• 10 JAN 18
  • 0
  Onwaarheden en fabels over acupunctuur

  Onwaarheden en fabels over acupunctuur

  Fabels over acupunctuur

  Er bestaan helaas nog steeds veel onwaarheden en fabels over acupunctuur. Hieronder een aantal belangrijke feiten die jouw beeld over acupunctuur hopelijk doen veranderen.

  1. Strenge opleidingseisen

  Een erkende acupuncturist word je niet zomaar. Er gelden strikte opleidingseisen en bijscholingseisen. Dit is niet anders dan bij een opleiding bedrijfskunde of opleiding tot verpleegkundige.

  In Nederland kun je een 4 jarige acupunctuuropleiding doen die wordt erkend door beroepsverenigingen en zorgverzekeraars. Deze opleiding is op HBO niveau en duurt net als een reguliere HBO of universitaire opleiding 4 jaar en moet voldoen aan bepaalde (ECTS) studiebelastingsuren. Er vinden tentamens en theorie- en praktijkexamens plaats, er is een aanwezigheids- en stageverplichting, ook moet er een scriptie worden geschreven.

  Minimale vooropleiding voor de acupunctuuropleiding is HAVO/VWO of een medische of paramedische opleiding.

  Onderdeel van de 4-jarige acupunctuuropleiding is 1 jaar Westers Medische Basiskennis dat voldoet aan PLATO-normen en is geaccrediteerd door het CPION. Het CPION is de centrale organisatie voor het toetsen, diplomeren en registreren van postinitiële opleidingen. CPION toetst bijvoorbeeld ook Hogeschool Inholland en de Radboud Universiteit.

  2. Beroepsverenigingen bewaken de kwaliteit en werken samen met zorgverzekeraars

  Erkende acupuncturisten moeten voldoen aan allerlei kwaliteitsnormen en bijscholingseisen. Het is niet zo dat ze maar wat aanrommelen en zonder enige toezicht rariteiten kunnen uithalen.

  Beroepsverenigingen op het gebied van acupunctuur bewaken de kwaliteit van acupuncturisten. Alleen die acupuncturisten die voldoen aan de opleidingseisen en zich houden aan alle regels omtrent praktijkvoering en bijscholingen, mogen lid worden en lid blijven van de beroepsvereniging.

  Ook zijn acupuncturisten onderworpen aan regels van klacht-/tuchtrecht en moeten zij zich houden aan de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst.

  De zorgverzekeraars werken samen met de beroepsverenigingen (via koepelorganisaties) om te waarborgen dat alleen de behandelingen van erkende acupuncturisten worden vergoed aan de patiënt. Dat is de reden waarom de zorgverzekeraars uitsluitend acupunctuurbehandelingen vergoeden van acupuncturisten die zijn aangesloten bij de door de zorgverzekeraar erkende beroepsverenigingen.

  3. Acupunctuur is wetenschappelijk bewezen

  Tegenstanders van acupunctuur beweren alsmaar dat acupunctuur als behandelingsmethode niet is bewezen en dat het kwakzalverij is of gebaseerd is op placebo-effect. Deze tegenstanders zijn niet goed op de hoogte van de werkelijkheid.

  De werking en effectiviteit van acupunctuur is reeds wetenschappelijk bewezen. Acupunctuur is gebaseerd op een duizenden jaren oud bestaand systeem en is absoluut niet zweverig of gebaseerd op magie, waarzeggerij, tovenarij of kwakzalverij. Het zit ook niet ‘tussen je oren’.

  Acupunctuur heeft bewezen werking en effectiviteit. Zie hier voor meer informatie.

  Acupunctuur wordt in veel landen overigens erkend als een effectieve behandelingsmethode, waaronder Australië, Zwitserland en de Verenigde Staten. Ook niet te vergeten China, dat maar liefst meer dan 1 miljard inwoners heeft en waar acupunctuur al duizenden jaren wordt toegepast.

  Bekijk ook een aantal video’s met uitleg over acupunctuur.

  Veel gelezen artikelen:
  – Stress en acupunctuur
  – Acupunctuur en afvallen
  – Stoppen met roken met acupunctuur
  – Oorsuizen en acupunctuur
  – Vruchtbaarheid en acupunctuur
  – Acupunctuur en migraine
  – Acupunctuur en hoofdpijn
  – Acupunctuur en hielspoor
  – Ziekte van Alzheimer en acupunctuur

  Ervaringen met acupunctuur

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over acupunctuur

  Wilt u acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws