• 07 MRT 15
  • 0
  Brandend maagzuur

  Brandend maagzuur

  Een op de vijf Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur. Het is een vervelende aandoening waarbij de meesten zure oprispingen hebben. Vooral bij het voorover buigen, liggen of na de maaltijd kan men last krijgen van maagzuur. Hieronder een toelichting op de meest voorkomende oorzaken van brandend maagzuur.

  Niet goed werkende sluitspier

  Een niet goed werkend sluitspiertje: de maag wordt van de slokdarm afgescheiden door een sluitspier. Als deze sluitspier niet goed werkt, kan er maagzuur uit de maag in de slokdarm terecht komen. Dit zie je vooral bij zwangere vrouwen of bij mensen met overgewicht of constipatie. De druk op de maag is bij deze personen te groot. Ook kan het zijn dat de sluitspier is verslapt door een hogere leeftijd, roken of het veelvuldig innemen van chocolade, pepermunt of koffie.

  Middenrifbreuk

  De middenrif ofwel het diafragma is een spierplaat die de borstholte van de buikholte scheidt. De middenrif heeft een opening waar de slokdarm doorheen gaat die vervolgens contact maakt met de maag. Bij een middenrifbreuk is de opening in het middenrif te groot waardoor een deel van de maag in de borstholte uitpuilt. Hierdoor werkt de sluitspier niet meer goed waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Een middenrifbreuk komt vaak voor. Mensen hebben het vaak zonder dat ze het weten. Het kan aangeboren zijn maar ook verslapt zijn door een ongeluk of door ouderdom.

  Luie maag

  In dit geval geeft de maag te langzaam het voedsel af aan de dunne darm. Dit wordt veroorzaakt doordat de bewegingen van de maag zijn verstoord: de maagspier trekt te weinig samen of te onregelmatig samen waardoor het voedsel te lang in de maag blijft liggen. Hierdoor kan de druk in de maag worden opgebouwd waardoor maagzuur de slokdarm in kan komen.

  Brandend maagzuur

  Bij brandend maagzuur kan men klachten ervaren zoals: pijn en brandend gevoel achter de slokdarm, geïrriteerde keel en hoestklachten, oprispingen, gevoel van brok in de keel, opboeren, slikklachten, heesheid en een slecht gebit.

  Brandend maagzuur heeft in de Chinese geneeskunde te maken met energie van de maag die niet goed daalt en in de plaats daarvan stijgt. Het verkeerd stijgen van de maag energie kan worden veroorzaakt door verkeerd eten en drinken, zoals teveel pittig eten en teveel alcohol. Wat echter nog veel vaker de oorzaak is van stijgende maag energie is een teveel aan emotionele spanningen. Hierdoor raakt de maag van streek en kan het niet goed zijn werk doen. Goed voorbeeld hiervan is dat mensen die verdrietig zijn vaak niet kunnen eten, juist heel veel gaan eten of buikpijn krijgen. Het spreekwoord “liefde gaat door de maag” heeft daarom zeker ook hier betekenis.

  Er bestaan verschillende acupunctuurpunten op het lichaam die ervoor zorgen dat de maag sterker wordt en/of ervoor zorgen dat de maag energie weer de goede kant op stroomt. Ook bestaan er acupunctuurpunten die warmte als gevolg van verkeerd eten en drinken uit het lichaam verwijderen. En tot slot zijn er veel acupunctuurpunten die kalmeren en vastzittende energie als gevolg van emotionele spanningen weer laat stromen.

  Accepteer maagzuur dus niet zomaar als onderdeel van je leven. Maar probeer er wat aan te doen met behulp van acupunctuur.

  Ervaringen met acupunctuur

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over brandend maagzuur en acupunctuur

  Last van een brandend maagzuur en acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws