Blaasontsteking en acupunctuur

Dekt jouw zorgverzekering acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen van acupunctuur door zorgverzekeraars

Wie zijn wij en wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees alle ervaringen van onze praktijk

Een blaasontsteking (cystitis) is een lage urineweginfectie

Bij een blaasontsteking is de blaaswand ontstoken door een infectie. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het geeft vervelende klachten: vaak moeten plassen of vaak aandrang hebben zonder dat de blaas vol is, een brandend gevoel bij het plassen, sterk ruikende of troebele urine, pijn bij het plassen, bloed in de urine, druk in de buik of pijn in de rug en soms ook misselijkheid en braken.

Oorzaken

Meestal wordt een blaasontsteking veroorzaakt door de bacterie E. Coli. Deze bacterie bevindt zich in de darmen en kan via de anus en de urinebuis in de blaas terechtkomen, waarna deze bacterie zich hecht aan de blaaswand. De bacteriën kunnen op verschillende manieren in de urinebuis en blaas terecht komen:

  • Verkeerd afvegen bij WC-bezoek: het vegen van achteren naar voren zorgt ervoor dat je de bacteriën naar de urinebuis toe veegt.
  • Strak en slecht ademende ondergoed en kleding: hierdoor kunnen bacteriën en schimmels lekker gaan broeien
  • Seks: tijdens de seks kunnen de bacteriën dichtbij de urinebuis komen. Vrouwen hebben daardoor een verhoogde kans.

Andere oorzaken van een blaasontsteking zijn:

  • slechte hygiëne
  • irritatie door blaasstenen of chemische stoffen
  • onvoldoende drinken
  • spiraaltje
  • zwangerschap of menopauze
  • diabetes
  • niet goed uitplassen door bijvoorbeeld een prostaatvergroting of blaasverzakking

Veel drinken (1,5 – 2 liter per dag), de plas niet ophouden en volledig uitplassen zijn van belang om een blaasontsteking te voorkomen. Vaak wordt er ook antibiotica voorgeschreven om een hardnekkige blaasontsteking te lijf te gaan.

Vanuit de Chinese geneeskunde gezien wordt een cystitis meestal veroorzaakt door een teveel aan damp en hitte in het lichaam. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door het eten van veel pittig eten, het drinken van veel alcohol, eten van veel gefrituurd voedsel en slechte persoonlijke hygiëne.

Met behulp van acupunctuur (eventueel in combinatie met Chinese kruiden) kan het teveel aan damp en hitte uit het lichaam worden verwijderd. Hierdoor zal een blaasontsteking sneller herstellen en / of minder snel terugkeren. Vooral voor degenen die vaak en snel last hebben van een cystitis kan acupunctuur interessant zijn. Het veelvuldig gebruik van antibiotica kan namelijk leiden tot resistentie. En daarnaast doden antibiotica niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over blaasontsteking en acupunctuur

Wilt u meer weten over blaasontsteking en acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

2 mrt 2015

Acupunctuur Haarlem en omstreken

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona crisis Acupunctuur na corona: ben jij uit balans door de Corona crisis? Wil jij ondersteuning hebben om je weer gezonder en vitaler te voelen? Heb je wel eens gedacht aan acupunctuur na Corona? Lees hier wat acupunctuur voor...

Lees meer
Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Afspraken maken bij Yuk Chi Acupunctuur weer mogelijk Zojuist heeft het kabinet aangegeven dat Acupunctuur weer mogelijk is vanaf aankomende maandag 11 mei 2020. Mocht je nog geen afspraak bij ons hebben ingepland, doe dat dan snel want de agenda...

Lees meer
Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur ter ondersteuning in Wuhan Corona patiënten en acupunctuur | Corona patienten in het Leishenshan Hospital in Wuhan (China) kregen acupunctuurbehandelingen voor klachten zoals slapeloosheid en migraine. Deze...

Lees meer
Mededeling ivm Coronavirus

Mededeling ivm Coronavirus

In verband met het Coronavirus hebben wij de volgende mededeling 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen tijdens deze bijzondere tijden met het Coronavirus zijn wij vooralsnog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan...

Lees meer