Acupunctuur op advies van medisch specialist

Acupunctuur op advies van medisch specialist

De Volkskrant bracht op 27 maart 2021 een groot artikel uit met de kop: Acupunctuur op advies van medisch specialist. Uit dit artikel blijkt dat medische specialisten hun patiënten telkens vaker verwijzen naar alternatieve behandelingen, als aanvulling op de reguliere zorg. Deze medici doen dat omdat ze patiënten met de reguliere behandelingen niet kunnen helpen of hun vragen niet kunnen beantwoorden. Een aantal specialisten vertelt in dit artikel over hun constatering dat alternatieve geneeswijzen effectief zijn, zelfs de specialisten die hierover aanvankelijk sceptisch waren. Zij zien patiënten die daadwerkelijk baat hebben bij dit soort behandelingen.

Artsen zien tegenwoordig vaker in dat patiënten óók zonder hun medewerking massaal op zoek gaan naar alternatieve behandelingen. Door het toenemend aantal chronisch zieken zal dit aantal alleen maar gaan toenemen. Patiënten zijn minder gericht op medicatie en symptoombestrijding, en zijn meer gericht op het verbeteren van het algemeen welzijn.

In Nederland is de weerstand tegen alternatieve behandelingen veel groter dan in vergelijkbare andere Westerse landen. In de VS, Australië, Duitsland, Zwitserland, Engeland en Zweden bestaan al initiatieven om aanvullende alternatieve zorg in het standaardpakket op te nemen. De WHO ziet dit als een innovatieve ontwikkeling waardoor patiënten minder ingrijpende en minder dure behandelingen hoeven te ondergaan.

Voor de erkenning van acupunctuur als effectieve aanvullende behandelmethode in Nederland is wetenschappelijk onderzoek heel belangrijk. Hier wordt in Nederland zwaar aan getild. Alles wat niet evidence-based is, wordt al snel als omstreden beschouwd. Vaak wordt gezegd dat de aanvullende behandelingen vergeleken moeten worden met placebobehandelingen, dat wil zeggen: behandelingen zonder dat de patiënt en de behandelaar weten wie een echte behandeling krijgt. Dat is bij acupunctuur en andere behandelingen echter heel lastig te bewerkstelligen. Ook het feit dat er een zeer fanatieke Vereniging tegen de Kwakzalverij bestaat in Nederland en daarnaast het bestaan van het Silvia Millcam-complex zijn debet aan de erkenning van de bestaande alternatieve behandelingen in onze maatschappij. Niet alleen patiënten die gebruik maken van de aanvullende behandelingen worden veelvuldig vreemd aangekeken door medici, maar ook medisch specialisten die hier open voor staan worden zelf al snel verketterd en aan de schandpaal genageld door collega’s. Supersnel gaat de ontwikkeling van erkenning van aanvullende behandelingen dus helaas niet, er bestaat nog steeds veel weerstand. 

Yuk Chi Acupunctuur snapt dat de wetenschappelijke onderzoeken van belang zijn. Maar feit is ook dat de wetenschap niet alle wijsheid in pacht heeft. Het menselijk lichaam is niet volledig te vangen in wetenschappelijke onderzoeken. Als dat wel het geval was liepen er niet zoveel mensen rond met chronische ziektes waar geen regulier medische oplossing voor mogelijk is. Het feit dat dingen niet verklaarbaar zijn of niet wetenschappelijk zijn / kunnen worden onderzocht rechtvaardigt niet perse de conclusie dat een behandeling niet-effectief is. Zeker als het gaat om chronische gezondheidsproblemen, is het zinvol om aanvullende behandelingen zoals acupunctuur te proberen. In onze praktijk maken veel patiënten daar dankbaar gebruik van met hele goede resultaten voor hun gezondheid als gevolg. 

* Het artikel in de Volkskrant is alleen te lezen voor abonnees. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur kunt u dit artikel raadplegen in PDF-bestand.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur en advies?

Wilt u meer weten over de behandelingen met acupunctuur en advies? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten