• 10 JUL 15
  • 0
  Tips reisziekte – misselijkheid

  Tips reisziekte – misselijkheid

  Heb jij last van reisziekte?

  Zit je in de bus, op een boot, in de auto of vliegtuig en voel je je draaierig, misselijk en moet je misschien zelfs overgeven? Op zo’n dooddoener tijdens je vakantie zit je natuurlijk niet te wachten. Hieronder wat tips om reisziekte te voorkomen of te bestrijden.

  Reisziekte ontstaat doordat de schommelingen en bewegingen van het vervoermiddel je evenwichtscentrum in je hersenen prikkelen waardoor dat van slag raakt. Vooral bij kinderen komt reisziekte veel voor omdat bij hen het evenwichtscentrum nog niet helemaal is ontwikkeld.

  Behalve draaierigheid, misselijkheid en overgeven, kun je ook last krijgen van buikpijn, hoofdpijn, zweten en je flauw voelen. De symptomen verdwijnen nadat het reizen is gestopt, maar dat neemt niet weg dat je er behoorlijk last van kunt hebben tijdens je vakantie. Leuke uitstapjes en excursies zijn dan plotseling een stuk minder leuk.

  Algemene tips die worden gegeven voor reisziekte zijn onder meer:
  – Van tevoren een lichte maaltijd eten zonder alcohol of koffie.
  – Tijdens het reizen naar buiten kijken en het liefst zoveel mogelijk vooraan zitten.
  – Als je de misselijkheid voelt opkomen: een stukje brood of cracker eten.
  – Zorg voor voldoende frisse lucht.

  Er bestaan pilletjes tegen reisziekte. Het nadeel is alleen dat sommige van die pillen niet geschikt zijn voor kinderen en daarnaast dat ze als bijwerking vaak sufheid veroorzaken.

  Tips uit de Chinese geneeskunde tegen misselijkheid

  Gember
  Gember helpt ontzettend goed tegen misselijkheid. Dus ook voor misselijkheid bij reisziekte. Je kunt gember innemen door het maken van gemberthee: een paar stukjes verse gember snijden, daarover heet water gieten, paar minuutjes laten intrekken, eventueel wat honing toevoegen, en klaar is je gemberthee.
  Ook kun je gemberontbijtkoek of gemberkoekjes kopen in de normale supermarkt. Dat zijn producten waarin gember is verwerkt.

  Masseer jezelf
  Er is een acupunctuurpunt dat erom bekend staat heel goed te helpen bij het voorkomen en bestrijden van misselijkheid. Dit punt zit aan de binnenkant van je onderarm op ongeveer 3 vingers brede afstand van je polslijn (dat is de lijn die je pols met je hand verbindt). Het punt zit precies tussen de pezen in die zich daar bevinden.

  Als je de pezen in je onderarm niet kunt vinden: maak dan een sterke vuist want dan worden de pezen zichtbaar. Op de foto zie je een rode stip, daar zit het acupunctuurpunt.

  acupunctuurpunt reisziekte

  Masseer dit acupunctuurpunt gedurende 3 minuten voordat je een voertuig instapt en masseer dit punt ook elke uur terwijl je in het voertuig zit. Zo nodig doe je dit vaker. Het masseren doe je met je duimtop van de andere hand door rondjes op het acupunctuurpunt te draaien terwijl je er op drukt. Doe dit zowel bij je linkerarm als rechterarm.

  Overigens is dit punt ook goed voor misselijkheid bij zwangerschap, misselijkheid door chemo of eten.

  Leave a reply →

Laatste nieuws