Acupunctuur en IVF / ICSI: verhoog uw kans op bevruchting

Acupunctuur en IVF zwanger worden Acupunctuur zwangerschap

Acupunctuur en IVF  / ICSIAcupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze dat een positief effect heeft op de vruchtbaarheid. Het vergroot de kans op zwangerschap bij IVF-trajecten, zelfs na meerdere onsuccesvolle IVF-behandelingen. Uit een onderzoek uit 2002 bleek al dat acupunctuur de kans op succesvolle bevruchting bij zowel in-vitrofertilisatie (IVF) als intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) kan verhogen.

Acupunctuur werkt door het stimuleren van specifieke punten op het lichaam met behulp van dunne naalden, wat leidt tot een verbeterde bloedstroom en hormoonbalans. Dit zou een gunstig effect kunnen hebben op de eierstokfunctie, de baarmoederwand en het vermogen van het lichaam om te reageren op hormonale stimulatie tijdens IVF-procedures. Bovendien kan acupunctuur stress verminderen, wat een belangrijke factor kan zijn bij vruchtbaarheidsproblemen.

Onderzoek acupunctuur en IVF  / ICSI

160 vrouwen met embryo’s van goede kwaliteit namen deel aan dit onderzoek. Zij werden onderverdeeld in een acupunctuurgroep (aanvullende acupunctuurbehandelingen) en een controlegroep (geen ondersteuning met acupunctuur). De 80 vrouwen in de acupunctuurgroep kregen een acupunctuurbehandeling 25 minuten voorafgaand- en 25 minuten na de embryotransfer (ET).

42,5% van de vrouwen uit de acupunctuurgroep was 6 weken na de ET klinisch zwanger; in de controlegroep was dit slechts 26,3% van de vrouwen. In dit onderzoek was een klinische zwangerschap een zwangerschap waarbij een vruchtzak aanwezig is tijdens de echo 6 weken na de embryotransfer.

Acupunctuur en IVF gaan goed samen en verhoogt de kans op zwangerschap

Uit recent onderzoek blijkt nu tevens dat acupunctuur en moxa de kans op zwangerschap kunnen verhogen bij vrouwen die reeds meerdere onsuccesvolle IVF-behandelingen achter de rug hebben.

84 onvruchtbare vrouwen die reeds twee of meerdere IVF-behandelingen hadden ondergaan, namen deel aan dit onderzoek. Voorwaarde voor deelname was dat er geen sprake was van afwijkingen van de baarmoeder en dat er minimaal 2 geschikte embryo’s teruggeplaatst konden worden.

De vrouwen werden willekeurig onderverdeeld in 3 groepen:

  1. Controlegroep: deze vrouwen kregen geen aanvullende behandeling.
  2. Nep-acupunctuurgroep: vrouwen in deze groep kregen een ‘behandeling’ waarbij acupunctuurnaalden oppervlakkig zijn geprikt op plekken waar geen acupunctuurpunten bevonden.
  3. Acupunctuurgroep: deze vrouwen kregen een behandeling met acupunctuur en moxa.

Resultaat acupunctuur en IVF / ICSI

Vier of vijf weken na de embryotransfer waren 10 van de 28 vrouwen (35,7%) in de acupunctuurgroep klinisch zwanger. Slechts 7,1% van de vrouwen in de controlegroep en 10,7% in de nepacupunctuurgroep waren klinisch zwanger.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat acupunctuur- en moxabehandelingen de kans op een zwangerschap kunnen verhogen bij vrouwen die een IVF-traject ondergaan na meerdere onsuccesvolle IVF-pogingen. Verder onderzoek is nodig om de resultaten van dit onderzoek definitief te bevestigen.

Bron: acupunctuurgids.nl

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur en IVF / ICSI

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op met de acupuncturist via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten