Matige tot ernstige depressie en acupunctuur

Dekt jouw zorgverzekering acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen van acupunctuur door zorgverzekeraars

Wie zijn wij en wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees alle ervaringen van onze praktijk

Depressie en acupunctuur

Depressie en acupunctuur – Onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur en counseling beiden een positief effect hebben op patiënten met een matige tot ernstige depressie.

Wat is een depressie?

Een depressie is anders dan je een paar dagen niet ‘lekker’ voelen of normale stemmingswisselingen gedurende de dag. Personen die last hebben van klinische depressie hebben maanden tot jarenlang gevoelens van verdriet, angst, wanhoop en minderwaardigheid. Ze verliezen interesse in activiteiten waar ze vroeger veel plezier aan beleefden en hebben soms ook lichamelijke klachten zoals slaapproblemen. Ruim een miljoen Nederlanders is weleens depressief.

Antidepressiva worden zeer vaak voorgeschreven om depressie te behandelen, maar werken helaas niet bij meer dan de helft van de patiënten. Tevens willen veel patiënten liever een natuurlijke behandeling krijgen en zo min mogelijk medicijnen slikken.

Depressie: de cijfers

 • Meer dan 350 miljoen mensen wereldwijd lijden onder depressie.
 • Ongeveer 1 op de 6 mensen zal ooit een depressie meemaken.
 • 2% tot 9% van de mensen met een depressie plegen zelfmoord.
 • Geschat wordt dat depressie de tweede belangrijkste oorzaak van ziektelast zal zijn in 2020. Ziektelast is de hoeveelheid gezondheidsverlies veroorzaakt door ziekten (jaren verloren door vroegtijdige sterfte & de jaren geleefd met ziekte).

Opzet onderzoek

De doelstelling van het onderzoek was om acupunctuurbehandelingen te vergelijken met reguliere zorg en counseling te vergelijken met reguliere zorg bij patiënten die blijvend last hebben van depressie ondanks reguliere zorg.

Aan dit onderzoek namen 755 patiënten met een matige tot ernstige depressie deel. De patiënten werden willekeurig in één van drie onderzoeksgroepen verdeeld:

Patiënten in groep 1 ontvingen gemiddeld 10 acupunctuurbehandelingen; patiënten in groep 2 gemiddeld 9 counseling sessies. Reguliere zorg, inclusief antidepressiva waren beschikbaar indien nodig.

Resultaat

In vergelijking met reguliere zorg alleen, was er een statistisch significante afname in de PHQ-9 depressie score na 3 maanden voor zowel de acupunctuur als de counseling groep.

Het behandelsucces (*) voor de diverse groepen was als volgt:

 • 33% van de acupunctuur patiënten
 • 29% van de counseling patiënten
 • 18% van patiënten die alleen reguliere zorg ontvingen

Het gemiddeld aantal behandelingen voor een tweede behandelsucces (*) was:

 • 7 behandelingen voor de acupunctuurgroep
 • 10 behandelingen voor de counselinggroep

(*) Een behandelsucces is in deze context een afname van een PHQ-9 score van meer dan 10 naar een score onder de 9 met een verbetering van minimaal 50%.

Het gemiddelde aantal depressie vrije dagen gedurende drie maanden was:

 • 34 dagen voor de acupunctuur patiënten
 • 27 dagen voor de counseling patiënten
 • 23 dagen voor patiënten die alleen reguliere zorg ontvingen

Conclusie depressie en acupunctuur

Uit deze resultaten blijkt dus dat zowel aanvullende acupunctuurbehandelingen als counseling sessies na 3 maanden significante voordelen opleveren bij patiënten met een matige tot ernstige depressie. Acupunctuur biedt oplossing bij slaapproblemen, depressies en schizofrenie.

Bron: acupunctuurgids.nl

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over depressie en acupunctuur

Wilt u meer weten over een depressie en acupunctuur? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

8 sep 2014

Acupunctuur Haarlem en omstreken

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona crisis Acupunctuur na corona: ben jij uit balans door de Corona crisis? Wil jij ondersteuning hebben om je weer gezonder en vitaler te voelen? Heb je wel eens gedacht aan acupunctuur na Corona? Lees hier wat acupunctuur voor...

Lees meer
Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Afspraken maken bij Yuk Chi Acupunctuur weer mogelijk Zojuist heeft het kabinet aangegeven dat Acupunctuur weer mogelijk is vanaf aankomende maandag 11 mei 2020. Mocht je nog geen afspraak bij ons hebben ingepland, doe dat dan snel want de agenda...

Lees meer
Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur ter ondersteuning in Wuhan Corona patiënten en acupunctuur | Corona patienten in het Leishenshan Hospital in Wuhan (China) kregen acupunctuurbehandelingen voor klachten zoals slapeloosheid en migraine. Deze...

Lees meer
Mededeling ivm Coronavirus

Mededeling ivm Coronavirus

In verband met het Coronavirus hebben wij de volgende mededeling 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen tijdens deze bijzondere tijden met het Coronavirus zijn wij vooralsnog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan...

Lees meer