Acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij dunne naaldjes worden geprikt op specifieke punten

Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel bekend als Chinese Geneeskunde, is een verzamelnaam voor een aantal Chinese behandelingstechnieken, waaronder acupunctuur, kruiden en voedingsleer. Chinese Geneeskunde is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest onafscheidelijk zijn en dat de mens en omgeving elkaar beïnvloeden. Indien er sprake is van een disbalans in het lichaam, ontstaan er lichamelijke/geestelijke klachten. Disbalans kan worden veroorzaakt door externe omgevingsfactoren, maar kan ook van binnenuit komen.

Voorbeeld waarbij vooral de omgeving zorgt voor disbalans:
Persoon X heeft langdurige stress op het werk (omgeving) waardoor hij diverse lichamelijke en geestelijke klachten krijgt, zoals: vermoeidheidslapeloosheid, concentratieproblemen, huilbuien.

Voorbeeld waarbij de disbalans vooral van binnenuit komt:
Persoon Y heeft van jongs af aan nooit geleerd om emoties, bijvoorbeeld irritatie, te uiten. Emoties worden onderdrukt of genegeerd. Op een gegeven moment krijgt deze persoon last van diverse lichamelijke en geestelijke klachten zoals: druk op de borst/thorax, woedeaanvallenrugpijnoogproblemen.

Technieken Chinese Geneeskunde

De technieken uit de Chinese Geneeskunde zorgen ervoor dat het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen, wordt gestimuleerd waardoor er weer balans ontstaat. Hierdoor verdwijnen of verminderen de klachten en aandoeningen. Reeds 3000 jaar geleden werd de Chinese Geneeskunde al in China toegepast bij allerlei ziektes en aandoeningen. Tegenwoordig maken steeds meer mensen in het Westen ook gebruik van deze vorm van geneeskunde.

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat in de periode tussen 2010 – 2012 bijna 1 miljoen Nederlanders onder behandeling waren bij een alternatief genezer. Een kwart daarvan was onder behandeling bij een acupuncturist. Daarmee is de acupuncturist de meest populaire alternatieve genezer(*).

(*) Bronvermelding: CBS.

Acupunctuur

Acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt op specifieke punten op het lichaam, afhankelijk van de diagnose. Deze naaldjes beïnvloeden de stroom van Qi, ook wel energie, van het lichaam en bevorderen het herstel van balans in lichaam en geest.

Acupunctuurnaalden

De acupunctuurnaalden zijn zo dun dat ze zeer makkelijk met een vinger kunnen worden omgebogen. De naalden zijn steriel en bestemd voor eenmalig gebruik. Er zijn mensen die naalden eng vinden, echter uit ervaring blijkt dat deze mensen de acupunctuurbehandeling met naalden achteraf reuze vinden meevallen. Daarnaast biedt onze acupunctuur praktijk ook behandelingen aan waarbij geen naalden worden geplaatst in het lichaam maar waarbij laserdraden op het lichaam worden geplaatst. Dit is een moderne versie van acupunctuur, genaamd: laseracupunctuur. Hier komen dus geen naalden aan te pas en is volledig pijnloos. Laseracupunctuur is met name geschikt voor mensen die bang voor naalden zijn, kinderen en mensen met huidproblemen.

De naalden en/of de laserdraden worden gedurende 20-30 minuten in/op het lichaam gehouden. Gedurende deze tijd ligt u ontspannen op een behandeltafel. Daarna worden de naalden en/of laserdraden weer verwijderd.