• 25 AUG 15
  • 0
  Weetjes over je huid

  Weetjes over je huid

  Wist je dat je huid het grootste orgaan is van je lichaam? Je huid is heel bijzonder. Hieronder een aantal leuke weetjes over je huid.

  1,7 kilometer bloedvaten

  Veel mensen denken dat de lever het grootste orgaan is van het lichaam. Dat is niet juist, het is je huid: de huid is ongeveer 1,5 – 2 vierkante meter, weegt ongeveer 4 kilo en bevat ongeveer 1,7 kilometer aan bloedvaten.

  Dode huidcellen

  Je huid groeit het snelst van alle organen: elke minuut worden er zo’n 35.000 dode huidcellen afgestoten door je lichaam. Ben je thuis lekker aan het afstoffen? Besef dan dat je ook een boel dode huidcellen van jezelf en je huisgenoten aan het opvegen bent.

  Huiddikte

  Je huid is niet overal even dik. De huid van je oogleden is het dunst en de huid onderop je voeten is het dikst.

  Bescherming

  Je huid heeft verschillende functies: het beschermt je lichaam tegen uitdroging, UV-licht, bacteriën en virussen van buitenaf. Daarnaast reguleert de huid via het zweten de temperatuur en vochtigheid van je lichaam. Ook “voel” je door middel van je huid (denk maar aan warmte, kou, pijn, aanrakingen). Tot slot maakt je huid vitamine D aan en bepaalt je huid voor een belangrijk deel je uiterlijk.

  Botox

  Bij botox worden er stoffen in bepaalde gezichtsspieren gespoten waardoor die spieren tijdelijk worden verlamd. Hierdoor laat de huid zich los van de spieren waardoor de rimpels tijdelijk verdwijnen. Het is dus niet zo dat botox de huid zelf strakker maakt.

  Geen haar op littekens

  Is het je wel eens opgevallen dat op littekens geen haar groeit? Dit komt doordat de huid van een litteken anders is. Een litteken ontstaat doordat de tweede huidlaag is veranderd. Hierdoor is de collageen anders en kan er geen haar meer op groeien.

  Tegenwoordig hebben steeds meer mensen plekjes met huidkanker. Het aantal mensen met geregistreerde huidkanker is de afgelopen jaren gestegen met 10%.

  Huid en Chinese geneeskunde

  In de Chinese geneeskunde is de huid gerelateerd aan de energie van de Longen. Er kunnen huidproblemen ontstaan indien iemand uit balans is. Een droge huid duidt vaak op een uitputting van vloeistoffen. Eczeem duidt op vaak op warmte en heeft bijna altijd te maken met onderliggende emoties (vooral verdriet heeft veel impact op de huid bij de Chinezen). Blaasjes met pus duiden meestal op vocht.

  Overigens is in China het schoonheidsideaal een zo wit mogelijke huid. Dit ideaal is afkomstig uit de geschiedenis waarbij een witte huid erop duidde dat je niet als boerin op het land werkte. Je vindt in China tot op de dag van vandaag oneindig veel schoonheidsproducten die een blekend effect hebben op de huid.

  Je huid is net als alle andere organen heel belangrijk. Zorg er dus goed voor.

  Leave a reply →

Laatste nieuws