• 02 MRT 15
  • 0
  Auw, blaasontsteking!

  Auw, blaasontsteking!

  Een blaasontsteking (cystitis) is een lage urineweginfectie

  Bij een blaasontsteking is de blaaswand ontstoken door een infectie. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

  Het geeft vervelende klachten: vaak moeten plassen of vaak aandrang hebben zonder dat de blaas vol is, een brandend gevoel bij het plassen, sterk ruikende of troebele urine, pijn bij het plassen, bloed in de urine, druk in de buik of pijn in de rug en soms ook misselijkheid en braken.

  Oorzaken

  Meestal wordt een blaasontsteking veroorzaakt door de bacterie E. Coli. Deze bacterie bevindt zich in de darmen en kan via de anus en de urinebuis in de blaas terechtkomen, waarna deze bacterie zich hecht aan de blaaswand. De bacteriën kunnen op verschillende manieren in de urinebuis en blaas terecht komen:

  Verkeerd afvegen bij WC-bezoek: het vegen van achteren naar voren zorgt ervoor dat je de bacteriën naar de urinebuis toe veegt.
  Strak en slecht ademende ondergoed en kleding: hierdoor kunnen bacteriën en schimmels lekker gaan broeien
  Seks: tijdens de seks kunnen de bacteriën dichtbij de urinebuis komen. Vrouwen hebben daardoor een verhoogde kans.

  Andere oorzaken van een blaasontsteking zijn:
  – slechte hygiëne
  – irritatie door blaasstenen of chemische stoffen
  – onvoldoende drinken
  – spiraaltje
  – zwangerschap of menopauze
  – diabetes
  – niet goed uitplassen door bijvoorbeeld een prostaatvergroting of blaasverzakking

  Veel drinken (1,5 – 2 liter per dag), de plas niet ophouden en volledig uitplassen zijn van belang om een blaasontsteking te voorkomen. Vaak wordt er ook antibiotica voorgeschreven om een hardnekkige blaasontsteking te lijf te gaan.

  Vanuit de Chinese geneeskunde gezien wordt een cystitis meestal veroorzaakt door een teveel aan damp en hitte in het lichaam. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door het eten van veel pittig eten, het drinken van veel alcohol, eten van veel gefrituurd voedsel en slechte persoonlijke hygiëne.

  Met behulp van acupunctuur (eventueel in combinatie met Chinese kruiden) kan het teveel aan damp en hitte uit het lichaam worden verwijderd. Hierdoor zal een blaasontsteking sneller herstellen en / of minder snel terugkeren. Vooral voor degenen die vaak en snel last hebben van een cystitis kan acupunctuur interessant zijn. Het veelvuldig gebruik van antibiotica kan namelijk leiden tot resistentie. En daarnaast doden antibiotica niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede.

  Ervaringen met acupunctuur

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over blaasontsteking en acupunctuur

  Last van een blaasontsteking en acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws