Vocht vasthouden en acupunctuur

Vocht vasthouden en acupunctuur Oedeem

Vocht vasthouden en acupunctuur / oedeem

Vocht vasthouden en acupunctuur | Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald deel van je lichaam. En doordat het vocht wordt vastgehouden, zwelt het lichaamsdeel op.

Oedeem betekent dat er een verstoring is in de aanvoer en afvoer van vocht. Het komt vaak voor op de enkels, voeten, benen of buik. De aangedane plek kan pijnlijk aanvoelen doordat het vocht druk op de plek uitoefent. Ook kun je in gewicht toenemen als gevolg van de vochtophoping. Het vasthouden van vocht ziet er dus niet alleen vervelend uit, maar kan dus ook behoorlijke klachten geven.

De oorzaken voor het vasthouden van vocht lopen uiteen:

 • Zwaartekracht: als je veel staat moet het vocht zich tegen de zwaartekracht in omhoog werken. Als dat niet goed verloopt kan het vocht zich ophopen in je onderbenen.
 • Hormonen: bij zwangerschap, menstruatie en pilgebruik kan je vocht vasthouden als gevolg van hormonen.
 • Warmte: bij warm weer zetten je bloedvaten uit zodat je lichaam meer warmte afgeeft om af te koelen. Maar door de uitgezette bloedvaten kan vocht zich gaan ophopen.
 • Medicatie: sommige medicijnen kunnen als bijwerking vochtophoping geven. Denk aan bijvoorbeeld medicatie tegen een hoge bloeddruk, hormoonzalven en bepaalde pijnstillers.

Maar vocht vasthouden kan ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte. Daarom is het bij vasthouden van vocht altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen. Onderliggende ziektes kunnen zijn:

 • Nieraandoeningen
 • Hartfalen
 • Chronische longziekte
 • Kwaadaardige lymfe oedeem
 • Leverziekte
 • Schildklierprobleem
 • Allergische reactie
 • Artritis

Vaak kunnen vochtproblemen redelijk snel worden verholpen of verminderd door lifestyle aanpassingen: minder zout inname, meer bewegen, veel drinken. Dit eventueel in combinatie met het gebruik van steunkousen en het gebruik van eventuele plastabletten.

Gezien vanuit de Chinese geneeskunde is vocht vasthouden een teken dat er een disbalans is in de Nieren, Longen of Milt. Acupunctuur kan helpen om de vochthuishouding weer in balans te brengen. Niet alleen de Vocht zelf wordt aangepakt (dus het bevorderen van vochtafdrijving), maar ook de organen die vanuit de Chinese geneeskunde van belang zijn voor het reguleren van de vochthuishouding zullen worden versterkt om verdere toekomstige vochtproblemen zoveel mogelijk te voorkomen of beperken.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over vocht vasthouden en acupunctuur

Wilt u meer weten over vocht vasthouden en acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten