur op tandartsangst. Uit de resultaten bleek dat patiënten minder angstig werden dankzij acupunctuurbehandelingen. In dit onderzoek werd oor-acupunctuur vergeleken met nep oor-acupunctuur en zonder behandeling. Vervolgens toonde de acupunctuurgroep de grootste afname van angst. Daarentegen was de afname bij de nepacupunctuur groep slechts minimaal. Tot slot nam de angst toe bij de patiënten die geen behandeling kregen.

Operatie-angst

Acupunctuur kan angst verminderen voor én na een operatie. Cijfers laten zien dat ongeveer 80% van patiënten die een operatie ondergaan last hebben van angst. Onderzoekers hebben aangetoond dat zowel lichaamsacupunctuur als ooracupunctuur deze operatie-angst vermindert.

Ooracupunctuur aan te bevelen bij angstklachten

Voor personen die frequent of in bepaalde situaties last hebben van angst, kan oor-acupunctuur een uitkomst bieden. Het is een minimaal invasieve behandeling waarvan is aangetoond dat deze angst kan verminderen. Oor acupunctuur kan makkelijk toegepast worden en er zijn tevens verblijfnaaldjes die een week kunnen blijven zitten.

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over angstgevoelens en ooracupunctuur

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Lees ook:

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur

Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten