• 08 NOV 14
  • 0
  Menopauze? Acupunctuur

  Menopauze? Acupunctuur

  Acupunctuur kan de symptomen van menopauze onderdrukken

  Menopauze en acupunctuur – De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

  Als u als vrouw in de greep bent van de menopauze en last heeft van de veelbetekenende symptomen – opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, vaginale droogheid, libido veranderingen – dan heeft u ongetwijfeld diverse mogelijkheden geprobeerd om deze symptomen te onderdrukken of te verlichten.

  Sommige vrouwen proberen via hun dieet meer fyto-oestrogenen binnen te krijgen, anderen proberen een combinatie van lichaamsbeweging en kruiden, en sommigen hebben baat bij hormoonvervanging therapie. Voor anderen, kan acupunctuur het antwoord zijn.

  Acupunctuur studies menopauze

  Diverse studies tonen aan dat acupunctuur verlichting kan bieden van symptomen van de menopauze zoals opvliegers. Onlangs ook door Het Nationaal Centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde (NCCAM) van het National Institutes of Health (US), die het eens is met de stelling dat er zeer waarschijnlijk een aantal voordelen aan alternatieve therapieën (zoals acupunctuur) zitten, om de symptomen van de menopauze te verlichten. Echter, omdat studies zijn vaak te klein zijn, suggereert NCCAM dat er meer onderzoek nodig is.

  Hoeveel kan te wijten zijn aan het placebo-effect? In ten minste één studie boekten vrouwen, die een placebo acupunctuurnaald kregen, minder resultaat dan vrouwen met een echte acupunctuurnaaldbehandeling. Weer een andere studie vermoedde dat acupunctuur effectief tegen opvliegers zou kunnen zijn omdat het de productie van endorfines verhoogd, die temperatuurregeling van het lichaam kunnen stabiliseren.

  In 2011 is er al eens een onderzoek hieromtrent verschenen in De Telegraaf. Vrouwen die in de overgang zitten, kunnen lichamelijke en geestelijke klachten onderdrukken met traditionele Chinese acupunctuur. Ze hebben aanzienlijk minder last van opvliegers en stemmingswisselingen na de behandeling. Dit blijkt uit een onderzoek onder 53 vrouwen die in de overgang zitten. Het onderzoek stond in het tijdschrift Acupuncture in Medicine.

  Ervaringen met acupunctuur

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over menopauze en acupunctuur

  Last van menopauze en acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws