Hartkloppingen: oorzaken en acupunctuur

Hartkloppingen en acupunctuur

Als je hart ooit snel, heftig of onregelmatig klopt, dan heb je hartkloppingen ervaren. Dit gaat vaak gepaard met een snelle hartslag en zijn een gemeenschappelijk aspect van de menselijke ervaring. Af en toe zelfs met pijn op de borst en een hoge bloeddruk. Hieronder bespreken we de vaak voorkomende redenen voor de hartklopping en hoe acupunctuur kan helpen bij de behandeling.

Oorzaken van hartkloppingen

Om hart kloppingen te begrijpen, moet je weten wat de oorzaken zijn. Deze kunnen variëren van externe triggers tot interne fysiologische reacties.

Geneesmiddelen en stoffen

Veelvoorkomende medicijnen en stoffen kunnen bij sommige mensen hartkloppingen veroorzaken. Zo nemen velen een paracetamol tegen hartkloppingen. Paracetamol, voornamelijk geconsumeerd als een pijnstiller, is in enkele gevallen geassocieerd met het optreden van hart kloppingen. Hoewel dit niet het belangrijkste bijeffect van het medicijn is, is het belangrijk om te weten. Als je deze symptomen hebt, moet je medische hulp zoeken.

Omgevingsfactoren

De omgeving waarin je je bevindt, kan ook van invloed zijn op het ervaren van hart kloppingen. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is het ervaren van hartkloppingen in bed. Als je in bed ligt, rust je lichaam. Soms kun je je hart kloppingen sterker voelen. Dit gebeurt wanneer je meer aandacht geeft aan je lichamelijke sensaties. Ook de consumptie van voedsel heeft invloed. Soms gaat er daardoor meer bloed naar je spijsverteringsstelsel, wat soms kan leiden tot hartkloppingen na het eten. Dit fenomeen staat bekend als postprandiale hart kloppingen.

Fysiologische en biologische factoren

Soms verandert ons lichaam en krijgen we hart kloppingen. Zo ervaren veel vrouwen hartkloppingen bij de overgang door veranderende hormoonspiegels. Veranderingen zijn normaal en te verwachten, maar blijf alert op rare patronen. Tijdens de zwangerschap past het lichaam van de vrouw zich aan. Dit kan leiden tot hartkloppingen bij zwanger schap.

Hartkloppingen en moe zijn: een veel gehoorde combinatie. Vermoeidheid kan namelijk ook leiden tot een verhoogde perceptie van hart kloppingen. Als je moe bent, kan je hartslag veranderen en voel je kloppingen in je borst.

Psychologische triggers

Kloppingen kunnen ook het resultaat zijn van psychologische factoren. Stress, bijvoorbeeld, leidt tot een verhoogde afgifte van adrenaline in het lichaam. Dit hormoon, ook wel het “vecht-of-vlucht” hormoon genoemd, kan je hartslag verhogen. Hartkloppingen en stress is geen goede combinatie!

Hart kloppingen kunnen op verschillende manieren worden gevoeld, afhankelijk van waar ze vandaan komen en de situatie. Het identificeren van de verschillende soorten is de eerste stap. Het identificeren van hun uitingen is ook de eerste stap. Het begrijpen en oplossen van het probleem is de volgende stap.

Verschillende ervaringen van hartkloppingen

Een hartklopping wordt vaak gebruikt om een gevoel te beschrijven. Er zijn echter verschillende manieren waarop dit gevoel kan worden ervaren. Er zijn momenten waarop je misschien voelt dat je hart overslaat, bekend als hartkloppingen kuchje. Dit is een plotselinge stop van de hartslag. Soms wordt dit gevolgd door een voelbare hartslag. Deze stop kan vaak worden hersteld met een kuch.

Daarnaast ervaren sommige mensen hartkloppingen in rust. Dit is het gevoel van een verhoogde hartslag terwijl je in een rustige toestand of inactiviteit verkeert. Dit kan beangstigend zijn voor de persoon. Er lijkt geen duidelijke reden te zijn voor de snellere hartslag.

Verband tussen lichamelijke toestand en hartkloppingen

Zoals eerder besproken, kunnen factoren zoals stress en vermoeidheid bijdragen aan hartkloppingen. Mensen die altijd moe zijn of veel stress hebben, zeggen vaak dat ze vaak een hartklopping hebben. Het belang van een totale aanpak van gezondheid en welzijn wordt benadrukt. Deze aanpak moet aandacht hebben voor zowel mentale als fysieke aspecten.

Hartkloppingen en acupunctuur als behandeling

Acupunctuur wordt al eeuwenlang gebruikt om diverse gezondheidsproblemen aan te pakken. Vooral voor hart kloppingen blijkt deze behandelmethode bijzonder effectief te zijn. Maar hoe werkt het precies?

Eerst, acupunctuur helpt bij het balanceren van energie in het lichaam. Bij hartkloppingen spreken acupuncturisten over een onbalans in energie. Daarom wordt bij acupunctuur dunne naalden op specifieke punten geplaatst. Hierdoor wordt getracht de energiestroom te herstellen en balanceren.

Vervolgens is het van belang te beseffen dat recent onderzoek de effectiviteit van acupunctuur bij hartkloppingen ondersteunt. Sterker nog, veel patiënten melden een aanzienlijke vermindering van hun symptomen na slechts enkele behandelsessies. Daarbij ervaren ze vaak een toegenomen gevoel van welzijn en rust. Bovendien zijn de bijwerkingen van acupunctuur minimaal. In tegenstelling tot medicijnen, heeft acupunctuur geen vervelende bijwerkingen en is het een milde behandeling. Hierbij worden de lichaamseigen processen gestimuleerd zonder gebruik van chemische middelen.

Traditioneel dacht men dat acupunctuur een alternatief was, maar nu ziet de moderne geneeskunde de vele voordelen ervan. Steeds meer mensen proberen oude geneeskunst voor hartkloppingen en andere aandoeningen vanwege positieve resultaten.

Als je hartkloppingen hebt en een natuurlijke behandeling zoekt, is acupunctuur een goede optie. Het biedt niet alleen verlichting van symptomen maar stimuleert ook het algemene welzijn en de gezondheid.

Ervaringen met acupunctuur en hartkloppingen

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur behandelingen

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten