Hoe is acupunctuur ontstaan?

Dekt jouw zorgverzekering acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen van acupunctuur door zorgverzekeraars

Wie zijn wij en wat wij voor u kunnen betekenen?

Lees alle ervaringen van onze praktijk

Acupunctuur ontstaan in China

De meesten van jullie weten wel dat acupunctuur een Chinese vorm van geneeskunde is waarbij naaldjes in het lichaam worden geprikt om gezondheidsproblemen aan te pakken. Maar heb jij je wel eens afgevraagd hoe die Chinezen er in hemelsnaam op zijn gekomen om naalden te gebruiken? Kortom: hoe is acupunctuur ontstaan?

Acupunctuur ontstaan duizenden jaren geleden

Acupunctuur is duizenden jaren geleden in China ontstaan en ontwikkeld. Vanuit China is het verspreid over andere delen van Azië, en dan vooral in Japan en Korea. Tegen de 17e eeuw bereikte acupunctuur ook delen van Europees Azië en Afrika. En in de 17e eeuw begon ook het Westen interesse te tonen in acupunctuur.

Maar waarom naalden?

Het geschiedenisverhaal doet de ronde dat ooit ten tijde van de oorlogen in het verre Chinese verleden, er een soldaat was die last had van zijn schouder. Deze soldaat meldde zich bij de arts maar die kon het probleem – ondanks verschillende behandelingen – niet verhelpen.
Toen de soldaat tijdens een strijd werd geraakt door een pijl in zijn been, kwam de soldaat tot de opmerkelijke ontdekking dat de pijn in zijn schouder weg was en hij zijn schouder weer prima kon bewegen. Hij ging terug naar zijn arts om dit wonder met hem te delen, maar die had voor de opmerkelijke verbetering geen verklaring. Op dat moment bevond zich heel toevallig een andere wachtende patiënt in de doktersruimte met dezelfde schouderklachten. Ondanks diverse behandelingen door de dokter bleven de schouderklachten aanhouden. De wachtende patiënt had het verhaal van de soldaat gehoord en smeekte de arts om hetzelfde bij hem te doen met de pijl op zijn been. De arts stemde in en porde vervolgens voorzichtig met een pijl op exact dezelfde plek als waar de soldaat was geraakt. Ook bij deze patiënt ging het onmiddellijk beter met de schouder en men ontdekte ter plekke dus dat de plek op het been blijkbaar schouderproblemen kon behandelen.

Vanuit die ontdekking is men splinters (pijlen veroorzaken immers nogal wat schade op de huid en in het lichaam) op bepaalde plekken in het lichaam gaan prikken om uit te vogelen of en zo ja, welk effect het aanprikken van bepaalde plekken had op bepaalde kwalen. Steeds vaker werd vervolgens gebruik gemaakt van ontdekte plekken op het lichaam om gezondheidsproblemen aan te pakken. Eeuwenlange ervaring, observatie en proeven hebben uiteindelijk geleid tot het hele systeem van energiebanen en acupunctuurpunten die de basis vormt van de Chinese geneeskunde.

Soort acupunctuurnaalden

De oudste soort “naalden” waren splinters afkomstig van steen of bot. Later werd ook brons, zilver en goud gebruikt. De huidige acupunctuurnaalden zijn gemaakt van staal.

Het effect van acupunctuurnaalden op het lichaam is dus in feite bij toeval ontdekt. Maar toeval of niet: het neemt niet weg dat tegenwoordig meer en meer mensen gebruik maken van acupunctuur en baat erbij hebben.

4 mei 2015

Acupunctuur Haarlem en omstreken

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur na Corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na Corona-tijdperk: gezonder en vitaler

Acupunctuur na Corona crisis Ben jij uit balans door de Corona crisis? Wil jij ondersteuning hebben om je weer gezonder en vitaler te voelen? Heb je wel eens gedacht aan acupunctuur na Corona? Lees hier wat acupunctuur voor jou kan betekenen. Sinds...

Lees meer
Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Acupunctuur weer mogelijk vanaf maandag 11 mei 2020!

Afspraken maken bij Yuk Chi Acupunctuur weer mogelijk Zojuist heeft het kabinet aangegeven dat Acupunctuur weer mogelijk is vanaf aankomende maandag 11 mei 2020. Mocht je nog geen afspraak bij ons hebben ingepland, doe dat dan snel want de agenda...

Lees meer
Acupunctuur in China bij Corona patienten

Acupunctuur in China bij Corona patienten

Corona patienten en acupunctuur Corona patienten in het Leishenshan Hospital in Wuhan (China) kregen acupunctuurbehandelingen voor klachten zoals slapeloosheid en migraine. Deze acupunctuurbehandelingen werden gegeven door medici van het Yueyang...

Lees meer
Mededeling ivm Coronavirus

Mededeling ivm Coronavirus

In verband met het Coronavirus hebben wij de volgende mededeling 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen tijdens deze bijzondere tijden met het Coronavirus zijn wij vooralsnog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan*....

Lees meer