Diabetes en Chinese geneeskunde

Diabetes zuikerziekte Acupunctuur

Wereld Diabetes Dag – Diabetes en Chinese geneeskunde

Diabetes en Chinese geneeskunde | In november is het Wereld Diabetes Dag. Deze dag is in 1991 in het leven geroepen naar aanleiding van de schrikbarende stijging van diabetes in de wereld. Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Het is ook wel bekend als suikerziekte.

Suikerziekte

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt suikerziekte niet veroorzaakt door het eten van teveel suiker. Wel speelt suiker een belangrijke rol bij deze ziekte. Bij mensen met diabetes wordt glucose (glucose is een vorm van suiker) niet goed opgenomen in de lichaamscellen waardoor het ongebruikt in het bloed blijft. In een gezonde situatie zorgt insuline (insuline wordt gemaakt door je alvleesklier) voor de opname van de glucose. En naarmate je meer glucose binnenkrijgt, maakt je lichaam meer insuline aan.

Insuline – glucose systeem

Bij iemand met suikerziekte werkt dit insuline – glucose systeem niet goed. Het lichaam maakt dan geen insuline aan (diabetes type 1) of is ongevoelig geworden voor de insuline (diabetes type 2). De meeste mensen met suikerziekte hebben type 2, wat ook wel bekend is als ouderdomssuiker. Tegenwoordig klopt deze naam niet meer, aangezien door de huidige lifestyle dit type suikerziekte al lang niet meer alleen bij ouderen voorkomt.

De ongevoeligheid voor insuline ontstaat door roken, overgewicht, en vooral door verkeerd eten. Voeding wat bestaat uit geraffineerde koolhydraten (suiker en witmeel) zorgt voor een explosieve stijging van het suikergehalte in je bloed. Je lichaam moet dan als een gek insuline aanmaken om al dat suiker snel te kunnen verwerken in het lichaam. Op langere termijn wordt het lichaam dan ongevoelig voor insuline en raakt je alvleesklier uitgeput.

Symptomen van diabetes type 2 zijn onder andere:

  • Veel dorst, drinken en plassen
  • Moe
  • Last van ogen (jeuk, rood, wazig, dubbel zien)
  • Slecht genezende wondjes

Mocht je hier last van hebben, neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

Diabetes en Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde is men van mening dat diabetes type 2 in eerste instantie wordt veroorzaakt door langdurige hitte in de Maag met een leegte van de energie van de Milt. Teveel vet en heet eten en alcohol geven een ophoping van warmte in de Maag. Dit is de reden waarom iemand met suikerziekte veel dorst heeft.

Een zwakke Milt leidt vaak tot overgewicht en vermoeidheid. Op den duur verstoort de diabetes ook andere organen waardoor je bijvoorbeeld last kunt krijgen van droge stoelgang, nachtzweten, rugpijn en kortademigheid.

Type 2 is een sluipende ziekte. Vaak duurt het 20 jaar voordat er problemen aan het daglicht komen. Door gezonder te eten, niet roken, meer bewegen kun je nu je kans op suikerziekte verlagen. Wacht dus niet langer, en doe er wat aan.

Lees ook:

Ervaringen met acupunctuur

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur.

Vragen over diabetes en Chinese geneeskunde

Wilt u meer weten over diabetes en Chinese geneeskunde behandelingen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via onderstaand contactformulier.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door verzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem heeft een AGB zorgverlenerscode en vrijwel de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA). Ze is ook lid van de koepelorganisatie KAB. Wij houden ons scherp aan de regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

De praktijk van Yuk Chi Acupunctuur is gevestigd in Santpoort-Noord. Direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur

Yuk Chi Acupunctuur is een professionele acupunctuurpraktijk met moderne en traditionele acupunctuur.

Traditionele acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op het lichaam.

Bij moderne acupunctuur worden geen acupunctuurnaalden gebruikt maar laserlicht (laseracupunctuur).

Contact

Yuk Chi Acupunctuur
Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 14.00
dinsdag 08.30 – 14.00
woensdag 08.30 – 14.00
donderdag 08.30 – 14.00
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten