Er komt een vrouw bij de acupuncturist…

Huisarts

In mijn acupunctuur praktijk op de grens van Haarlem in Santpoort-Noord komen allerlei soorten patiënten. Soms ook patiënten die het niet zo hebben met hun eigen huisarts. 

Zo was er een tijd geleden een mevrouw van middelbare leeftijd die bij mij kwam omdat ze moeite had met lopen sinds 2 maanden. Ze had 2 maanden geleden griep gehad, daarna bleef ze zich moe en zwak te voelen. De problemen met het lopen ontstonden in die periode. Haar huisarts was wel bij haar thuis langs geweest maar die zei dat het de nasleep was van de griep en dat er niks ernstigs aan de hand was. Het advies was de situatie aankijken en ondertussen rustig aan doen. Dat was 4 weken geleden.

Deze mevrouw zag er heel verzwakt uit, ze was grauwbleek en amper in staat om zelf overeind te blijven staan. Ze had geen pijn. Ze zei weinig en leek ook wat afwezig. Haar man die haar begeleidde moest haar flink ondersteunen. De patient gaf verder aan weinig eetlust te hebben, ze at al tijden bijna niks, hooguit een yoghurtje per dag. Ze had ook problemen met plassen. 

Ik vond haar situatie zorgwekkend.

Op mijn vraag of ze hierover opnieuw contact had opgenomen met de huisarts antwoordde ze: “nee, die heb ik al gezien en hij zegt toch weer dat het niks is en dat ik het maar moet aankijken. Dat zegt hij namelijk altijd.” 

In de Chinese geneeskunde geeft de hartslag van de pols belangrijke informatie over iemands gezondheid. Ik ging daarom de beide polsen voelen van mevrouw en tot mijn schrik voelden deze helemaal niet goed. Bij mij gingen alle alarmbellen nog harder af. Deze mevrouw moest geen acupunctuur behandeling krijgen maar onmiddellijk naar de huisarts. Dat weigerde ze. Na lang inpraten heb ik ze zover gekregen om dan ieder ieder geval naar de spoedpost te rijden van het Spaarnegasthuis Haarlem ziekenhuis hier aan de overkant. Ik vond het essentieel dat ze een arts zou zien. 

Later hoorde ik dat mevrouw bij de spoedpost in Haarlem direct was opgenomen in het ziekenhuis, ze was flink uitgedroogd, de mineraalhuishouding was compleet verstoord, bloeddruk was veel te laag en nierfunctie was slecht. Het was nog niet bekend wat precies de oorzaak was, dat moesten ze gaan onderzoeken. 

Dit soort patiënten kom ik regelmatig tegen, mensen die geen vertrouwen meer hebben in de reguliere geneeskunde. Dat vind ik altijd heel spijtig om te horen. De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor als je gezondheidsproblemen hebt. En als je de huisarts mijdt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Tegen deze mensen zeg ik altijd dat ze het beste hierover met hun huisarts in gesprek kunnen gaan. Veel huisartsen staan onder grote druk en ik geloof absoluut dat ze soms niet doorhebben dat een patiënt zich niet serieus genomen voelt. Door hierover te praten los je misschien al een deel van het probleem op. Lukt dit niet en heb je absoluut geen vertrouwen meer in je huisarts? Dan rest er maar 1 oplossing als je het mij vraagt en dat is op zoek gaan naar een andere huisarts, want met reguliere zorg mijden heb je uiteindelijk alleen maar jezelf.

Dit neemt niet weg dat acupunctuur heel goed kan helpen bij verschillende gezondheidsklachten en dat patiënten altijd bij mij welkom zijn. Ik hou als acupuncturist alleen wel het belang van mijn patiënten scherp in de gaten en daar waar nodig stuur ik ze ook (desnoods opnieuw) naar hun huisarts.

Heb jij een onderwerp waar je graag iets over wil lezen in mijn blog, jouw ideeën zijn altijd welkom! Je kan altijd contact met mij opnemen.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten