Nederlandse professor erkent wetenschappelijk bewijs acupunctuur (video)

Is acupunctuur bewezen effectief

Een professor heeft tijdens het jaarsymposium 2023 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) een lezing gegeven over acupunctuur. In die lezing komt hij tot de conclusie dat er wetenschappelijk bewijs bestaat dat acupunctuur bescheiden tot goed werkt voor sommige aandoeningen. Is acupunctuur daarmee wetenschappelijk bewezen?

Prof. dr. Jan Hindrik Ravesloot, fysioloog, Afdeling Medische Biologie UMCA, Amsterdam heeft onderzocht of er wetenschappelijk bewijs bestaat voor de effectiviteit van acupunctuur. Hij is op zoek gegaan naar studies over dit onderwerp en heeft die gevonden. De wetenschappelijke onderzoeken die hij heeft bestudeerd zijn veelal zorgvuldig uitgevoerd en gecontroleerd. Daaruit blijkt nu dat acupunctuur bijvoorbeeld werkt bij pijn en incontinentie.

De professor geeft meermaals aan er niet omheen te kunnen dat deze wetenschappelijke studies bestaan. In zijn presentatie is te zien welke onderzoeken dit betreft en waar die te vinden zijn. Een van de onderzoeken is zelfs gepubliceerd in het blad JAMA – Journal of the American Medical Association. JAMA is een gerenommeerd internationaal tijdschrift waarin vooraanstaand peer reviewed geneeskundig onderzoek wordt gepubliceerd.

Tot op heden heeft de VtdK altijd ontkend dat er goede onderzoeken zijn gedaan waarin de effectiviteit van acupunctuur bewezen is. Dat onlangs tijdens het jaarsymposium van deze vereniging een lezing is gegeven waaruit blijkt dat die onderzoeken wel degelijk bestaan, is dan ook opvallend.

Acupuncturisten beweren al tijden dat er goed onderzoek bestaat naar de effectiviteit van acupunctuur. Dat dit nu wordt toegegeven door professor dr. Ravensloot is een interessante ontwikkeling. 

Wil dit nu zeggen dat de VtdK haar huidig standpunt bijstelt dat acupunctuur onzin is? Nou, niet perse. Maar hopelijk is dit wel een stapje vooruit in de (wetenschappelijke) erkenning van acupunctuur als effectieve behandelwijze.

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur behandelingen

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten