Werkt acupunctuur? Acupunctuur en (wetenschappelijk) bewijs

Dekt jouw zorgverzekering acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen van acupunctuur door zorgverzekeraars

Wie zijn wij en wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees alle ervaringen van onze praktijk

Werkt acupunctuur nou wel of niet? Of is dit afhankelijk van wetenschappelijk bewijs?

Werkt acupunctuur? Het huidige Nederlandse zorgstelsel is sinds de jaren ’80 gebaseerd op Evidence Based Practice. Kort gezegd komt het er op neer dat er voor een behandelmethode wetenschappelijk bewijs moet bestaan. De aanwezigheid van wetenschappelijk bewijs dat iets werkt, wordt gebruikt als normering om goede zorg te onderscheiden van niet-goede zorg.

Overal hoort men tegenwoordig dat er voor iets wetenschappelijk bewijs moet zijn, zo niet, dan werkt het niet en/of is er sprake van kwakzalverij. Dit argument wordt vaak ingezet door de tegenstanders van alternatieve geneeswijzen, waaronder de tegenstanders van acupunctuur.

Wetenschappelijke onderzoeken naar acupunctuur

Er zijn inmiddels talrijke wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de werking en effectiviteit van acupunctuur. Velen weten dit echter niet. Deze onderzoeken zijn te vinden in diverse databases.

Er bestaan onderzoeken waarbij acupunctuur voor een bepaalde klacht (zoals migraine) is vergeleken met een andere behandelmethode zoals de inname van een bepaald soort medicatie. Er bestaan onderzoeken waarbij acupunctuur is vergeleken met nep-acupunctuur (daarbij worden naalden bijvoorbeeld niet door de huid heen geprikt). En er bestaan onderzoeken naar het werkingsmechanisme van acupunctuur (dus wat gebeurt er bijvoorbeeld in de hersenen als een bepaald acupunctuurpunt wordt geprikt).

Er bestaan kortom tal van onderzoeken naar de effectiviteit en het werkingsmechanisme van acupunctuur. En uit veel van deze onderzoeken komt duidelijk naar voren dát acupunctuur werkt en hoé het het werkt. Dat er geen wetenschappelijk onderzoeken zouden zijn waaruit dit blijkt, is dus onjuist.

Zie hieronder een aantal links naar websites en bestanden voor meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken en acupunctuur:

Helaas bestaan er nog steeds veel mensen / organisaties die hier geen acht op willen slaan en stug volhouden dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat. Angst voor het onbekende, angst voor een andere cultuur, angst voor concurrentie uit het alternatieve circuit, en gebrek aan kennis zijn onder meer debet aan deze negatieve houding.

De beperkingen van wetenschappelijk onderzoek

Los van de vraag of er wetenschappelijk bewijs bestaat voor de effectiviteit en werking van acupunctuur (antwoord is: ja!) kun je je de vraag stellen of wetenschappelijk bewijs de norm zou moeten zijn voor de vraag of een behandelmethode effectief is. Zou wetenschappelijk bewijs hierin het enige en het ultieme moeten zijn? Het antwoord daarop is: Nee.

“De afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid van effect”
Aldus de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) is een gezaghebbend en onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en beide kamers van de Staten-Generaal. De RVS geeft advies over het te voeren beleid. Alle aspecten die van invloed zijn op de gezondheid en het functioneren van burgers in de samenleving worden bij de adviezen betrokken.

Op 19 juni 2017 heeft de RVS een belangrijk adviesrapport uitgebracht: “Zonder context geen bewijs. Over de illusie van evidence-based practice in de zorg”.

In dit advies belicht de RVS de beperkingen van Evidence Based Practice (EBP) en concludeert zij dat goede zorg méér is dan alleen maar de wetenschappelijk bewezen zorg. Klinische expertise en ervaringen van zorgverleners en patiënten zijn ook vormen van bewijs en zouden niet genegeerd moeten worden.

Er wordt in het rapport uitgebreid ingegaan op het ontstaan van EBP, de kanttekeningen bij EBP en waarom EBP een reductie van de werkelijkheid is. De RVS pleit voor een context-based practice in plaats van evidence-based practice. Bewijs speelt weliswaar een rol als bron van informatie, maar doet dat naast vele andere bronnen van informatie. De concrete context bepaalt hoe deze kennisbronnen met elkaar worden verbonden.

Dit 88 pagina’s tellend adviesrapport van het gezaghebbende RVS is zeer interessant en de moeite waard om te lezen. Hopelijk leidt dit rapport tot een breed inzicht dat wetenschap niet verheerlijkt moet worden, maar dat men zich óók open moeten stellen voor andere bronnen van kennis en informatie.

Acupunctuur werkt

Acupunctuur bestaat al duizenden jaren en wordt al heel lang uitgeoefend in China en vele andere landen. Dit terwijl de moderne geneeskunde pas is ontstaan in de 19e eeuw. Afgezien van het feit dat er al wetenschappelijke bewijs bestaat voor de werking en effectiviteit van acupunctuur, bestaan er ook vele andere bewijzen dat acupunctuur werkt.

Denk aan de duizenden jaren ervaring van acupuncturisten en patiënten van over de hele wereld. Dat is een schat aan informatie en kennis dat niet gedegradeerd mag / moet worden tot iets onbenulligs.

Laat je dus niet wijs maken dat acupunctuur niet werkt of dat acupunctuur niet wetenschappelijk bewezen is. Beide stellingen zijn simpelweg fout.

Heb jij een gezondheidsprobleem waar jij aan wil werken? En is de reguliere zorg niet toereikend? Probeer dan acupunctuur. Het is echt de moeite waard. Acupunctuur werkt!

Bekijk ook een aantal video’s met uitleg over acupunctuur.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

27 okt 2017

Acupunctuur Haarlem en omstreken

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona crisis Acupunctuur na corona: ben jij uit balans door de Corona crisis? Wil jij ondersteuning hebben om je weer gezonder en vitaler te voelen? Heb je wel eens gedacht aan acupunctuur na Corona? Lees hier wat acupunctuur voor...

Lees meer
Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Afspraken maken bij Yuk Chi Acupunctuur weer mogelijk Zojuist heeft het kabinet aangegeven dat Acupunctuur weer mogelijk is vanaf aankomende maandag 11 mei 2020. Mocht je nog geen afspraak bij ons hebben ingepland, doe dat dan snel want de agenda...

Lees meer
Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur ter ondersteuning in Wuhan Corona patiënten en acupunctuur | Corona patienten in het Leishenshan Hospital in Wuhan (China) kregen acupunctuurbehandelingen voor klachten zoals slapeloosheid en migraine. Deze...

Lees meer
Mededeling ivm Coronavirus

Mededeling ivm Coronavirus

In verband met het Coronavirus hebben wij de volgende mededeling 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen tijdens deze bijzondere tijden met het Coronavirus zijn wij vooralsnog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan...

Lees meer