Cupping op de Olympische spelen

Dekt jouw zorgverzekering acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen van acupunctuur door zorgverzekeraars

Wie zijn wij en wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees alle ervaringen van onze praktijk

Cupping wordt gebruikt door olympische sporters voor betere bloeddoorstroming

Wie naar de Olympische zwemwedstrijd gekeken heeft, heeft ze zeker gezien: de vreemde paarse vlekken op de schouder en rug van Michael Phelps. Wie zich zorgen maakte, kunnen we geruststellen: de bollen zijn het resultaat van cupping, een Chinese therapie die Phelps gebruikt om zijn prestaties te verbeteren. Samen met zijn team behaalde hij vannacht alvast goud op de 4×100 meter vrije slag. Komt dat door cupping?

Ook tijdens andere wedstrijden kon u ze al spotten. Er zijn dit jaar wel meer Amerikaanse atleten die met paarse ronde vlekken op hun lichaam aantreden op de Olympische Spelen 2016. Zo verschenen ook de Amerikaanse gymnasten gevlekt op de turnmat.

Enkel gehuld in een zwembroek zijn de opvallende markeringen natuurlijk moeilijk te verbergen. De vlekken van Phelps leidden dan ook meteen tot speculaties – en lichte ongerustheid – op Twitter. ‘Waarom ziet Phelps eruit alsof iemand tennisballen naar hem gegooid heeft?’, klonk het. Anderen vroegen zich af of de Olympische kampioen misschien aan zika lijdt, of gezwommen heeft in besmet Braziliaans water.

Cupping

Niets van dat alles: de cirkels zijn het resultaat van een oeroude genezingstechniek: cupping. Daarbij worden glazen of ijzeren kopjes op de huid geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen.

De techniek wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Cupping zou de bloeddoorstroming bevorderen en pijnlijke spieren helpen genezen. “Door de huid te liften en een vacuum te creëren, wordt de bloedtoevoer heel lokaal gestimuleerd. Daardoor kunnen afvalstoffen beter vrijkomen”, legt sportkinesist Paul Van Loon uit, die voor de Belgische teams mountainbiken en veldrijden werkt. Hij kwam met de techniek in contact in het oosten, waar hij geregeld opleidingen geeft, maar past ze zelf niet toe.

De hamvraag: werkt het? Volgens Van Loon zijn er heel weinig studies die aanwijzen dat de geneeswijze effectief is. “Mogelijk is er een (lage) effectiviteit, maar dat is moeilijk aan te tonen.”

Maar: “Baat het niet, dan schaadt het niet.” En dus wordt er in de sportwereld – al heel lang overigens – gretig gebruik gemaakt van de methode, vooral door Chinese en Japanse atleten.

Yoghurtpotjes

Volgens Van Loon is dan ook het een heel eenvoudige techniek. “De glazen of ijzeren kopjes zijn makkelijk mee te nemen”, zegt hij. “Soms worden er zelfs glazen yoghurtpotjes voor gebruikt. Die kunnen eenvoudig opgewarmd worden met een kaarsje.”

De grote blauwe plekken moeten de atleten er wel bijnemen. Die kunnen tot twee weken zichtbaar zijn. Veel pijn zou de behandeling niet doen: “De behandeling geeft een licht prikkelend gevoel.”

In ons land bieden enkele alternatieve artsen en homeopathen de behandeling aan, aldus nog Van Loon. Maar bij Nederlandse atleten heeft hij het nog nooit gezien.

Bron: De Morgen

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over cupping en acupunctuur

Wilt u meer weten over cupping en acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

9 aug 2016

Acupunctuur Haarlem en omstreken

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na corona crisis Acupunctuur na corona: ben jij uit balans door de Corona crisis? Wil jij ondersteuning hebben om je weer gezonder en vitaler te voelen? Heb je wel eens gedacht aan acupunctuur na Corona? Lees hier wat acupunctuur voor...

Lees meer
Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Afspraken maken bij Yuk Chi Acupunctuur weer mogelijk Zojuist heeft het kabinet aangegeven dat Acupunctuur weer mogelijk is vanaf aankomende maandag 11 mei 2020. Mocht je nog geen afspraak bij ons hebben ingepland, doe dat dan snel want de agenda...

Lees meer
Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur in China

Corona patiënten en acupunctuur ter ondersteuning in Wuhan Corona patiënten en acupunctuur | Corona patienten in het Leishenshan Hospital in Wuhan (China) kregen acupunctuurbehandelingen voor klachten zoals slapeloosheid en migraine. Deze...

Lees meer
Mededeling ivm Coronavirus

Mededeling ivm Coronavirus

In verband met het Coronavirus hebben wij de volgende mededeling 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen tijdens deze bijzondere tijden met het Coronavirus zijn wij vooralsnog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan...

Lees meer