• 24 FEB 15
  • 0
  Bang voor naalden

  Bang voor naalden

  Ongeveer 10% van de Nederlanders is bang voor naalden

  Bang voor naalden? De officiële naam voor een naaldenfobie is belonefobie. Deze term is afkomstig uit het Grieks: belone betekent: naald, phobos: betekent angst. Andere benamingen zijn naaldenangst, prikangst, prikfobie.

  Bang voor naalden

  Het ontstaan en de gevolgen van een angst voor naalden kan als volgt worden ingedeeld:

  1. Een eerder voorval met prikken waarbij iemand is flauwgevallen doordat de bloeddruk daalde. Het enkel terugdenken daaraan kan het gevoel van flauwte weer doen opwekken.

  2. Kinderen hebben vaak een angst voor naalden. Een naald het lichaam in zien verdwijnen ziet er immers nogal dreigend en onnatuurlijk uit. De meeste kinderen groeien hier echter overeen en hebben er later geen last meer van.

  3. Mensen die een overgevoeligheidsreactie krijgen op naalden. Terwijl het prikken van de naald amper pijn doet, kunnen mensen toch een hele heftige pijnreactie ondervinden. Het is een paniekreactie waardoor de pijn vele malen erger wordt ervaren.

  4. Iemand heeft een trauma oplopen waardoor de angst is ontstaan: degene is bijvoorbeeld geprikt onder dwang of terwijl hij was vastgegrepen.

  Laseracupunctuur

  Vaak kunnen mensen niet precies aangeven waarom ze bang zijn voor naalden. Ze weten alleen dat ze een hele negatieve associatie hebben met naalden. Personen met naaldangst zullen dan ook niet snel acupunctuur proberen. Toch hoeft dit geen reden te zijn om acupunctuur te vermijden.

  Tegenwoordig bestaat er ook zoiets als laseracupunctuur. Dat is acupunctuur waarbij geen naalden worden gebruikt. In de plaats van naalden wordt dan behandeld met laserlicht. Dit is geheel pijnloos en er komt geen enkele naald aan te pas.

  Ben jij bang voor naalden maar wil je acupunctuur proberen voor een bepaalde gezondheidsklacht? Zorg dan dat je terecht komt bij een acupuncturist die (ook) behandelt met laser.

  Lees ook:
  – Hoe dun is een acupunctuurnaald?
  – Laser acupunctuur
  – Werkt acupunctuur? Acupunctuur en (wetenschappelijk) bewijs

  Ervaringen met acupunctuur

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over acupunctuur

  Bang voor naalden en acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws