Onderzoek naar behandelingen homeopathie en acupunctuur

Wetenschappelijk onderzoek acupunctuur homeopathie

Wetenschappelijk onderzoek naar complementaire en alternatieve behandelingen met homeopathie en acupunctuur

Naar aanleiding van het ‘Signalement’ Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg pleit de werkgroep Integrative Medicine van ZonMw voor wetenschappelijk onderzoek naar complementaire en alternatieve behandelingen (CAM) en implementatie van effectief gebleken behandelingen, zoals homeopathie. Voor Nederland is dat een nieuwe stap, in de VS wordt al langer gesproken over Complementary Integrative Medicine (CIM).

Bewijs

Veel voedingsmiddelen, supplementen en fytotherapeutica zijn wetenschappelijk goed onderzocht in universitaire centra en daardoor geaccepteerd, zelfs in Nederland.

Voor acupunctuur en homeopathie is ook veel bewijs, al wordt dit in de media regelmatig ontkend. Nederlandse medische tijdschriften publiceren hier zelden over, waardoor deze kennis onder artsen en medisch journalisten onbekend blijft. Zo promoveerde in november 2013 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam de Amerikaanse arts, epidemioloog en medewerker van de Amerikaanse Cochrane Collaboration, Eric Manheimer, op basis van een studie naar alle acupunctuuronderzoeken. Een van zijn conclusies was dat acupunctuur vaak beter helpt dan de gebruikelijke (reguliere) zorg voor de onderzochte aandoeningen. (1)

Een studie naar alle homeopathische onderzoeken aan de universiteit van Witten/Herdecke concludeerde in 2011: ‘Er is voldoende ondersteunend bewijs voor de werking van homeopathie, zowel experimenteel als klinisch. En homeopathie biedt – in vergelijking tot de conventionele therapieën – een veilige en kosteneffectieve behandeling.’ (2,3)

De Zwitserse overheid heeft op basis van dit rapport besloten homeopathie (naast acupunctuur) te vergoeden vanuit de basisverzekering. In Portugal zijn zes CAM-richtingen, waaronder homeopathie en acupunctuur, sinds 2012 officieel erkend en in België is homeopathie zeer recent erkend bij Koninklijk Besluit.

Werkingsmechanisme onderzoek

Er zijn verschillende niveaus van acupunctuur behandeling en ieder niveau heeft in mijn visie zijn plaats en waarde. Zo is mijn beste vriend orthopedisch chirurg. Zijn benadering is voornamelijk mechanisch. Als er een heup kapot is, plaatst hij een prothese en de patiënt kan weer lopen. De werking van de meeste reguliere geneesmiddelen zijn te verklaren vanuit de biochemie. Als er klachten zijn door teveel maagzuur zal een maagzuurremmer de klachten kunnen verminderen. Hoe homeopathie werkt, is nog niet geheel opgehelderd maar er zijn aanwijzingen die iedere wetenschapper nieuwsgierig zou moeten maken.

Zouden homeopathische geneesmiddelen informatie bevatten via een elektromagnetisch veld en zo het organisme kunnen stimuleren tot zelfgenezing? Een interessante hypothese die past in het huidige digitale informatietijdperk. Aanwijzingen voor deze hypothese vond Stephan Baumgartner in laboratoriumonderzoeken aan de universiteit van Bern. Hij presenteerde zijn bevindingen op 9 april jl. in de Utrechtse Domus Medica tijdens een congres over fundamentele onderzoeken naar homeopathie. Zijn bevindingen lijken te wijzen op een afstandseffect en een energieveld. ‘Als we dit kunnen herhalen in planten, kunnen we dichtbij een doorbraak zijn’, aldus Baumgartner.

Auteur: Frans Kusse (1952) is arts, redacteur en coördinator opleiding en nascholing van de Homeopathie Stichting.

1. Eric Manheimer, Systematic Reviews in the Field of Complementary an Alternative Medicine: Importance, Methods and Examples Concerning Acupuncture
2. Gudrun Bornhöft, Peter F. Matthiessen and Alex Tournier, Homeopathy in Healthcare: Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs
3. Homeopathyeurope.org

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over acupunctuur

Wilt u meer weten over acupunctuur? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten