• 09 AUG 16
  • 0
  Cupping op de Olympische spelen 2016

  Cupping op de Olympische spelen 2016

  Cupping wordt gebruikt door olympische sporters voor betere bloeddoorstroming

  Wie onlangs naar de Olympische zwemwedstrijd gekeken heeft, heeft ze zeker gezien: de vreemde paarse vlekken op de schouder en rug van Michael Phelps. Wie zich zorgen maakte, kunnen we geruststellen: de bollen zijn het resultaat van cupping, een Chinese therapie die Phelps gebruikt om zijn prestaties te verbeteren. Samen met zijn team behaalde hij vannacht alvast goud op de 4×100 meter vrije slag. Komt dat door cupping?

  Ook tijdens andere wedstrijden kon u ze al spotten. Er zijn dit jaar wel meer Amerikaanse atleten die met paarse ronde vlekken op hun lichaam aantreden op de Olympische Spelen 2016. Zo verschenen ook de Amerikaanse gymnasten gevlekt op de turnmat.

  Enkel gehuld in een zwembroek zijn de opvallende markeringen natuurlijk moeilijk te verbergen. De vlekken van Phelps leidden dan ook meteen tot speculaties – en lichte ongerustheid – op Twitter. ‘Waarom ziet Phelps eruit alsof iemand tennisballen naar hem gegooid heeft?’, klonk het. Anderen vroegen zich af of de Olympische kampioen misschien aan zika lijdt, of gezwommen heeft in besmet Braziliaans water.

  Cupping

  Niets van dat alles: de cirkels zijn het resultaat van een oeroude genezingstechniek, cupping. Daarbij worden glazen of ijzeren kopjes op de huid geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen.

  De techniek wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Cupping zou de bloeddoorstroming bevorderen en pijnlijke spieren helpen genezen. “Door de huid te liften en een vacuum te creëren, wordt de bloedtoevoer heel lokaal gestimuleerd. Daardoor kunnen afvalstoffen beter vrijkomen”, legt sportkinesist Paul Van Loon uit, die voor de Belgische teams mountainbiken en veldrijden werkt. Hij kwam met de techniek in contact in het oosten, waar hij geregeld opleidingen geeft, maar past ze zelf niet toe.

  De hamvraag: werkt het? Volgens Van Loon zijn er heel weinig studies die aanwijzen dat de geneeswijze effectief is. “Mogelijk is er een (lage) effectiviteit, maar dat is moeilijk aan te tonen.”

  Maar: “Baat het niet, dan schaadt het niet.” En dus wordt er in de sportwereld – al heel lang overigens – gretig gebruik gemaakt van de methode, vooral door Chinese en Japanse atleten.

  Yoghurtpotjes

  Volgens Van Loon is dan ook het een heel eenvoudige techniek. “De glazen of ijzeren kopjes zijn makkelijk mee te nemen”, zegt hij. “Soms worden er zelfs glazen yoghurtpotjes voor gebruikt. Die kunnen eenvoudig opgewarmd worden met een kaarsje.”

  De grote blauwe plekken moeten de atleten er wel bijnemen. Die kunnen tot twee weken zichtbaar zijn. Veel pijn zou de behandeling niet doen: “De behandeling geeft een licht prikkelend gevoel.”

  In ons land bieden enkele alternatieve artsen en homeopathen de behandeling aan, aldus nog Van Loon. Maar bij Nederlandse atleten heeft hij het nog nooit gezien.

  Bron: De Morgen

  Lees ook:
  – Celebrities en acupunctuur
  – Justin Bieber en acupunctuur
  – Cosmetische Acupunctuur

  Cupping en acupunctuur ervaringen

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over cupping en acupunctuur

  Cupping e/o acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Laatste nieuws