Koude handen en voeten en acupunctuur

Koude handen en voeten Acupunctuur

Vaak zijn het vrouwen die last hebben van koude handen en voeten. Ruim een derde van de vrouwen heeft er regelmatig last van. De meeste mensen gaan er niet voor naar de dokter, maar de klachten kunnen wel vervelend en in sommige gevallen zorgwekkend zijn.

Verminderde bloedcirculatie

Vaak speelt een verminderde bloedcirculatie een rol indien men koude handen en voeten krijgt bij lagere temperaturen. De bloedvaten trekken samen bij lagere temperaturen waardoor er minder bloed naar het lichaamsoppervlakte stroomt. Het is een normale lichamelijke reactie om het lichaam te beschermen tegen het verlies van warmte. Bij sommige mensen trekken de bloedvaten zich teveel of te lang samen waardoor de bloedtoevoer naar de ledematen afneemt en de handen en/of voeten koud worden.

Koude handen en voeten en een slechte bloedsomloop

Een slechte bloedsomloop kan één van de oorzaken zijn van koude handen en voeten. De bloedvaten in de handen en voeten kunnen vernauwen als gevolg van een verminderde bloedstroom, waardoor de bloedcirculatie in deze gebieden wordt beperkt. De doorbloeding kan zijn aangetast door bijvoorbeeld een te hoog cholesterol, vetten of nicotine. Bij sommige mensen dit gepaard met verkleuringen van bijvoorbeeld de vingers en tenen. Dit kan leiden tot een gevoel van koude en gevoelloosheid. De handen en/of voeten zijn dan extreem koud en hebben rode tot donkerblauw plekken. Deze mensen hebben meestal wintertenen of wintervingers.

Andere oorzaken van koude handen en voeten kunnen onder meer stress, hormonale veranderingen, schildklierproblemen en een gebrek aan beweging zijn. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om de juiste acupunctuur behandeling te kunnen krijgen.

Syndroom van Raynaud acupunctuur

Heel soms is er sprake van een onderliggende ziekte waardoor men koude handen en/of voeten krijgt. Een bekend voorbeeld hiervan is de het syndroom van Raynaud. Het syndroom van Raynaud is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers en tenen tijdelijk wordt verminderd, wat leidt tot een gevoel van koude, gevoelloosheid of tintelingen in deze gebieden. De aandoening treedt meestal op als reactie op koude temperaturen of stress, en kan soms ook worden veroorzaakt door trillingen of bepaalde medicijnen.

Bij het syndroom van Raynaud treedt er een abnormale vernauwing van de bloedvaten op, waardoor de bloedstroom naar de betrokken gebieden wordt verminderd. Dit kan leiden tot veranderingen in de kleur van de huid van de vingers en tenen, van bleek naar blauwachtig of roodachtig, afhankelijk van de fase van de aandoening. Behandeling van het syndroom van Raynaud omvat vaak het vermijden van triggers zoals koude temperaturen of stress, en het gebruik van medicijnen om de bloedvaten te verwijden en de bloedtoevoer te verbeteren. Ook kan het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals beta-blokkers) dit syndroom van Raynaud als bijwerking geven.

Ook hormonen kunnen de oorzaak zijn van deze klachten: bij PMS en een trage schildklier kunnen ook koude handen en/of voeten ontstaan. Gelukkig is dit meestal onschuldig. Dit neemt niet weg dat het vervelend kan aanvoelen.

Koude handen en voeten en acupunctuur

Acupunctuur is een effectieve behandeling voor mensen met koude handen en voeten. Bij deze traditionele Chinese geneeswijze worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om de bloedcirculatie te stimuleren en de energiestroom te verbeteren. Het zorgt namelijk voor een betere doorbloeding, meer energie en een hogere lichaamstemperatuur. Daarnaast helpt het ook om het zenuwstelsel te ontspannen en de spierspanning te verminderen.

Studies hebben aangetoond dat acupunctuur een positief effect heeft op de bloedcirculatie en de lichaamstemperatuur, waardoor koude handen en voeten verminderen. Mensen die acupunctuur ondergaan, ervaren vaak ook een gevoel van ontspanning en welzijn, wat kan bijdragen aan een algeheel gevoel van verbeterde gezondheid.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur en koude handen en voeten

Wilt u meer weten over acupunctuur? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

FAQ

Werkt acupunctuur bij koude handen en voeten?

Acupunctuur is een effectieve behandeling voor mensen met koude handen en voeten. Bij traditionele Chinese geneeswijze worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om de bloedcirculatie te stimuleren en de energiestroom te verbeteren. Het zorgt namelijk voor een betere doorbloeding, meer energie en een hogere lichaamstemperatuur.

Wat is het syndroom van Raynaud?

Het syndroom van Raynaud is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers en tenen tijdelijk wordt verminderd, wat leidt tot een gevoel van koude, gevoelloosheid of tintelingen in deze gebieden. De aandoening treedt meestal op als reactie op koude temperaturen of stress, en kan soms ook worden veroorzaakt door trillingen of bepaalde medicijnen.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten