• 28 AUG 14
  • 0
  Acupunctuur en Alzheimer – een nieuwe behandeling met positieve resultaten

  Acupunctuur en Alzheimer – een nieuwe behandeling met positieve resultaten

  Acupunctuur zorgt voor betere functies hippocampus ziekte van Alzheimer

  Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur de functionele connectiviteit van de hippocampus bij patiënten met de ziekte van Alzheimer kan verhogen: acupunctuur zorgt ervoor dat de hippocampus van Alzheimer patiënten zijn functies beter uitvoert doordat hij beter kan communiceren met andere gedeelten van de hersenen.

  Rol hippocampus ziekte van Alzheimer

  De hippocampus is belangrijk voor functioneren van het geheugen en vermoed wordt dat dit gedeelte van de hersenen ook een belangrijke rol speelt bij de ruimtelijke oriëntatie. Onderzoek door het VU medisch centrum, gepubliceerd in het vooraanstaande blad Neurology, heeft aangetoond dat krimp van de hippocampus het risico op de ziekte van Alzheimer voorspelt. De eerste symptomen van deze degeneratieve ziekte zijn dan ook geheugenstoornissen en desoriëntatie.

  Eerdere studies toonden reeds aan dat de hippocampus van Alzheimer patiënten verlaagde activiteit vertoond in rust en minder volume heeft. Bij patiënten in het vroege stadium van Alzheimer en patiënten met een lichte cognitieve stoornis (een verminderd vermogen om informatie te verwerken) is het vermogen van de hippocampus om te communiceren met andere hersengedeelten aanzienlijk verminderd, blijkt uit meerdere onderzoeken.

  Effect acupunctuur hippocampus

  In recent onderzoek werd het effect van acupunctuur op de acupunctuurpunten Lever 3 (Tai Chong) en Dikke darm 4 (He Gu) op de hippocampus onderzocht. 28 rechtshandige proefpersonen, waaronder 14 gezonde ouderen en 14 patiënten met Alzheimer, namen deel aan deze studie. Alle deelnemers ondergingen functionele MRI scans in rusttoestand (eerste 3 minuten), tijdens een 3 minuten durende acupunctuurstimulatie op de acupunctuurpunten en na verwijdering van de naald (10 minuten).

  Uit de scans bleek dat de acupunctuurstimulatie ervoor zorgde dat de activiteit van de hippocampus van Alzheimerpatiënten verbeterde. Deze studie levert bewijs dat acupunctuur een opvallend, aanhoudend effect heeft op Alzheimer patiënten.

  De resultaten van dit onderzoek komen overeen met het resultaat van een andere studie, waaruit bleek dat acupunctuur op het punt Nier 3 resulteerde in toename van de functionele connectiviteit van de hippocampus van patiënten met een lichte cognitieve stoornis.

  Bron: acupunctuurgids.nl

  Acupunctuur en Alzheimer

  De ziekte van Alzheimer krijgt zowel in de reguliere geneeskunde als de Chinese Geneeskunde volop aandacht. Beide vormen van geneeskunde zijn druk op zoek naar datgene wat hopelijk de oplossing is voor deze ziekte. Yuk Chi beoogt met haar scriptie een bijdrage te leveren aan het vinden van een oplossing voor dit sociaaleconomisch probleem van de 21e eeuw: dementie, de ziekte van Alzheimer. En hoe klein deze bijdrage ook is bezien vanuit het groter geheel, elke stap op zoek naar een oplossing is er weer één.

  In deze scriptie zal vanuit het perspectief van de reguliere geneeskunde enerzijds en het perspectief van de Chinese Geneeskunde anderzijds worden gekeken naar de meest voorkomende vorm van dementie: de ziekte van Alzheimer.

  Lees de online scriptie “Dementie, de ziekte van Alzheimer. Vergeten te onthouden…”

  Ervaringen met acupunctuur en alzheimer

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over acupunctuur en Alzheimer

  Last van alzheimer en acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws