• 10 NOV 15
  • 0
  Diabetes Mellitus en acupunctuur

  Diabetes Mellitus en acupunctuur

  Wereld Diabetes Dag

  14 november is het Wereld Diabetes Dag. Deze dag is in 1991 in het leven geroepen naar aanleiding van de schrikbarende stijging van diabetes in de wereld. Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Het is ook wel bekend als suikerziekte.

  Suikerziekte

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt suikerziekte niet veroorzaakt door het eten van teveel suiker. Wel speelt suiker een belangrijke rol bij deze ziekte. Bij mensen met diabetes wordt glucose (glucose is een vorm van suiker) niet goed opgenomen in de lichaamscellen waardoor het ongebruikt in het bloed blijft. In een gezonde situatie zorgt insuline (insuline wordt gemaakt door je alvleesklier) voor de opname van de glucose. En naarmate je meer glucose binnenkrijgt, maakt je lichaam meer insuline aan.

  Insuline – glucose systeem

  Bij iemand met diabetes werkt dit insuline – glucose systeem niet goed. Het lichaam maakt dan geen insuline aan (diabetes type 1) of is ongevoelig geworden voor de insuline (diabetes type 2). De meeste mensen met diabetes hebben type 2, wat ook wel bekend is als ouderdomssuiker. Tegenwoordig klopt deze naam niet meer, aangezien door de huidige lifestyle dit type diabetes al lang niet meer alleen bij ouderen voorkomt.

  De ongevoeligheid voor insuline ontstaat door roken, overgewicht, en vooral door verkeerd eten. Voeding wat bestaat uit geraffineerde koolhydraten (suiker en witmeel) zorgt voor een explosieve stijging van het suikergehalte in je bloed. Je lichaam moet dan als een gek insuline aanmaken om al dat suiker snel te kunnen verwerken in het lichaam. Op langere termijn wordt het lichaam dan ongevoelig voor insuline en raakt je alvleesklier uitgeput.

  Symptomen van diabetes type 2 zijn onder andere:
  – Veel dorst, drinken en plassen
  – Moe
  – Last van ogen (jeuk, rood, wazig, dubbel zien)
  – Slecht genezende wondjes
  Mocht je hier last van hebben, neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

  Diabetes en Chinese geneeskunde

  In de Chinese geneeskunde is men van mening dat diabetes type 2 in eerste instantie wordt veroorzaakt door langdurige hitte in de Maag met een leegte van de energie van de Milt. Teveel vet en heet eten en alcohol geven een ophoping van warmte in de Maag. Dit is de reden waarom iemand met diabetes veel dorst heeft. Een zwakke Milt leidt vaak tot overgewicht en vermoeidheid. Op den duur verstoort de diabetes ook andere organen waardoor je bijvoorbeeld last kunt krijgen van droge stoelgang, nachtzweten, rugpijn en kortademigheid.

  Diabetes type 2 is een sluipende ziekte. Vaak duurt het 20 jaar voordat er problemen aan het daglicht komen. Door gezonder te eten, niet roken, meer bewegen kun je nu je kans op suikerziekte verlagen. Wacht dus niet langer, en doe er wat aan.

  Lees ook:
  – Hoeveel beweeg jij?
  – Acupunctuur en afvallen
  – Suikerziekte en acupunctuur

  Suikerziekte en acupunctuur

  Lees hier het artikel over suikerziekte en acupunctuur.

  Acupunctuur ervaringen

  Yuk Chi Acupunctuur is aangesloten bij de erkende beroepsvereniging Zhong. Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Leave a reply →

Laatste nieuws