Wat is Chi?

wat is chi?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.4.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Wat is Chi?

Ondertussen zie je ze steeds vaker: mensen die in parken rustige oefeningen doen zoals Chi Kung en Tai Chi. Het is een prachtig gezicht, vol rust en harmonie. Maar wat is Chi nou precies? Hoe komt het dat klachten door deze eenvoudige en zachte oefeningen verminderen of verdwijnen en je energieker voelt?

Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), waarvan voedingskunde, kruidengeneeskunde, acupunctuur, acupressuur, feng shui, massage en chi kung, onderdeel uit maken, is gebaseerd op het concept van Chi (=levensenergie). Alle disciplines voeden een harmonieuze stroom: een geblokkeerde stroom, disbalans, een te veel of te weinig aan chi of gebrekkige kwaliteit ervan kan op termijn fysieke, mentale, emotionele en spirituele ziekte veroorzaken.

Misschien helpt het beeld van wegen, verzamelplaatsen, voertuig en lading om het complexe concept van levensenergie in een lichaam eenvoudig uit te leggen: Chi is de ‘lading’ en beweegt door een lichaam in banen (meridianen) vergelijkbaar aan een wegennet. Er zijn 12 hoofdwegen, genoemd naar de organen waarmee ze verbonden zijn. Zij lopen van de vingertoppen naar de tenen en vice versa. Als je met de armen omhoog staat, dan lopen de 6 yin meridianen van beneden naar boven en de 6 yang meridianen van boven naar beneden.

Chi wordt getransporteerd door voertuigen (je bloed, intentie) en verzameld en opgeslagen in bepaalde plekken (Dan Tians). De 12 hoofdwegen bevoorraden specifieke organen en functies en dragen straatnamen zoals ‘lever-meridiaan’, ‘milt-meridiaan’, ‘nier-meridiaan’ enz. Zoals op alle wegen, kan het verkeer vastlopen en bestaan er alternatieve routes.

Het is de bedoeling dat het verkeer, non-stop door het hele lichaam kan rijden, en dan wel in een bepaalde route en richting, zodat elk orgaan op het moment dat er extra energie nodig is die ook krijgt. In de ochtend ontvangt bijvoorbeeld je dikke darm energie en je gaat ontlasten. Nadien ontvangt je maag energie, om je ontbijt te verwerken …

Je zult in loop van je leven lading (energie) verliezen en ten slotte geheel opmaken. Hoe groot je lading en het verlies is, hangt ervan af hoe veel lading je bij de start mee hebt gekregen, wat je tegen komt, of je wijs ermee om weet te gaan en hoe zuinig je op je lading bent. Heb je geen of te weinig levensenergie over, sterf je.

Gelukkig kun je de lading ook in bepaalde mate aanvullen en verbeteren, door ademhaling, voeding en het regelmatig beoefenen van Chi Kung. Heb je voldoende lading van hoge kwaliteit, een goed functionerend voertuig dat filevrij door kan rijden op een stevig wegennet, dan voel je je vitaal en gezond en straal je dat ook uit.

Chi Kung training

Regelmatige Chi Kung training helpt je bij het onderhouden, versterken en ontwikkelen van je lading (levensenergie, vitaliteit), de voertuigen (bloedsomloop, intentie, mentale focus) en wegennet (meridianen); ook je ademhaling en de omzetting van zuurstof in je lichaam verbeteren.

Concept van Chi

Het concept is complexer dan bovenstaand doet vermoeden: de lading wordt gespecificeerd naar functie, afkomst en bepaalde aspecten. Chi is bovendien niet statisch, zij is veranderlijk en heeft diverse eigenschappen en kwaliteiten. Hoe die zich tot elkaar verhouden en hoe energie zich kan ontwikkelen, wordt onder ander omschreven in de leer van de vijf elementen, bagua en yin en yang.

Doe je voordeel ermee: kennis van de levensenergie helpt om je eigen situatie en energie, de interactie met anderen en je omgeving beter te begrijpen en zo nodig te veranderen. Door training versterk je je chi en gezondheid. Heb je veel en goed getraind, dan kun je die gebruiken om te vechten (internal martial arts) en/of jezelf of anderen te helpen genezen.

Lees ook:
Weerstand opbouwen volgens Chinese Geneeskunde
Thee is gezond
Laat uw voeding uw medicijn zijn: de kracht van knoflook

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur wat is Chi

Wat is Chi? Wilt u meer weten over acupunctuur en Chi? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem beschikt over een AGB zorgverlenerscode en de behandelingen worden door vrijwel alle aanvullende zorgverzekeringen vergoed.

Yuk Chi de Jong – Kan is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA) en de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur

Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 16.30
dinsdag 08.30 – 16.30
woensdag 08.30 – 16.30
donderdag 08.30 – 12.30
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten