• 16 APR 15
  • 0
  Acupunctuur na een whiplash

  Acupunctuur na een whiplash

  Jaarlijks veel mensen met whiplash

  Ben jij wel eens met de auto hard van achteren aangereden en heb jij sindsdien klachten? Jaarlijks raken 15.000 tot 20.000 Nederlanders betrokken bij een whiplash ongeval.

  Dit gebeurt meestal bij een ongeval waarbij het hoofd een heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van het bovenlichaam. Je ziet dit vaak bij een auto-ongeluk waarbij je van achteren wordt aangereden. Het hoofd slingert dan van voren naar achteren en in een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom uitgerekt. Maar je kan het ook een whiplash oplopen bij een val van de trap of doordat er iets op je hoofd valt.

  Bij een whiplash lijkt de beweging tussen het hoofd en het bovenlichaam op de beweging van een zweepslag. Vandaar de naam whiplash. De klachten die kunnen optreden na een whiplashongeval worden whiplashsyndroom genoemd.

  Meest voorkomende klachten

  – Hoofdpijn
  – Pijn in nek, schouder en rug
  – Concentratiestoornissen en vergeetachtigheid
  – Vermoeidheid
  – Duizeligheid

  Als je een whiplashongeval meemaakt, is het heel belangrijk dat je je laat nakijken bij de dokter. Ook al denk je dat je er goed ervan af bent gekomen en niks mankeert. Daarnaast is het van belang in de periode na de whiplash goed op eventuele symptomen whiplashsyndroomen veranderingen te letten.

  Volgens de Chinese geneeskunde is whiplash een letsel ofwel trauma van het nek- en hoofdgebied. Door de klap heeft de energiedoorstroming in dat deel van het lichaam een optater gekregen waardoor de energie is gaan blokkeren. Deze blokkade kan zorgen voor pijn, maar het zorgt er ook voor dat het hoofd minder energie krijgt. Dit verklaart de eventuele klachten zoals duizeligheid en vergeetachtigheid.

  Met behulp van acupunctuur kan de energiedoorstroming weer worden hersteld. Daarnaast helpt acupunctuur ook om de schok en angst die je hebt ervaren bij het ongeval te verwerken doordat het een sterk kalmerend effect heeft.

  Leave a reply →

Laatste nieuws