Acupunctuur bij MS (Multiple Sclerosis) is aan te bevelen bij pijn en andere symptomen

Acupunctuur bij MS en Multiple Sclerosis

Onderzoek toont aan dat acupunctuur bij MS (Multiple Sclerosis) is aan te bevelen, voor zowel pijnverlichting als het behandelen van andere symptomen.

Opzet onderzoek acupunctuur bij MS

Twintig patiënten die reeds onder behandeling waren bij een acupuncturist, namen deel aan het onderzoek voor acupunctuur bij Multiple Sclerosis. Zij vulden een vragenlijst in met onder andere vragen over pijnverlichting, slaappatroon, verbetering in stemming, energieniveau, problemen met mobiliteit. Patiënten werden gevraagd om deze aspecten te scoren. Het gebruik van pijnstillers en eventuele bijwerkingen van de acupunctuurbehandelingen werden tevens in kaart gebracht.

Resultaat onderzoek acupunctuur bij Multiple Sclerosis

Alle deelnemers beschreven een afname in pijn, waarvan 9 patiënten zelfs een zeer grote afname van pijn ervoeren (een pijnafname van 8 uit 10 of beter). 18 patiënten beschreven pijnverlichting voor 4 of meer weken. Patiënten indiceerden tevens verbetering in slaappatroon (meer dan de helft van de patiënten gaven dit aan) en verbetering in stemming, energieniveaus en mobiliteit, al waren deze verbeteringen niet zo opmerkelijk als de pijnafname. 9 patiënten aan dit onderzoek van acupunctuur bij MS hadden een tijdelijke toename in pijn. 55% van de patiënten kon dankzij de acupunctuurbehandelingen het gebruik van pijnstillers afbouwen en 3 patiënten waren compleet gestopt met het gebruik van pijnstillende medicatie.

Conclusie

Deze studie toont aan dat acupunctuur duidelijke voordelen biedt bij het behandelen van pijn bij MS patiënten. Het vermogen van de meeste patiënten om hun pijnstillers gedeeltelijk of volledig te verminderen, suggereert dat de voordelen van acupunctuur bij MS langdurig zijn en niet alleen voortkomen uit de verwachtingen van de patiënt. Hoewel verbeteringen in stemming, mobiliteit, energieniveau en slaapkwaliteit subjectief waren, droegen deze bij aan de algehele positieve resultaten van de behandeling.

Het is belangrijk op te merken dat sommige patiënten tijdens de behandeling tijdelijk meer pijn ervoeren. Desondanks waren de algemene behandelresultaten gunstig, en de meeste patiënten zetten hun acupunctuurbehandeling voort. Dit suggereert dat de voordelen van acupunctuur opwegen tegen eventuele kortdurende ongemakken die kunnen optreden tijdens de behandeling.

De bevindingen van deze studie ondersteunen het gebruik van acupunctuur als aanvullende behandeling voor pijn en andere MS-gerelateerde symptomen. Acupunctuur bij MS kan een effectieve en veilige optie zijn voor patiënten die op zoek zijn naar alternatieve of aanvullende therapieën om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Uit deze studie blijkt dat acupunctuur als aanvullende behandeling voor pijn en andere MS gerelateerde symptomen aan Multiple Sclerosis patiënten voorgesteld kan worden. Grotere studies naar het effect van acupunctuur zijn dan ook absoluut de moeite waard om de effectiviteit van acupunctuur verder in kaart te brengen.

Bron: NCBI, US National Library of Medicine National Institutes of Health

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur en MS

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen bij Multiple Sclerosis? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Acupunctuur bij MS

Onderzoek toont aan dat acupunctuur bij Multiple Sclerosis is aan te bevelen, voor zowel pijnverlichting als het behandelen van andere symptomen.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten