• 17 MRT 15
  • 0
  PMS en acupunctuur

  PMS en acupunctuur

  Premenstrueel Syndroom: PMS en acupunctuur

  Heb jij last van pijnlijke borsten, buikpijn of stemmingswisselingen vlak voor je ongesteld moet worden? Dan heb je mogelijk PMS.

  Menstruatie

  PMS is een verzamelnaam voor allerlei lichamelijke en emotionele klachten die zich voordoen vlak voor je menstruatie.
  Klachten zoals pijnlijke borsten, hoofdpijn, pijn in de rug, acne of maagpijn kunnen wijzen op PMS. Je kan ook last hebben van stemmingswisselingen, je angstig, woedend, prikkelbaar, gespannen of somber voelen en slecht slapen. Veel vrouwen met PMS hebben ook vaak een enorme drang naar eten, vooral zoetigheid zoals chocolade is dan onweerstaanbaar.

  Leeftijd en overgang

  Meestal krijgen vrouwen voor het eerst last van PMS rond hun dertigste of na een zwangerschap. Hoe ouder je wordt, hoe erger de klachten. Maar wees niet gevreesd: na de overgang verdwijnen deze klachten. Jongere vrouwen daarentegen hebben meestal geen of in mindere mate PMS klachten.

  Hormonen

  De exacte oorzaak van PMS is onbekend. Mogelijk heeft het een relatie met hormonen aangezien de klachten te maken hebben met de menstruatie. Maar tot op heden zijn geen afwijkende hoeveelheden aan hormonen aangetroffen in het bloed van vrouwen met PMS. De PMS klachten komen elk maand terug vlak voor de menstruatie. Dit is behoorlijk vervelend en veel vrouwen voelen zich eenzaam en onbegrepen.

  In de Chinese geneeskunde heeft PMS, net als in de reguliere geneeskunde, ook te maken met de komst van de menstruatie. Door de menstruatie verandert de balans in het lichaam: het lichaam gaat in plaats van het opbouwen van energie in de baarmoeder, juist de opgebouwde energie weer afstoten. Deze verandering van balans verloopt niet goed bij vrouwen met PMS waardoor de PMS klachten ontstaan.

  Met behulp van acupunctuur kun je ervoor zorgen dat er weer balans ontstaat zodat je je veel beter voelt en met minder klachten de menstruatie tegemoet gaat.

  Leave a reply →

Laatste nieuws