Cupping op de Olympische spelen

Cupping acupunctuur sporters

Cupping wordt gebruikt door olympische sporters voor betere bloeddoorstroming

Wie naar de Olympische zwemwedstrijd gekeken heeft, heeft ze zeker gezien: de vreemde paarse vlekken op de schouder en rug van Michael Phelps. Wie zich zorgen maakte, kunnen we geruststellen: de bollen zijn het resultaat van cupping, een Chinese therapie die Phelps gebruikt om zijn prestaties te verbeteren. Samen met zijn team behaalde hij vannacht alvast goud op de 4×100 meter vrije slag. Komt dat door cupping?

Ook tijdens andere wedstrijden kon u ze al spotten. Er zijn dit jaar wel meer Amerikaanse atleten die met paarse ronde vlekken op hun lichaam aantreden op de Olympische Spelen 2016. Zo verschenen ook de Amerikaanse gymnasten gevlekt op de turnmat.

Enkel gehuld in een zwembroek zijn de opvallende markeringen natuurlijk moeilijk te verbergen. De vlekken van Phelps leidden dan ook meteen tot speculaties – en lichte ongerustheid – op Twitter. ‘Waarom ziet Phelps eruit alsof iemand tennisballen naar hem gegooid heeft?’, klonk het. Anderen vroegen zich af of de Olympische kampioen misschien aan zika lijdt, of gezwommen heeft in besmet Braziliaans water.

Cupping

Niets van dat alles: de cirkels zijn het resultaat van een oeroude genezingstechniek: cupping. Daarbij worden glazen of ijzeren kopjes op de huid geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen.

De techniek wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Cupping zou de bloeddoorstroming bevorderen en pijnlijke spieren helpen genezen. “Door de huid te liften en een vacuum te creëren, wordt de bloedtoevoer heel lokaal gestimuleerd. Daardoor kunnen afvalstoffen beter vrijkomen”, legt sportkinesist Paul Van Loon uit, die voor de Belgische teams mountainbiken en veldrijden werkt. Hij kwam met de techniek in contact in het oosten, waar hij geregeld opleidingen geeft, maar past ze zelf niet toe.

De hamvraag: werkt het? Volgens Van Loon zijn er heel weinig studies die aanwijzen dat de geneeswijze effectief is. “Mogelijk is er een (lage) effectiviteit, maar dat is moeilijk aan te tonen.”

Maar: “Baat het niet, dan schaadt het niet.” En dus wordt er in de sportwereld – al heel lang overigens – gretig gebruik gemaakt van de methode, vooral door Chinese en Japanse atleten.

Yoghurtpotjes

Volgens Van Loon is dan ook het een heel eenvoudige techniek. “De glazen of ijzeren kopjes zijn makkelijk mee te nemen”, zegt hij. “Soms worden er zelfs glazen yoghurtpotjes voor gebruikt. Die kunnen eenvoudig opgewarmd worden met een kaarsje.”

De grote blauwe plekken moeten de atleten er wel bijnemen. Die kunnen tot twee weken zichtbaar zijn. Veel pijn zou de behandeling niet doen: “De behandeling geeft een licht prikkelend gevoel.”

In ons land bieden enkele alternatieve artsen en homeopathen de behandeling aan, aldus nog Van Loon. Maar bij Nederlandse atleten heeft hij het nog nooit gezien.

Bron: De Morgen

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over cupping en acupunctuur

Wilt u meer weten over cupping en acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten