Wat is Chi?

wat is chi?

Wat is Chi?

Ondertussen zie je ze steeds vaker: mensen die in parken rustige oefeningen doen zoals Chi Kung en Tai Chi. Het is een prachtig gezicht, vol rust en harmonie. Maar wat is Chi nou precies? Hoe komt het dat klachten door deze eenvoudige en zachte oefeningen verminderen of verdwijnen en jij je energieker voelt?

Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), waarvan voedingskunde, kruidengeneeskunde, acupunctuur, acupressuur, feng shui, massage en chi kung, onderdeel uit maken, is gebaseerd op het concept van Chi (= levensenergie). Alle disciplines voeden een harmonieuze stroom: een geblokkeerde stroom, disbalans, een te veel of te weinig aan chi of gebrekkige kwaliteit ervan kan op termijn fysieke, mentale, emotionele en spirituele ziekte veroorzaken.

Misschien helpt het beeld van wegen, verzamelplaatsen, voertuig en lading om het complexe concept van levensenergie in een lichaam eenvoudig uit te leggen: Chi is de ‘lading’ en beweegt door een lichaam in banen (meridianen) vergelijkbaar aan een wegennet. Er zijn 12 hoofdwegen, genoemd naar de organen waarmee ze verbonden zijn. Zij lopen van de vingertoppen naar de tenen en vice versa. Als je met de armen omhoog staat, dan lopen de 6 yin meridianen van beneden naar boven en de 6 yang meridianen van boven naar beneden.

Chi

Chi wordt getransporteerd door voertuigen (je bloed, intentie) en verzameld en opgeslagen in bepaalde plekken (Dan Tians). De 12 hoofdwegen bevoorraden specifieke organen en functies en dragen straatnamen zoals ‘lever-meridiaan’, ‘milt-meridiaan’, ‘nier-meridiaan’ enz. Zoals op alle wegen, kan het verkeer vastlopen en bestaan er alternatieve routes.

Het is de bedoeling dat het verkeer, non-stop door het hele lichaam kan rijden, en dan wel in een bepaalde route en richting, zodat elk orgaan op het moment dat er extra energie nodig is die ook krijgt. In de ochtend ontvangt bijvoorbeeld je dikke darm energie en je gaat ontlasten. Nadien ontvangt je maag energie, om je ontbijt te verwerken …

Je zult in loop van je leven lading (energie) verliezen en ten slotte geheel opmaken. Hoe groot je lading en het verlies is, hangt ervan af hoe veel lading je bij de start mee hebt gekregen, wat je tegen komt, of je wijs ermee om weet te gaan en hoe zuinig je op je lading bent. Heb je geen of te weinig levensenergie over, sterf je.

Gelukkig kun je de lading ook in bepaalde mate aanvullen en verbeteren, door ademhaling, voeding en het regelmatig beoefenen van Chi Kung. Heb je voldoende lading van hoge kwaliteit, een goed functionerend voertuig dat filevrij door kan rijden op een stevig wegennet, dan voel je je vitaal en gezond en straal je dat ook uit.

Chi Kung training

Regelmatige Chi Kung training helpt je bij het onderhouden, versterken en ontwikkelen van je lading (levensenergie, vitaliteit), de voertuigen (bloedsomloop, intentie, mentale focus) en wegennet (meridianen); ook je ademhaling en de omzetting van zuurstof in je lichaam verbeteren.

Concept van Chi

Het concept lijkt eenvoudiger dan het is. Eerst wordt de lading van Chi gespecificeerd. Hierbij kijken we naar functie, afkomst en specifieke aspecten. Daarnaast is Chi niet vaststaand. Sterker nog, het verandert voortdurend. Het heeft veel verschillende eigenschappen en kwaliteiten. Deze eigenschappen verhouden zich op unieke wijzen tot elkaar. De ontwikkeling van deze energie vind je terug in de leer van de vijf elementen. Ook de bagua en yin en yang beschrijven dit.

Kennis van levensenergie biedt voordelen. Het helpt je jouw eigen situatie en energie beter te begrijpen. Je begrijpt ook de interactie met anderen en je omgeving beter. Voel je een disbalans? Dan kun je veranderingen aanbrengen. Train regelmatig en je chi en gezondheid verbeteren. Met voldoende training kun je Chi zelfs inzetten om jezelf en anderen te genezen.

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen.

Vragen over acupunctuur en wat is Chi?

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Lees ook:

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten