Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde

Veilig en effectief

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Chinese geneeskunde waarmee klachten en ziektes kunnen worden behandeld. Acupunctuur is 3000 jaar geleden in China ontstaan en is een veilig en effectief medisch systeem.

Bij de traditionele vorm van acupunctuur worden hele dunne naalden geprikt op het lichaam, deze naalden beïnvloeden de doorstroming van de vitale lichaamsenergie (ook wel bekend als Qi). Als iemand ziek is of klachten heeft, is de doorstroming van de vitale energie verstoord en is er sprake van een blokkade / stagnatie. Met behulp van acupunctuur worden deze blokkades / stagnaties aangepakt waardoor iemand zich weer beter gaat voelen en klachten verminderen en/of verdwijnen. Acupunctuur bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Laseracupunctuur is een moderne variant van acupunctuur waarbij geen naalden worden gebruikt. Er wordt laserlicht gebruikt om de acupunctuurpunten te behandelen.

Wereldwijd is er de afgelopen 20 jaar veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar acupunctuur. Uit deze wetenschappelijke onderzoeken (*) is gebleken dat acupunctuur de volgende processen en delen van het menselijk lichaam beïnvloedt: biochemische processen (onder meer opioide en non-opioide neuropeptiden en neurotransmitters), de cellulaire signaalafgifte, het centraal zenuwstelsel en de sensorische zenuwen. Door deze verschillende werkingsmechanismen heeft acupunctuur invloed op verschillende gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld verschillende soorten pijnklachten, hormonale problemen, spijsverteringsproblemen en stress.

(*) Website met veel wetenschappelijke onderzoeken over acupunctuur

Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese geneeskunde. Chinese Geneeskunde is een verzamelnaam voor een aantal Chinese behandelingstechnieken, waaronder acupunctuur, kruiden en voedingsleer.

Chinese Geneeskunde is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest onafscheidelijk zijn en dat de mens en omgeving elkaar beïnvloeden. Indien er sprake is van een disbalans in het lichaam, ontstaan er lichamelijke/emotionele klachten. Disbalans kan worden veroorzaakt door zowel externe omgevingsfactoren, maar kan ook van binnenuit komen.

Voorbeeld waarbij disbalans van buitenaf komt:
Persoon X heeft een auto-ongeluk gehad waaraan hij de volgende klachten heeft overgehouden: nekpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Voorbeeld waarbij de disbalans vooral van binnenuit komt:
Persoon Y heeft van jongs af aan nooit geleerd om emoties, bijvoorbeeld irritaties, te uiten. Emoties worden daarentegen onderdrukt of genegeerd. Op een gegeven moment krijgt deze persoon last van diverse lichamelijke en emotionele klachten zoals: druk op de borst / thorax, woedeaanvallen, rugpijn, oogproblemen.

Vaak is er sprake is van een combinatie van zowel interne als externe factoren die leiden tot klachten.
Reeds 3000 jaar geleden werd de Chinese Geneeskunde al in China toegepast bij allerlei ziektes en aandoeningen. Tegenwoordig maken steeds meer mensen in het Westen ook gebruik van deze behandelmethode.

Nederlanders en acupunctuur

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat in de periode tussen 2010 – 2012 bijna 1 miljoen Nederlanders onder behandeling waren bij een alternatief genezer. Een kwart daarvan was onder behandeling bij een acupuncturist. Daarmee is de acupuncturist de meest populaire alternatieve genezer.
Bronvermelding CBS

Een recenter onderzoek van het CBS uit 2019 heeft doen blijken dat maar liefst 11% van de bevolking (dat komt neer op: 1,87 miljoen Nederlanders) een alternatief genezer heeft bezocht in 2018. De meerderheid van de bevolking heeft daarbij aangegeven dat zij vinden dat alternatieve geneeswijzen in het basispakket van de zorgverzekering moet worden opgenomen.
Lees verder hierover >

Acupunctuur Haarlem ervaringen

Lees hier alle acupunctuur ervaringen van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem. Lees hier voor wie acupunctuur bedoeld is en hoe het zit met acupunctuur zorgverzekering.
Heeft u klachten waar u graag van af wilt?
Neem dan contact op met Yuk Chi Acupunctuur Haarlem via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email via het contactformulier.

De acupunctuurpraktijk van Yuk Chi Acupunctuur Haarlem is gevestigd in Santpoort-Noord, direct tegen Haarlem aan en tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Zandvoort, Aerdenhout, Heemstede, Bentveld, Driehuis, IJmuiden, Overveen, Spaarndam, Velsen, Velserbroek, ea.

Contact