Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling effectief bij lage rugpijn

Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling

Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling helpt bij rugpijn

Onderzoek door drie ziekenhuizen in Shanghai (China) wijst uit dat een geïntegreerde Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling een heilzame aanvullende of alternatieve behandeling kan zijn voor patiënten met lage rugpijn door een lumbale hernia. De TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) omvat o.a. acupunctuur, Chinese kruiden, acupressuur en bewegingsoefeningen.

Opzet onderzoek

Aan het onderzoek namen 408 patiënten deel. De patiënten werden verdeeld over een controle groep (102 patiënten) en een behandelgroep (306 patiënten). Het behandeltraject duurde 2 weken.

 1. De controlegroep ontving gedurende 2 weken de conservatieve behandeling: frequente gezondheidsvoorlichting, 1 a 2 uur bedrust per dag en pijnmedicatie. Indien de patiënt geen pijnmedicatie wilde nemen, werd de patiënt doorgestuurd naar een fysiotherapeut.
 2. De behandelgroep werd gedurende 2 weken behandeld met een geïntegreerde TCG aanpak. De patiënten werden onderverdeeld in 3 subgroepen (afhankelijk van de duur van de rugpijn):
  • Acuut (0-14 dagen)
  • Subacuut (15 tot 30 dagen)
  • Chronisch (langer dan 30 dagen)
  • Afhankelijk van de subgroep werd een geïntegreerde TCG behandeling uitgevoerd.

Drie behandelstadia lumbale hernia

In China wordt lumbale hernia voornamelijk onderverdeeld in bovengenoemde 3 stadia. Onderzoeken hebben aangetoond dat de behandeling van een lumbale hernia met inachtneming van de stadia een beter klinisch effect heeft. Verder hebben andere onderzoeken geïndiceerd dat behandeling volgens de stadia zelfs een beter effect kan hebben dan een behandeling zonder onderverdeling in stadia.

In dit onderzoek werden acupunctuur en Chinese kruiden gebruikt in het acute stadium om de pijn snel te verlichten. Tui na massage (ook wel bekend als acupressuur) en Chinese kruiden waren de behandelmethoden in het subacute stadium om zodoende de lumbale functies te verbeteren. Bewegingsoefeningen voor de lage rugspieren werden gebruikt in het chronische stadium om de stabiliteit van de rug te verhogen en om verslechtering van de klacht te voorkomen.

Meetinstrumenten

De resultaten in beide onderzoeksgroepen werden gemeten met de VAS-schaal en de C-SFODI (The Chinese Short Form Oswestry Disability Index). VAS is een meetinstrument om de pijn te beoordelen; de C-SFODI is een vragenlijst om de mate van functionele beperkingen in kaart te brengen. De VAS en C-SFODI scores werden in kaart gebracht voorafgaand-, na-, 1 maand- en 6 maanden na de laatste behandeling.

Resultaat Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling

 • Minder pijn
  • Direct na het behandeltraject: significante afname in de VAS score in beide groepen. TCG behandelgroep ervoer grotere afname dan de controlegroep.
  • 1 maand na het behandeltraject: verdere significante afname in de VAS score in beide groepen. TCG behandelgroep ervoer weer grotere afname dan de controlegroep.
  • 6 maanden na het behandeltraject: VAS score was voor beide groepen verder afgenomen zonder significant verschil tussen beide groepen.
 • Vermindering in functionele beperking
  • Direct na het behandeltraject: significante verbetering van de C-SFODI score (vermindering van de functionele beperking). TCG behandelgroep toonde significante verbetering ten opzichte van de controlegroep.
  • 1 maand na het behandeltraject: verdere significante verbetering van de C-SFODI score in beide groepen. TCG behandelgroep toonde weer significante verbetering ten opzichte van de controlegroep.
  • 6 maanden na het behandeltraject: Beide groepen bleven significante verbeteringen tonen en hierbij was verbetering in de TCG behandelgroep superieur aan de controlegroep.

Conclusie Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling

Er mag dus geconcludeerd worden dat een geïntegreerde TCG behandeling effectiever kan zijn in het verminderen van de functionele beperkingen bij lumbale hernia’s dan conventionele behandelmethoden (gezondheidsvoorlichting, medicatie en fysiotherapie) .

Dit onderzoek indiceert tevens dat een Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling op lange termijn even effectief is als conventionele behandelmethoden in het verminderen van pijn, maar dat pijnbestrijding door Traditionele Chinese Geneeskunde behandelingen op korte termijn effectiever is.

Bron: acupunctuurgids.nl

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling

Wilt u meer weten over acupunctuur en een Traditionele Chinese Geneeskunde behandeling? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten