Migraine en acupunctuur

Migraine en acupunctuur

In Nederland maar liefst 70.000 keer per dag migraine en acupunctuur kan helpen

Migraine en acupunctuur – Van de 3,1 miljoen migrainepatiënten bezoekt echter meer dan een miljoen geen arts, waardoor de kans op een verkeerde of te late behandeling groot is. Migraine is een chronische hersenziekte en volgens de World Health Organization de zevende meest invaliderende ziekte. 

Migraine is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die gepaard gaat met ernstige pijn en andere symptomen zoals misselijkheid, licht- en geluidsgevoeligheid. Het is een chronische aandoening die zich op verschillende manieren kan manifesteren, waaronder aanvallen van hevige hoofdpijn die meestal aan één kant van het hoofd plaatsvinden. Migraine kan uren tot dagen duren en wordt vaak geassocieerd met stress, hormonale veranderingen, voedingsmiddelen, slaap en omgevingsfactoren. Omdat migraine een complexe aandoening is, zijn er verschillende behandelmethoden beschikbaar, waaronder pijnstillers, anti-misselijkheidsmedicijnen, preventieve medicijnen en acupunctuur. Migraine is een complexe aandoening met wisselende symptomen en is daarom soms moeilijk te diagnosticeren.

Migraine, niet zomaar hoofdpijn

Er bestaan diverse soorten primaire hoofdpijn (episodische of chronische spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine). Het stellen van de diagnose is dan ook niet altijd gemakkelijk. Leo van Os, voorzitter van de Hoofdpijnpatiëntenvereniging: “We weten dat mensen met migraine kunnen reageren op allerlei prikkels, zoals licht, geluid, temperatuur en luchtkwaliteit. Maar ook onregelmatige werktijden, niet op tijd eten, oververmoeidheid en een gevoel van stress kunnen een migraineaanval versnellen of verergeren. En omdat veel van deze prikkels en triggers op het werk kunnen voorkomen, is het nodig dat we die daar zoveel mogelijk proberen te vermijden.”

Gevolgen op het werk

Deze vorm van hoofdpijn is de duurste hersenaandoening in Nederland: deze kost ons land 1,7 miljard euro per jaar vanwege verzuim en productiviteitsverlies. Een migrainepatiënt is tijdens een onbehandelde aanval voor 43,3% invalide en kan dan niet veel meer dan in het donker in bed liggen. Hoofdpijnneuroloog Dr. Peter van den Berg onderzoekt de economische gevolgen in Nederland.

Onder regie van de Hoofdpijnpatiëntenvereniging is de ‘Richtlijn Migraine en Werk’ opgesteld door alle betrokken beroepsverenigingen op dit gebied (neurologen, psychologen, huisartsen, pijnverpleegkundigen, werkgevers, arbeid- en bedrijfsgeneeskundigen, verzekeringsgeneeskundigen). In deze richtlijn staan aanbevelingen voor werkgevers, patiënten/werknemers en zorgprofessionals, die erop gericht zijn om op het werk beter rekening te kunnen houden met de migraine van de werknemer. In het belang van de werknemer en van de werkgever.

Migraine en acupunctuur

Migraine is een zeer goede indicatie voor acupunctuur. Niet alleen de symptomen kunnen worden aangepakt, ook oorzakelijk kan acupunctuur een goede invloed uitoefenen. Vanuit de acupunctuur wordt de hoofdpijn benaderd als ‘stijgende energie’. Deze stijgende energie ontstaat vanuit een ‘leegte’. De leegte is naar Westerse maatstaven te vertalen in de verschijnselen die men vaak heeft vóór de daadwerkelijke migraine, als tintelingen rond de mond, lichtflitsen en een flauwtegevoel. Deze leegte wordt gezien als de oorzaak van de hoofdpijn. Vanuit deze leegte gaat de energie vervolgens stijgen, waardoor er een ‘volte’ ontstaat. Bij deze volte treden symptomen op als de bonkende hoofdpijn, rode gelaatskleur, slecht licht kunnen verdragen e.d.

In de bloedvaten treedt een zelfde proces op. Eerst is er een vernauwing van de bloedvaten, de ‘vasoconstrictie’. Vervolgens treed er een verwijding van de bloedvaten, een ‘vasodilatatie’ op. Het laatste vindt voornamelijk plaats in de bloedvaten bij het hoofd en veroorzaakt onder andere de bonkende hoofdpijn. Dit is het moment waarop er vaak bloedvatvernauwende medicijnen als Immigran worden ingenomen.

Effect acupunctuur bij migraine

Verschillende studies tonen aan dat acupunctuur effectief is bij het verminderen van migraine-aanvallen en de ernst van de hoofdpijn. Sommige mensen rapporteren zelfs een volledige vermindering of verdwijning van hun migraine na een acupunctuurbehandeling. Bovendien is acupunctuur een veilige en natuurlijke manier om pijn te verlichten zonder bijwerkingen, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een holistische aanpak. Kortom, acupunctuur is een bewezen en veelbelovende behandelmethode voor mensen met migraine.

Acupunctuur is erop gericht de leegte niet te laten ontstaan en als gevolg ook de stijgende energie te pareren. Vaak is het effect binnen een aantal behandelingen merkbaar.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over migraine en acupunctuur

Wilt u meer weten over migraine en acupunctuur? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Helpt acupunctuur bij migraine?

Migraine is een zeer goede indicatie voor acupunctuur. Niet alleen de symptomen kunnen worden aangepakt, ook oorzakelijk kan acupunctuur een goede invloed uitoefenen.

Wat is het effect van acupunctuur bij migraine?

Verschillende studies tonen aan dat acupunctuur effectief is bij het verminderen van migraine-aanvallen en de ernst van de hoofdpijn. Sommige mensen rapporteren zelfs een volledige vermindering of verdwijning van hun migraine na een acupunctuurbehandeling. Bovendien is acupunctuur een veilige en natuurlijke manier om pijn te verlichten zonder bijwerkingen

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten