• 11 JUN 15
  • 0
  Vocht vasthouden / oedeem

  Vocht vasthouden / oedeem

  Vocht vasthouden en Acupunctuur

  Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald deel van je lichaam. En doordat het vocht wordt vastgehouden, zwelt het lichaamsdeel op.

  Oedeem betekent dat er een verstoring is in de aanvoer en afvoer van vocht. Het komt vaak voor op de enkels, voeten, benen of buik. De aangedane plek kan pijnlijk aanvoelen doordat het vocht druk op de plek uitoefent. Ook kun je in gewicht toenemen als gevolg van de vochtophoping. Het vasthouden van vocht ziet er dus niet alleen vervelend uit, maar kan dus ook behoorlijke klachten geven.

  De oorzaken voor het vasthouden van vocht lopen uiteen:

  • Zwaartekracht: als je veel staat moet het vocht zich tegen de zwaartekracht in omhoog werken. Als dat niet goed verloopt kan het vocht zich ophopen in je onderbenen.
  • Hormonen: bij zwangerschap, menstruatie en pilgebruik kan je vocht vasthouden als gevolg van hormonen.
  • Warmte: bij warm weer zetten je bloedvaten uit zodat je lichaam meer warmte afgeeft om af te koelen. Maar door de uitgezette bloedvaten kan vocht zich gaan ophopen.
  • Medicatie: sommige medicijnen kunnen als bijwerking vochtophoping geven. Denk aan bijvoorbeeld medicatie tegen een hoge bloeddruk, hormoonzalven en bepaalde pijnstillers.

  Maar vocht vasthouden kan ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte. Daarom is het bij vasthouden van vocht altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen. Onderliggende ziektes kunnen zijn:
  – Nieraandoeningen
  – Hartfalen
  – Chronische longziekte
  – Kwaadaardige lymfe oedeem
  – Leverziekte
  – Schildklierprobleem
  – Allergische reactie
  – Artritis

  Vaak kunnen vochtproblemen redelijk snel worden verholpen of verminderd door lifestyle aanpassingen: minder zout inname, meer bewegen, veel drinken. Dit eventueel in combinatie met het gebruik van steunkousen en het gebruik van eventuele plastabletten.

  Gezien vanuit de Chinese geneeskunde is vocht vasthouden een teken dat er een disbalans is in de Nieren, Longen of Milt. Acupunctuur kan helpen om de vochthuishouding weer in balans te brengen. Niet alleen de Vocht zelf wordt aangepakt (dus het bevorderen van vochtafdrijving), maar ook de organen die vanuit de Chinese geneeskunde van belang zijn voor het reguleren van de vochthuishouding zullen worden versterkt om verdere toekomstige vochtproblemen zoveel mogelijk te voorkomen of beperken.

  Leave a reply →

Laatste nieuws