• 07 JUL 15
  • 0
  Buikgriep en voedselvergiftiging

  Buikgriep en voedselvergiftiging

  Buikgriep, voedselvergiftiging en acupunctuur

  Tijdens de zomervakantie is het heerlijk om lekker en uitgebreid te eten. Je geniet van lekkere salades, ijsjes, barbecue, picknick, exotische en zomerse snacks en drankjes. Maar pas op voor zomergriep, buikgriep of voedselvergiftiging!

  Buikgriep en influenza virus

  Het woord buikgriep klopt eigenlijk niet: er is namelijk geen sprake van een griep dat wordt veroorzaakt door het influenza virus. Buikgriep is in feite een besmetting door een bacterie, virus of parasiet als gevolg van meestal voedsel. Vandaar het woord: voedselvergiftiging. En het wordt ook wel zomergriep genoemd omdat mensen over het algemeen in de zomer vaker een vergiftiging oplopen dan in andere seizoenen. Dit is niet gek aangezien in de zomer de temperaturen hoger liggen, meer buiten wordt gegeten en in het buitenland de hygiëneregels vaak anders zijn.

  Buikgriep is dus een vorm van voedselvergiftiging en het leidt tot acute maag-/darmproblemen. De symptomen zijn niet mis: buikpijn, diarree, misselijkheid, overgeven, uitdroging en soms ook koorts. Met een fikse buikgriep ben je zeker 3 – 7 dagen de pineut. Niet alleen vreselijk om je je zo te voelen, maar ook nog eens zonde van je vakantie!

  Waar je op moet letten bij een buikgriep is dat je goed uitrust en moet oppassen voor uitdroging. Het gaat vanzelf weer over en meestal is behandeling niet noodzakelijk. Ga echter wel naar de dokter als je bloed of slijm bij je ontlasting hebt, hele hoge koorts of ernstige braak- en uitdrogingsverschijnselen hebt. Vooral bij kleine kinderen is het raadzaam tijdig naar de dokter te gaan. Na afloop van de voedselvergiftiging kun je je nog een tijdje slap voelen.

  Acupunctuurpunten

  Er zijn bepaalde acupunctuurpunten die je kunt masseren om een buikgriep sneller te boven te komen. Ook kan acupunctuur je helpen om een eventuele gevoelige maag of gevoelige darmen na afloop van een voedselvergiftiging te helpen versterken.

  Het beste is natuurlijk om een voedselvergiftiging te voorkomen. Dit kun je doen door voorzichtig te zijn met wat je eet en drinkt en door goed je handen te wassen voor het eten. Heb jij helaas toch een voedselvergiftiging opgelopen en herstel je daarvan maar langzaam? Of wil je voorbereid op vakantie gaan en voor de zekerheid een aantal acupunctuurpunten meekrijgen die je ondersteunen bij eventuele een voedselvergiftiging? Ga dan langs bij je acupuncturist.

  Leave a reply →

Laatste nieuws