• 29 JUL 14
  • 0
  Acupunctuur tegen opvliegers en andere overgangsklachten

  Acupunctuur tegen opvliegers en andere overgangsklachten

  Last van opvliegers en andere overgangsklachten? Probeer eens acupunctuur

  Een verschijnsel waar bijna alle vrouwen mee te maken krijgen in de overgang zijn die vreselijke  opvliegers en andere overgangsklachten. Heel vervelend, maar gelukkig kun je er zelf veel tegen doen. Gezond voedsel, beweging en ontspanning zijn de sleutelwoorden.

  Effect van acupunctuur

  Maar nu blijkt uit een meta-analyse van 104 onderzoeken naar het effect van acupunctuur dat vrouwen die last hebben van opvliegers tijdens de overgang baat lijken te hebben bij acupunctuur. Vooral op de ernst en de frequentie heeft de behandeling effect.

  Uiteindelijk voldeden 12 onderzoeken met totaal 869 deelnemers aan de inclusiecriteria van de onderzoekers van de Taipei Medical University in Taiwan. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Menopause.

  Andere overgangsklachten

  Op het gebied van andere overgangsklachten zoals slaapproblemen, stemmingswisselingen en seksuele problemen vonden de onderzoekers geen eenduidig bewijs, maar acupunctuur had wel degelijk een positief effect op de ernst en frequentie van opvliegers. Opvallend was dat de vorm, het aantal behandelingen en de duur van de behandeling niet uit leek te maken. Het effect van de acupunctuur hield gemiddeld drie maanden aan.

  Hoewel het onderzoek niet kan aantonen welk mechanisme zorgt voor de vermindering van de opvliegers, denken de onderzoekers dat acupunctuur zorgt voor minder β-endorfine in de hypothalamus. Mogelijk komt hierdoor CGRP vrij, een stof die de warmteregulering beïnvloedt.

  “Dit onderzoek laat vooral zien dat er nog heel valt te onderzoek op het gebied van opvliegers tijdens de overgang”, legt onderzoeker Margery Gass uit. Zij was niet betrokken bij het onderzoek. “Acupunctuur lijkt een effectief alternatief om opvliegers te verminderen, zeker voor vrouwen die op zoek zijn naar een behandeling zonder medicatie.”

  Bron: 50.plus.blog en tijdschrift Menopause, juli 2014

  Ervaringen met acupunctuur

  Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem.

  Contact opnemen over opvliegers en acupunctuur

  Acupunctuur proberen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 73 70 123 of stuur een email.

  Leave a reply →

Laatste nieuws