BTW-vrijstelling voor acupuncturisten (TCM-ers) en teruggaaf door de Belastingdienst

BTW-vrijstelling voor acupuncturisten

Update BTW-vrijstelling voor acupuncturisten

Het is weer tijd voor een update over de BTW-vrijstelling voor acupuncturisten en andere TCM-therapeuten!

Zoals eerder door mij aangegeven was ik aan het wachten op antwoord van de Belastingdienst. Ik had namelijk een verzoekschrift en diverse bezwaarschriften bij de Belastingdienst ingediend omdat ik van mening ben dat ik in aanmerking komt voor BTW-vrijstelling voor mijn werkzaamheden als acupuncturist.

Ik heb eindelijk bericht ontvangen van de Belastingdienst, sterker nog: ik heb twee keer bericht van ze ontvangen. Benieuwd wat ik heb gekregen en wat er in hun berichten staan? Kijk hier dan verder.

In het najaar van 2015 heb ik een verzoekschrift als ook het eerste bezwaarschrift ingediend bij de Belastingdienst. Twee en een half jaar later, dat wil zeggen: nu in april en mei 2017 heb ik twee brieven ontvangen van de Belastingdienst waarmee deze langlopende kwestie eindelijk tot een (goed) eind komt. Hieronder wil ik met jullie delen wat er in deze brieven staat en wat de verdere procedures zijn.

Voor degenen die mijn eerdere berichten over de BTW-vrijstelling niet hebben gelezen of als opfrisser:

Brief 1 → Belastingdienst BTW-vrijstelling voor acupuncturisten

In april 2017 heb ik een brief van de Belastingdienst ontvangen waarin ze voor het eerst inhoudelijk ingaan op de hele kwestie omtrent de BTW-vrijstelling. Kort gezegd staat er in hun brief het volgende:

Beroepsvereniging Zhong heeft namens haar leden met de Belastingdienst afspraken gemaakt over de BTW-vrijstelling voor acupuncturisten. Op basis van dat overleg met Zhong kunnen diensten van Zhong-therapeuten worden vrijgesteld van BTW. Deze vrijstelling geldt voor de hoofddisciplines Acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde, Tuina en Shiatsu.

Vervolgens geeft de Belastingdienst aan dat ik een of meerdere bezwaarschriften heb ingediend en dat er met Zhong ook afspraken zijn gemaakt over de afhandeling van de bezwaarschriften.

In de brief vraagt de Belastingdienst aan mij om een sjabloon in te vullen (wat ze hebben meegestuurd als bijlage). Dat sjabloon is in feite een tabel met de BTW tijdvakken vanaf het 1e kwartaal 2015 tot en met het 4e kwartaal van 2016. Het sjabloon is voor een deel al door de Belastingdienst ingevuld met de bedragen die ik per kwartaal heb betaald aan BTW.

Ze geven aan dat áls ik alleen maar vrijgestelde prestaties verricht, ik de door de Belastingdienst ingevulde bedragen volledig zal terugkrijgen.

Als ik deels vrijgestelde prestaties verricht, moet ik aangeven welke bedragen aan BTW ik wel verschuldigd ben. Wat ik dan terugkrijg van de Belastingdienst is het verschil tussen de door mij reeds betaalde BTW minus de wel verschuldigde BTW (voor de niet-vrijgestelde prestaties). Ook kan ik op het sjabloon aangeven of ik in aanmerking wil komen voor:

Tot slot kan ik ook aangeven of er bijzonderheden zijn met betrekking tot mijn praktijk. Het sjabloon heb ik ingevuld en teruggestuurd in de blauwe retour envelop die ze hebben meegestuurd.

Brief 2 → Belastingdienst BTW-vrijstelling voor acupuncturisten

Vervolgens kreeg ik weer een brief in april 2017. Daarin geven ze het volgende aan:

Ik heb bezwaarschriften ingediend tegen de BTW en heb van de Belastingdienst een sjabloon ontvangen om de bezwaarschriften snel af te handelen. Het door mij getekende sjabloon hebben ze terug ontvangen. Vervolgens vermelden ze de tijdvakken (kwartalen in mijn geval) en belastingbedragen die ik zal terugontvangen.

In mijn geval krijg ik de betaalde BTW over alle tijdvakken van 2015 en 2016 terug. Dit met uitzondering van een kwartaal waar ik even niet heb gewerkt ivm zwangerschapsverlof. Dat laatste is logisch, want geen werk is geen omzet en dus ook geen BTW. Ik krijg ook geen geld terug over BTW van de periode vóór 2015, maar dat klopt ook want ik was toen pas net gestart met mijn praktijk en had nog amper BTW betaald.

Voor de rentevergoeding (waarvan ik in het sjabloon had aangekruist dat wel te willen ontvangen), krijg ik een aparte brief van de Belastingdienst. Daarna zullen ze ook de rente terug betalen.

Als ik uitsluitend vrijgestelde prestaties verricht zal ik vanaf een bepaald moment (afhankelijk van de vraag of ik per maand/kwartaal/jaar aangifte doe) geen aangiften omzetbelasting ontvangen van de Belastingdienst. Tot die tijd moet er wel nihil-aangifte worden gedaan. Als ik op een later moment wel weer belaste prestaties ga verrichten, moet ik zelf vragen om aangifte omzetbelasting.

Tot slot geven ze aan dat de teruggaven die ik krijg van de Belastingdienst moeten worden gerekend tot de winst van 2016. Voor de inkomstenbelasting bestaat er de mogelijkheid tot middeling.

Vooruitzicht van terugbetaling van BTW zijn gunstig

Bij de Belastingdienst hebben ze nogal wat bezwaarschriften af te handelen, dus het kan nog even duren voordat iedereen bericht heeft ontvangen. Maar weet dat ze ermee bezig zijn en dat als je aan alle voorwaarden voldoet, gewoon in aanmerking komt voor de vrijstelling en dus BTW zal terugkrijgen. Wanneer je precies bericht krijgt en hoeveel je precies terug krijgt zal nog moeten blijken. Maar de vooruitzichten van terugbetaling van BTW zijn in ieder geval gunstig.

Met deze brief en de uitbetaling door de Belastingdienst is in feite het hoofdstuk BTW-vrijstelling voor acupuncturisten wat mij betreft afgesloten. Uiteraard zal ik nog wel inkomstenbelasting moeten betalen over het bedrag dat ik terugkrijg van de Belastingdienst. Echter hoef ik voortaan geen BTW meer af te dragen voor mijn werkzaamheden als acupuncturist.

Dit is een hele goede stap voorwaarts in de erkenning van ons werk als TCM-therapeuten!

Let op: het bovenstaande omschrijft in hoofdlijnen wat er in mijn brieven van de Belastingdienst staan. Dit kan afwijken van de brieven die jullie krijgen. Lees dus goed je eigen brieven door. 

Lees ook:

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten