Hoe is acupunctuur ontstaan?

acupunctuur ontstaan

Acupunctuur ontstaan in China

Hoe is acupunctuur ontstaan? De meesten van jullie weten wel dat acupunctuur een Chinese vorm van geneeskunde is waarbij naaldjes in het lichaam worden geprikt om gezondheidsproblemen aan te pakken. Maar heb jij je wel eens afgevraagd hoe die Chinezen er in hemelsnaam op zijn gekomen om naalden te gebruiken?

Acupunctuur ontstaan duizenden jaren geleden

Acupunctuur is duizenden jaren geleden in China ontstaan en ontwikkeld. Vanuit China is het verspreid over andere delen van Azië, en dan vooral in Japan en Korea. Tegen de 17e eeuw bereikte acupunctuur ook delen van Europees Azië en Afrika. En in de 17e eeuw begon ook het Westen interesse te tonen in acupunctuur.

Maar waarom acupunctuurnaalden?

Het geschiedenisverhaal doet de ronde dat ooit ten tijde van de oorlogen in het verre Chinese verleden, er een soldaat was die last had van zijn schouder. Deze soldaat meldde zich bij de arts maar die kon het probleem – ondanks verschillende behandelingen – niet verhelpen.

Toen de soldaat tijdens een strijd werd geraakt door een pijl in zijn been, kwam de soldaat tot de opmerkelijke ontdekking dat de pijn in zijn schouder weg was en hij zijn schouder weer prima kon bewegen. Hij ging terug naar zijn arts om dit wonder met hem te delen, maar die had voor de opmerkelijke verbetering geen verklaring.

Op dat moment bevond zich heel toevallig een andere wachtende patiënt in de doktersruimte met dezelfde schouderklachten die, ondanks diverse behandelingen door de dokter, aanhoudende schouderklachten had. De wachtende patiënt had het verhaal van de soldaat gehoord en smeekte de arts om hetzelfde bij hem te doen met de pijl op zijn been. De arts stemde in en porde vervolgens voorzichtig met een pijl op exact dezelfde plek als waar de soldaat was geraakt. Ook bij deze patiënt ging het onmiddellijk beter met de schouder en men ontdekte ter plekke dus dat de plek op het been blijkbaar schouderproblemen kon behandelen.

Vanuit die ontdekking is men splinters (pijlen veroorzaken immers nogal wat schade op de huid en in het lichaam) op bepaalde plekken in het lichaam gaan prikken om uit te vogelen of en zo ja, welk effect het aanprikken van bepaalde plekken had op bepaalde kwalen. Steeds vaker werd vervolgens gebruik gemaakt van ontdekte plekken op het lichaam om gezondheidsproblemen aan te pakken. Eeuwenlange ervaring, observatie en proeven hebben uiteindelijk geleid tot het hele systeem van energiebanen en acupunctuurpunten die de basis vormt van de Chinese geneeskunde.

Soort acupunctuurnaalden

De oudste soort “naalden” waren splinters afkomstig van steen of bot. Later werd ook brons, zilver en goud gebruikt. De huidige acupunctuurnaalden zijn gemaakt van staal en tegenwoordig heb je zelfs acupunctuur zonder naalden (laseracupunctuur).

Het effect van acupunctuurnaalden op het lichaam is dus in feite bij toeval ontdekt. Maar toeval of niet: het neemt niet weg dat tegenwoordig meer en meer mensen gebruik maken van acupunctuur en baat erbij hebben.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur

Wilt u meer weten over acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten