• 04 MEI 15
  • 0
  Hoe is acupunctuur ontstaan?

  Hoe is acupunctuur ontstaan?

  Acupunctuur ontstaan in China

  De meesten van jullie weten wel dat acupunctuur een Chinese vorm van geneeskunde is waarbij naaldjes in het lichaam worden geprikt om gezondheidsproblemen aan te pakken. Maar heb jij je wel eens afgevraagd hoe die Chinezen er in hemelsnaam op zijn gekomen om naalden te gebruiken? Kortom: hoe is acupunctuur ontstaan?

  Acupunctuur ontstaan duizenden jaren geleden

  Acupunctuur is duizenden jaren geleden in China ontstaan en ontwikkeld. Vanuit China is het verspreid over andere delen van Azië, en dan vooral in Japan en Korea. Tegen de 17e eeuw bereikte acupunctuur ook delen van Europees Azië en Afrika. En in de 17e eeuw begon ook het Westen interesse te tonen in acupunctuur.

  Maar waarom naalden?

  Het geschiedenisverhaal doet de ronde dat ooit ten tijde van de oorlogen in het verre Chinese verleden, er een soldaat was die last had van zijn schouder. Deze soldaat meldde zich bij de arts maar die kon het probleem – ondanks verschillende behandelingen – niet verhelpen.
  Toen de soldaat tijdens een strijd werd geraakt door een pijl in zijn been, kwam de soldaat tot de opmerkelijke ontdekking dat de pijn in zijn schouder weg was en hij zijn schouder weer prima kon bewegen. Hij ging terug naar zijn arts om dit wonder met hem te delen, maar die had voor de opmerkelijke verbetering geen verklaring. Op dat moment bevond zich heel toevallig een andere wachtende patiënt in de doktersruimte met dezelfde schouderklachten. Ondanks diverse behandelingen door de dokter bleven de schouderklachten aanhouden. De wachtende patiënt had het verhaal van de soldaat gehoord en smeekte de arts om hetzelfde bij hem te doen met de pijl op zijn been. De arts stemde in en porde vervolgens voorzichtig met een pijl op exact dezelfde plek als waar de soldaat was geraakt. Ook bij deze patiënt ging het onmiddellijk beter met de schouder en men ontdekte ter plekke dus dat de plek op het been blijkbaar schouderproblemen kon behandelen.

  Vanuit die ontdekking is men splinters (pijlen veroorzaken immers nogal wat schade op de huid en in het lichaam) op bepaalde plekken in het lichaam gaan prikken om uit te vogelen of en zo ja, welk effect het aanprikken van bepaalde plekken had op bepaalde kwalen. Steeds vaker werd vervolgens gebruik gemaakt van ontdekte plekken op het lichaam om gezondheidsproblemen aan te pakken. Eeuwenlange ervaring, observatie en proeven hebben uiteindelijk geleid tot het hele systeem van energiebanen en acupunctuurpunten die de basis vormt van de Chinese geneeskunde.

  Soort acupunctuurnaalden

  De oudste soort “naalden” waren splinters afkomstig van steen of bot. Later werd ook brons, zilver en goud gebruikt. De huidige acupunctuurnaalden zijn gemaakt van staal.

  Het effect van acupunctuurnaalden op het lichaam is dus in feite bij toeval ontdekt. Maar toeval of niet: het neemt niet weg dat tegenwoordig meer en meer mensen gebruik maken van acupunctuur en baat erbij hebben.

  Leave a reply →

Laatste nieuws